COP26: Glasgow, İskoçya: 31 Ekim – 12 Kasım 2021

Kasım’da dünyanın dört bir yanından karar alıcılar İskoçya – Glasgow’da 26. Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde (COP 26) bir araya gelecekler. Bu zirvede ülkelerin iklim için daha önce verdikleri taahhütleri güncellemeleri ve gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanının gündeme gelmesi bekleniyor. Bu bakımdan Glasgow Zirvesi, 2015’te Paris Anlaşması imzalandığından beri en önemli zirve olma özelliğini taşıyor.

Zirvelerin tek başına krize çözüm olamayacağının bilincindeyiz. Ancak, iklim zirveleri karar alıcıların basiretsizliğine, fosil yakıt şirketlerinin yeşile boyama girişimlerine terk edilemeyecek kadar önemli anlar. Verilecek taahhütler, yaşanabilir bir yeryüzü için, iklim için ileri doğru atılması gereken adımlarımızı hızlandırabilir; fosil yakıt çağınının sonlandığı yeni bir geleceğin kapısını aralayabilir. 

Bunun için bir arada sesimizi yükseltmeli, yaşanabilir bir yeryüzü için adımlarımızı sıklaştırmalı, müştereğimiz iklim için birlikte ilerlemeliyiz.

İsminizi ekleyin

ABD, AB ve Birleşik Krallık liderlerine:

Her yerde Adil Dönüşümü Finanse Edin

Boris Johnson'a (Birleşik Krallık); Joe Biden'a (ABD); Ursula von der Leyen ve Charles Michel'e (AB).

Aşırı kuraklık, kontrol edilemeyen yangınlar, fırtınalar ve seller… Dünyanın dört bir yanında insanlar iklim krizinin etkileriyle mücadele ediyorlar. Daha fazla acının yaşanmaması için harekete geçmek sizlerin sorumluluğu.

Sadece tek bir doğru seçim var: Zengin ülkeler fosil yakıtlara desteği sonlandırmalı ve kaynaklarını adil, temiz, yenilenebilir enerjiye geçiş için kullanmalı.

Dünyanın dört bir yanından sizden talep ediyoruz:

  1. Adil bir şekilde payınızı ödeyin: İklim finansmanı taahhütlerinizi yükseltin ve hayata geçirin.
  2. Fosil yakıtlara desteği sonlandırın: Kömür, petrol ve gaz endüstrisine yönelik desteğinizi her yerde sonlandırın.
  3. Adil dönüşümü finanse edin: Hiç bir ülkeyi ve hiç bir emekçiyi geride bırakmayacak şekilde kanıtlanmış çözümlere, ve herkes için yenilenebilir enerji çalışmalarını finanse edin.

Dünya sona ermiyor ancak fosil yakıt devri sonlanıyor. Dünyanın dört bir yanında topluluklar fosil yakıtlara ve zehir saçan kömür, petrol ve gaz endüstrisine karşı bir araya geliyor.

Ticari ve özel bankalar iklim krizini durdurmak için gerekli hızda hiç bir zaman hareket etmeyecekler. Zengin ülkelerin iklim için ileri adım atması ve finans sisteminin fosil yakıtları finanse etmesini durdurarak adil bir dönüşümü finanse etmesini garanti altına alması gerekiyor. 

Fosil yakıtları finanse etmeye devam etmek, bile bile iklim felaketine para desteği vermek demek. Dünyanın en zengin ülkelerinin bir an önce adım atmasını talep ediyoruz: Dünyanın her yerinde fosil yakıtlara desteği durdurun, iklim krizine değil iklim çözümlerine yatırım yapın.

 

Merhaba !

Sistemde kayıtlı bilgilerinle ilerlemek için aşağıdaki butonu tıklaman yeterli.

  değil misin? Çıkış yap

Don't miss out on news about this campaign and other ways you help our movement end the era of fossil fuels. We can only email you with your consent, and you can unsubscribe anytime.

350, size iklim kampanyaları ile ilgili güncelleme e-postaları gönderecek. Bunu yaparak, hizmet şartlarımızı ve gizlilik politikamızı kabul ediyorsunuz. İstediğiniz zaman üyelikten çıkabilirsiniz.​

Dönüşüm

Dünyanın dört bir yanında insanlar, topluluklar iklim krizinin etkileriyle mücadele etmek zorundalar. Dünya liderlerinin somut adımlar atmadığı her geçen saniyeyle kriz daha da derinleşiyor ve Türkiye de gidişattan nasibini alıyor.

Bir zamanların “tahıl ambarı” Konya kuraklıkla mücadele ediyor. Ve bu yetmezmiş gibi kömür madenciliği Konya’nın verimli topraklarını tehdit ediyor.

Peki hala umuda yer var mı? Anadolu’dan, Konya’dan hikayemizi izle paylaş.

Dönüşüm’ün Hikayesini Keşfetmek için Tıkla

Performans: Hilal Sibel Pekel
Video: Sıla Ünlü İntepe
Müzik: Ozan Baysal
Ses Efekt: Ozan Baysal & Barış Manisa
Mix & Mastering: Barış Manisa
Video Koordinatörü: Ezgi Öz

Bakanlıklara Seslen

Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı onaylayarak iklim için önemli bir adım attı. Bu gelişme, yıllardır “kömürü değil yaşamı seç” diyenlerin, yaşanabilir bir yeryüzü için mücadele edenlerin kazanımı. 

Ancak Paris Anlaşması, tek başına ne dünyayı kurtaran bir sihirli değnek, ne de kontrol edilemeyen yangınlara, sellere, kuraklıklara tek başına çözüm. Paris Anlaşması, iklim kriziyle mücadelede sadece tek bir adım.

Şayet küresel ortalama sıcaklık artışlarını 1,5 derece sınırında tutmak istiyorsak Türkiye’nin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor.

Taleplerimiz:

  • Günümüz iklim krizi gerçeklerine göre Türkiye, Ulusal Katkı Beyanı güncellesin.
  • Bir an önce kömürden çıkış takvimi açıklansın. 
  • Kömürlü termik santral projeleri durdurulsun.
  • Adil bir enerji dönüşümüne yönelik adımlar atılsın.

Tıkla, taleplerini Twitter’dan bakanlıklara ilet

Yatırımcılara Çağrı Yap

İklim kriziyle mücadelede, adil bir ekonomi, yaşanabilir bir yeryüzü için özellikle yatırımcılara büyük sorumluluk düşüyor.

Çünkü iklim krizinin baş faili fosil yakıtlardan kurtulmak için en önemli adımlardan biri fosil yakıtların finansmanının sonlandırılması. 

Finans odaklı gerçekleşecek COP26 boyunca Türkiye’de işlem yapan tüm yatırım fonlarından talebimiz;

  • Başta kömür olmak üzere fosil yakıtlarla ilişkili tüm paydaşlarıyla ilişkilerini sonlandırmaları
  • Başta kömür olmak üzere fosil yakıtlarla ilişkili tüm yatırımlardan çıkmaları
  • Başta kömür olmak üzere fosil yakıtlarla ilişkili hiçbir şirkette ve  yatırımda yer almayacaklarını duyurmaları

Hazırladığımız rapor da, neden daha geç olmadan fosil yakıtlara yapılan yatırımların sonlandırılması gerektiğine ışık tutuyor.

Raporumuzu ve taleplerimizi Türkiye’deki yatırım fonlarına ulaştırmaya başladık.

Raporu indirmek için tıkla

Yatırım fonlarından fosil yakıtlara karşı net taahhüt vermeleri için gerçekleştirdiğimiz çağrıda üyesi olduğunuz sivil toplum kuruluşunun da imzacı olarak yer almasını istiyorsanız aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Kurum adını listeye ekleyeceğiz, yatırımcılara yönelik gerçekleştireceğimiz etkinliklerden sizleri de bilgilendireceğiz. 

Kurumun “Fosil yakıtları finanse etme diyorsa” tıkla