Çok basit. Küresel ısınmayı 1,5°C’nin altında tutmak için tüm kömür, petrol ve doğal gazın yerin dibinde kalması gerekiyor.
8 Ekim tarihinde Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), 1,5°C hakkındaki özel raporunu yayımlayacak. Bu rapor, dünyaya iklim değişikliğinin kontrolden çıkmasını önleme fırsatının hızlı bir şekilde kaçıyor olduğuna dair bir uyarı ve çağrı.
Küresel ısınmayı 1,5°C’nin altında tutma şansına sahip olmak için, hiçbir yeni fosil yakıt projesinin gerçekleşmesine izin verilemez.
Fosil yakıt endüstrisi, iklim krizine bilerek neden oluyor. Her bir kurumun ve her bir hükümetin ve yerel idarenin, bu pervasız endüstrinin çok geç olmadan durdurulmasında oynayacağı bir rol var.
Bizler, bütün kurumlardan fosil yakıt endüstrisine olan desteklerini geri çekmelerini talep etmeliyiz. Bu desteklere yatırımlar, sponsorluklar, teşvik mekanizmaları, ruhsat ve izinler dahil. Çok geç olmadan sektörün karşısında sesimizi yükseltmeliyiz.
Raporu İletin:
Dünyanın dört bir tarafındaki gruplar, IPCC raporunu doğrudan fosil yakıt endüstrisini destekliyor olan karar vericilere teslim edecekler.
Raporu nasıl ileteceğiniz size kalmış: Raporun sadece bir kopyasını basıp hedefinize elden ulaştırabilirsiniz. İnsanların bir araya gelip bedenleriyle işaretler oluşturmasını sağlayabilir veya pankartlar asabilirsiniz. Mesajı iletirken işe yarayacağını düşündüğünüz yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Raporu Ulaştırmayı Planlayın
veya yakınınızda gerçekleşecek eylemleri arayın
Küresel ısınmanın aşırı sıcaklıklar üzerine etkileri, küresel ortalamanın dört veya beş katı kadar yüksek olabiliyor. 1,5°C ısınma eşiğini geçip 2°C’ye doğru ilerlememiz durumunda, dünyadaki birçok yer 0,5°C’nin çok daha üzerinde ısınacak. Bu durum bazı bölgelerde 2-2,5°C ekstra ısınmaya kadar çıkabilecek.
Orman yangınlarının sıklığı ve yoğunluğu artıyor. Hatta 2012 yılında yayınlanmış bir araştırmada, atmosferdeki CO2 konsantrasyonunu azaltmak için çok hızlı ve çok kapsamlı önlemler alınmazsa, dünya çapında yangın olasılığının 2010-2039 arasında (<1,5°C) %37,8 artacağı, 2070-2099 arasında (>3,5°C) ise %61,9 artacağı öngörülmüştü.
İklim değişikliğinin tropik kasırga ve tayfunların yoğunluğunu arttırdığı yıllardır biliniyor. Son zamanlarda, küresel ısınmanın yağış üzerindeki etkilerine dair yapılan birkaç çalışma, Florence Kasırgası’nda gördüğümüz yavaş hareket eden cephe ve taşkın olgusunu önceden tahmin etmişti. 1,5°C veya 2°C seviyesinde ilave ısınma durumlarında nem daha da artacaktır; ortalamanın üzerinde her 1°C için yaklaşık %7 kadar artacağı öngörülüyor.
Deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle yüz milyonlarca insan risk altındadır. Buna özellikle kıyı bölgelerinde yaşayanlar dahildir. 2030 yılında toplam 400 milyon kişi sahilde yer alan 23 mega şehirde yaşıyor olacak. Bunların 370 milyonu Asya, Afrika ve Güney Amerika sahillerinde yaşıyor olacak.
Bilim insanlarına göre, buzullardaki mevcut hacmin % 28 ila % 44’ü sürdürülemez durumda; mevcut iklimde (sanayi öncesi seviyelere göre 1°C daha sıcak) bu hacim er veya geç eriyecek. 1,5°C ve 2,0°C’ye kadar ısınma durumunda, buzulların erimesi sonucunda “159 (115–179) ve 191 (139–205) mm’lik” deniz seviyesi artışı gerçekleşecek.
Hem gıdaya erişebilirlik hem de gıdanın kalitesi, atmosferdeki karbon konsantrasyonundan olumsuz etkileniyor; bu konsantrasyonun artması durumunda da sonuç ciddi şekilde değişiyor. 1,5°C’lik ısınmanın olduğu bir dünyada ürün mahsülü daha fazla ve gıdalar daha besleyici.
Balıkçılıkta da benzer bir durum sözkonusu. 1,5°C’lik ısınmaya karşılık gelen bir düşük seviyeli ısınma senaryosunda balık stokları ve büyüklükleri ‘bir ölçüde etkileniyor’; ama daha yüksek seviyeli ısınma senaryolarında ‘ciddi olarak etkileniyor’lar.
Daha fazlasını mı öğrenmek istiyorsunuz? Rapora göz atın:
Büyük, cesur ve yaratıcı bir iklim hareketi, iklim krizini çözmek için tek umudumuz. Temelini adaletten, bilgisini bilimden alan hareketimiz, içerisinde bulunduğumuz anın gereklerini yapmalı ve mümkün olanın sınırlarını ileriye götürmeli.
Yaşamın her kesiminden gelen sıradan insanlar, şimdiden dünyanın her tarafında iklim hareketine öncülük ediyor. Halkın 1,5°C Dosyası, bu liderlerin ve topluluklarının fosil yakıt projelerine karşı ve %100 yenilenebilir enerjiye hızlı ve adil bir geçiş için mücadelelerinin hikayelerini anlatıyor.
Halkın Dosyası’nın tamamını indirin (PDF) veya aşağıdaki hikayeleri okuyun.
350.org, gücünü dünyanın her yerindeki sizin gibi insanlardan alıyor.
Fark yaratabileceğiniz anlarda e-posta güncellemeleri almak için kayıt olun.