2021 yılının sonuna yaklaşırken, artan orman yangınları ve aşırı hava olayları ile daha derinden hissettiğimiz iklim krizini daha iyi anlamak ve çözüm önerilerini keşfetmek için raporlar da yayınlandı.

Yıl boyunca bizim de yararlandığımız ve paylaştığımız raporları bu içeriğimizde bulabilirsin.

1-İklim İçin Kentler

“İklim İçin Kentler: İzleme & Değerlendirme Raporu” yayınlandı. Bu raporda İklim İçin Biz Varız deklarasyonuna imza atarak iklim krizine karşı somut adımlar atmayı taahhüt eden 24 belediyenin iklim eylemlerini mercek altına alıyor.

Raporda ayrıca bir kent için adil iyileşme programının nasıl şekil alabileceği inceleniyor. Bu programın detaylarını merak ediyorsan, raporumuza iklimicinkentler.org adresini ziyaret ederek göz atabilirsin.

2- Kara Rapor

Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından yayınlanan Kara Rapor 2021, Türkiye nüfusunun neredeyse yarısından fazlasının soluduğu hava kalitesi hakkında elimizde tam veriler olmadığına dikkat çekiyor.

Iğdır ve Muş gibi şehirlerde ise neredeyse tüm yıl boyunca yaşanan hava kirliliğinin artık kronikleştiği ifade edilirken bu şehirlerde ‘Acil Temiz Hava Eylem Planları’ açıklanması gerektiği vurgulanıyor.

3- Fosil Finansmanından Çıkış: Şimdi!

SEFIA (Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği) ile hazırladığımız raporda, fosil yakıtlara yapılan yatırımların neden daha geç olmadan sonlandırılması gerektiğine ışık tutuyor.

İklim kriziyle mücadelede adil bir ekonomi, yaşanabilir bir yeryüzü için özellikle yatırımcılara büyük sorumluluk düşüyor. Çünkü iklim krizinin baş faili fosil yakıtlardan kurtulmak için en önemli adımlardan biri fosil yakıtların finansmanının sonlandırılması.

Rapor hakkında detaylara ve Türkiye’de işlem yapan tüm yatırım fonlarından taleplerimize buraya tıklayarak ulaşabilirsin.

4- Kömürden Çıkış: 2030

COP 26 sırasında yayınlanan “Karbon Nötr Yolunda Türkiye: Kömürden Çıkış 2030” raporu yukarıdaki taleplerin makul ve hızlı bir şekilde gerçekleşebileceğini gösteriyor.

Rapor, mevcut kömür teşviklerinin kaldırılması ve ‘‘kirleten öder’’ ilkesi çerçevesinde karbon emisyonunun fiyatlandırılması ile en geç 2030 yılına kadar kömürden çıkışın mümkün olduğunu ortaya koyuyor.

5- Kömürsüz Şehirler

C40 Cities (C40 Büyük Kentler İklim Liderlik Grubu) tarafından hazırlanan yeni analiz, kömürden elektrik üretiminde devam eden küresel artışın çarpıcı insani ve ekonomik maliyetlerinin altını çizen çok ilginç yeni veriler sunuyor.

Paris Anlaşması’nın 1,5°C hedefi doğrultusunda yürütülen C40’ın araştırması, mevcut kömür politikalarının ve önerilen artış planlarının 2030 yılına kadar 264.900 erken ölümle sonuçlanabileceğini ve kentlere önümüzdeki 10 yıl içinde 877 milyar ABD dolarına mal olabileceğini ortaya koyuyor.

6- IPCC Raporu



Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporu 9 Ağustos’ta yayınlandı. Rapor iklim krizinin düşündüğümüzden daha hızlı ve şiddetli bir şekilde ilerlemekte olduğunu öngörüyor.

Rapor ile ilgili bir açıklama yapan 350.org ekibi, bu krizin ortaya çıkmasında büyük bir payı olan fosil yakıt şirketlerinin sorumlu tutulması gerektiğini belirtiyor. On yıllar boyunca bu şirketler tarafından yakılan kömür, petrol ve doğalgaz geri döndürülemez sonuçlara yol açmış durumda.

7 – Adana’ya Ölü Yatırım

WWF Türkiye ve Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği’nin yayınladığı yeni rapor, Adana Sugözü Sahili’nde inşaatı devam eden Hunutlu kömürlü termik santralinin ölü bir yatırım olduğunu gözler önüne serdi.

Rapora göre kömürden elektrik üretiminin gittikçe pahalanması sebebiyle projenin sürdürülebilir bir ekonomik getirisi olmayacak.