1- Keystone Boru Hatı İptal Edildi


 

View this post on Instagram

 

A post shared by 350.org (@350org)


10 yılı aşkın süredir yerli halkların, toprak sahiplerinin, yaşam savunucularının protesto ettiği Keystone XL petrol boru hattı projesi değişik politik süreçlerde, ilk önce iptal edildi daha sonra tekrardan onaylandı.

Seçimler ile şekil bulan bu boru hattı ise Joe Biden’ın seçildikten sonra Beyaz Saray’a geçtiği ilk gün başkanlık vetosu ile iptal edildi ve ana şirkette artık süreçten vazgeçtiğini duyurdu.

Boru hattı, Kanada – Alberta’dan ABD – Teksas’a yani neredeyse iki bin kilometreye uzanacaktı ve günde 800 bin varil petrol taşıyacaktı.

2- Paris İklim Anlaşaması Onaylandı


 

View this post on Instagram

 

A post shared by 350 Türkiye (@350turkiye)


Bu yıl öne çıkan kazınımlardan birisi de Türkiye’nin 6 yıldan sonra Paris İklim Anlaşması’nı mecliste onaylaması oldu. Bu gelişme yıllardır #ParisiOnayla diyen yaşam savunucuları için önemli bir kazanım, zira bu Türkiye’yi yeni iklim politikaları üretmeye itmekte. e

Yine de bu adım tek başına yeterli değil.Paris Anlaşması, tek başına ne dünyayı kurtaran bir sihirli değnek, ne de kontrol edilemeyen yangınlara, sellere, kuraklıklara tek başına çözüm. Paris Anlaşması, iklim kriziyle mücadelede sadece tek bir adım.

Şayet küresel ortalama sıcaklık artışlarını 1,5 derece sınırında tutmak istiyorsak Türkiye’nin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor.

Taleplerimiz:

  • Günümüz iklim krizi gerçeklerine göre Türkiye, Ulusal Katkı Beyanı güncellesin.
  • Bir an önce kömürden çıkış takvimi açıklansın. 
  • Kömürlü termik santral projeleri durdurulsun.
  • Adil bir enerji dönüşümüne yönelik adımlar atılsın.

Tıkla, taleplerini Twitter’dan bakanlıklara ilet

3- Kömürlü Termik Santraller ile İlgili Kararlar


 

View this post on Instagram

 

A post shared by 350 Türkiye (@350turkiye)


Türkiye’nin son dönemde yaptığı enerji yatırımları ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji üzerinden ilerlemekte. Bununla beraber varolan kömürlü termik santrallere yapılan finansal destekler ile de kapasite artırımları planlanıyor.

Bu süreçler artık yereldeki yaşam savunucuların da tepkisi ile karşılaşıyor.

  • Adana – Yumurtalık ilçesinde planlanan IC İçtaş Yumurtalık Termik Santrali projesi iptal edildi. İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Merkezi’nin EPDK’ya yaptığı bilgi edinme başvurusunun cevabına göre, şirket yazılı başvuru yaparak yatırımdan vazgeçti.
  • Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde yapılması planlanan altı termik santralden biri iptal edildi.
  • Akbelen Ormanı sınırlarını zorlayan Yeniköy Termik Santrali’ne yönelik, Entegre Tesis ÇED Muafiyeti iptal ve Muğla 1. İdare Mahkemesi’ndeki orman kesimi iptal davalarında yürütmeyi durdurma kararları verildi.


Bununla beraber, geçtiğimiz günlerde maden sahası şirket tarafından büyütülerek, köylülerin eski yaşam alanlarını yok etmeye devam ediyor.

İkizköylüler’in imza kampanyasın destek vermek için:

  • 16 yıldır devam eden ve Bartın’ın Amasra ilçesine Hattat Holding tarafından yapılması planlanan Hama Termik santral için Danıştay 6. Dairesi’nin 1/100 bin ölçekli plan değişikliğinde termik santrali işleyen değişikliğin iptaline karar verildi.

Bartın Platformu bu zaferi göbek atarak kutladı.



Sadece Türkiye’de değil uluslararası politikada da kömürle ilgili büyük kararlar alındı:

    • Küresel olarak tüm kömürlü termik santrallerinin dolaylı olarak yarısını destekleyen Çin, artık uluslararası kömürlü termik santral projelerine destek vermeyeceğini açıkladı.
    • İskoçya ve Birleşik Krallık gibi Avrupa’da 21 ülke kömürden çıkış planlarını açıkladı. Bu açıklamaları derlediğimiz içeriğimize buradan ulaşabilirsin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 350 Türkiye (@350turkiye)


  • BM İklim Zirvesi 26. Taraflar Konferansı (COP 26) kararlarında kömürden çıkıştan doğrudan bahsedilmese de kömür kullanımının azaltılması ve fosil yakıtlara “verimsiz” teşviklerin sonlandırılmasının vurgulandı.

Yine de, taslak metinde yer alan, ülkelerin “kömür ve fosil yakıtlar için kademeli olarak çıkışı hızlandırmaları” gerektiği şeklindeki ifade, “kademeli olarak azaltmaları” şeklinde değiştirildi.

Uzmanlar bu kararı yetersiz ama dikkat çekici olarak belirtse de kömüre yapılan vurgunun altını çizdi. Bu konuda daha fazla bilgiye ulaşmak için buraya tıklayabilirsin.

  • 40’tan fazla ülke ve yaklaşık 150 kuruluştan oluşan bir koalisyon, 2030 yılından itibaren kömürü aşamalı olarak bırakma ve “artık kömürle çalışan yeni elektrik santrallerinin kurulmasını desteklememe” taahhüdünde bulundu.

4- Petrol Devleri’nin Kara Çarşambası



Bu yıl Temmuz ayının son Çarşamba günü petrol devleri arka arkaya gelen kararlar ile sarsıldı. Shell, Exxon ve Chevron arka arkaya kaybettikleri davalar ile bir dönemin kapandığı mesajını aldı.

  • Çarşamba sabahı Hollanda’dan bir mahkeme, İngiliz-Hollanda şirketi Royal Dutch Shell’i “tehlikeli iklim değişikliğine” sebebiyet vermekle suçlu buldu.

Friends of The Earth Hollanda ve 17 bin vatandaşın açtığı bu davada, küresel karbondioksit salımının %3’ünden sorumlu dünyanın en büyük 4. petrol şirketinin verdiği zararların durdurulması talep edilmişti. Mahkeme, 2030 yılına kadar Shell’in kendi şirketinin, dağıtıcılarının ve müşterilerinin karbondioksit salımını 2019 seviyesine göre %45 oranında azaltmasına karar kıldı.

  • Çarşamba öğlen ise ABD’nin en büyük ve dünyanın 6. büyük petrol şirketi Exxon Mobil kendi hissedarlarına karşı bir savaş kaybetti.

Engine No 1 isimli uzun dönemli kazanç hedefli ve aktivist yatırımcı grubu, aralarında dünyanın en büyük yatırımcı şirketi BlackRock’ın da bulunduğu ve toplamda çoğunluğa ulaşan diğer hissedarlar ile Exxon’da karar alma yetisine sahip oldu.

Normalde şirketin %0,02 hissesine sahip bu yatırımcı grubu, Exxon’un iklim değişikliğine sebebiyet veren yatırımları ile uzun dönemli yatırımları tehlikeye attığını belirtiyordu.

Artık karar verme yetisine sahip Engine No:1, Exxon’da düşük karbonlu gelecek için yeni bir yol çizeceğini belirtiyor.



  • Aynı gün öğleden sonra ise dünyanın en büyük sekizinci petrol şirketi Chevron’da da aktivist yatırımcılar herkesi şaşırttı.

Toplantıda %61 çoğunluk ile geçen bir öneri ile, şirketin petrol, doğalgaz ve diğer sattıkları ürünlerdeki sera gazı salımını azaltması kararlaştırıldı.

Hollandalı aktivist ve çevreci yatırımcı grup Follow This’in önerisini masaya yatıran uluslararası şirket, kendilerini de şaşırtarak bir yatırımcı ayaklanması ile karşı karşıya kaldı.

Şirketin bundan sonra alacağı kararlar ile hem yenilenebilir enerjiye yönelik yatırım yapması hem de geçmiş ürünlerinin karbon ayak izini düşürmesi bekleniyor.

BONUS: Umudu Paylaş!

2021 iklim krizi ile ilgili hem iyi hem de kötü haber aldığımız bir yıl oldu. Ama bu iklim krizi mücadelesinin bir parçası.

350 Türkiye olarak bizim için mücadelemiz devam ediyor ve adil bir dönüşüm hedefine ulaşmadan umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Çünkü;

Umut; Glasgow’da ve ötesinde sokakları, kamusal alanları iklim adaleti için dolduran gençlerin, iklim aktivistlerinin, hayalperestlerin gözlerinde,

Umut fosil yakıtların olmadığı bir gelecek için ses veren yerel topluluklarda,

Ve umut adil bir dönüşüm, yaşanabilir bir yeryüzü için mücadele eden yaşam savunucularının ellerinde.

İnanıyorum ki karanlık ne kadar etrafımızı sararsa sarsın umut sende, bende, bizde…

Umudu paylaş


 

View this post on Instagram

 

A post shared by 350 Türkiye (@350turkiye)