İskoçya’nın son termik santralinin bacası, 50 yıllık egemenliğini geçtiğimiz Perşembe günü kaybetti ve İskoçya başbakanı Nicola Sturgeon’un düğmeye basması ile tarihe karıştı.

Sturgeon, Longannet termik santralinin bacasının yıkılmasını, “İskoçya’nın kömür ile enerji üretme devrini bitiren ve 2045’te net sıfır bir ülke olmaya doğru gittiklerini hatırlatan” sembolik bir olay olarak nitelendirdi.

1970 yılınıda açılan Longannet, o zaman Avrupa’nın en büyük kömürlü termik santraliydi ve İskoçya’nın evlerinin %25’ine elektrik sağlıyordu.



Sturgeon artık 2030 yılına kadar tüm enerji tüketiminin %50’sini yenilenebilir enerji, hidrojen ve enerji depolama sistemlerinden sağlayacaklarını ve iklim krizini kimseyi geride bırakmayacak şekilde yeneceklerini belirtti.

Bu sektörlerin giderek büyüdüğünü belirten Sturgeon, gelecek 10 yılın İskoçya’da daha iyi, yeşil işler yaratacak, enerji güvenliğini güçlendirecek ve yerel ekonomilere destek sağlayacak değişim yaratacak bir dönem olacağını belirtti.

İskoçya, İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda ile Birleşik Krallık’ın bir parçası. Ama Birleşik Krallık’ta hala kömürlü termik santraller çalışmakta. Birleşik Krallık’ın 2024 yılında kömürden çıkması beklenmekte.

İskoçya ve Birleşik Krallık gibi Avrupa’da 21 ülke kömürden çıkış planlarını açıkladı. Bu açıklamaları derlediğimiz içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.