2021 yılında, 350 Türkiye de olmak üzere yaşam savunucuları bir araya gelerek, Türkiye’nin iklim politikalarını geliştirmek adına etkinlikler ve kampanyalar düzenlediler.
Bu içeriğimizde 350 Türkiye’nin düzenlediği ve katıldığı bu kampanyalara ulaşabilirsiniz.
1- Adil İyileşme Buluşması
View this post on Instagram
7 – 9 Nisan tarihlerinde çevrimiçi gerçekleşen Küresel Adil İyileşme Buluşması’nda dünyanın dört bir yanından binlerce yaşam savunucusu bir araya geldi. Adil, eşitlikçi bir gelecek hayali kuranları bir araya getiren buluşmada onlarca panel ve oturum gerçekleşti.
Küresel Adil İyileşme Buluşması’nda Vandana Shiva’dan Naomi Klein’a, Hakima Abbas’tan Greta Thunberg’e birçok ünlü yaşam savunucusu yer aldı.
Üç günlük buluşma yaşam savunucuları için hem bir ilham kaynağı hem de destek noktası oldu. Etkinlikteki panel ve oturumların kayıtlarına ve daha fazlasına adiliyilesmebulusmasi.org‘den ulaşabilirsin.
2- Parisi Onayla
View this post on Instagram
Bu yıl öne çıkan gelişmelerden biri de Türkiye’nin 6 yıldan sonra Paris İklim Anlaşması’nı mecliste onaylaması oldu. Küresel bir krizle karşı karşıya olan Türkiye’nin veya hiç bir ülkenin bu sorumluluktan kaçma lüksü yoktu.
Türkiye’nin burada en önemli ödevi, Paris İklim Anlaşması’nı bir an önce onaylamak ve yüksek hedefli bir iklim politikası oluşturmaktı. 6 yıl ve 5 İklim Zirvesi ardından Paris İklim Anlaşması’nı mecliste onaylayarak COP 26’ya katılan Türkiye, müzakerelerde geçmişe kıyasla daha işbirlikçi bir yaklaşım sergiledi.
Bu gelişme yıllardır #ParisiOnayla diyen yaşam savunucuları için önemli bir kazanım olsa bu adım tek başına yeterli değil.
3- Bakanlıklara Seslen
Türkiye’nin #iklimiçinileri adım atma zamanı:
🔸 Ulusal Katkı Beyanı güncellensin
🔹 Kömürden çıkış takvimi açıklansın
🔸 Kömürlü termik santral projeleri durdurulsun
🔹 Adil bir enerji dönüşümü için politikalar geliştirilsinSen de imzanla destek ver: https://t.co/VkfV15oEI3 pic.twitter.com/9KiS5yUwa8
— 350 Türkiye (@350turkiye) November 3, 2021
Paris Anlaşması, tek başına ne dünyayı kurtaran bir sihirli değnek, ne de kontrol edilemeyen yangınlara, sellere, kuraklıklara tek başına çözüm. Paris Anlaşması, iklim kriziyle mücadelede sadece tek bir adım.
Şayet küresel ortalama sıcaklık artışlarını 1,5 derece sınırında tutmak istiyorsak Türkiye’nin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor.
Taleplerimiz:
- Günümüz iklim krizi gerçeklerine göre Türkiye, Ulusal Katkı Beyanı güncellesin.
- Bir an önce kömürden çıkış takvimi açıklansın.
- Kömürlü termik santral projeleri durdurulsun.
- Adil bir enerji dönüşümüne yönelik adımlar atılsın.
Tıkla, taleplerini Twitter’dan bakanlıklara ilet
4- Akbelen Ormanını Vermeyeceğiz
Mart ayında Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlayan maden ocaklarının genişlemesine karşı İkizköylüler nöbete başladı. Daha önce maden yüzünden köylerini kaybeden köylüler, “yaşam alanlarımızı vermek istemiyoruz” demiş ve Akbelen Ormanını Vermiyoruz diyerek çağrı yapmıştı.
Kampanyadan iyi haberler de gelmekte: 12 Ağustos günü alınan bir karar ile Entegre Tesis ÇED Muafiyeti iptal ve Muğla 1. İdare Mahkemesi’ndeki orman kesimi iptal davalarında yürütmeyi durdurma kararları verildi.
Eylül ayında daMuğla Valiliği, İkizköy’de genişletilmek istenen kömür madeni için yapılan kömür taşıma bandının yapımını durdurdu.
Ama bürokrasi süreci hala sürmekte, yürütme kararı devam etse de termik santral şirketi köylerde hala yıkıma devam etmekte ve merkezi hükümetten kömürden çıkış sürecine karşın bir söz verilmemekte.
Sen de #kömürdenkurtul diyerek İkizköylüler’in imza kampanyasın destek vermek için aşağıdaki linki tıklayabilirsin.
5- Küresel İklim Grevi
24 Eylül Cuma, Küresel İklim Grevi çerçevesinde, Türkiye’nin birçok noktasında iklim grevi düzenlendi. Genç iklim aktivistleri, #SistemiKöktenDeğiştir mesajıyla iklim kriziyle mücadelede bütünlükçü dönüşümler olması gerektiğinin altını çizdi.
İstanbul’daki etkinlikte ise yüzlerce genç aktivist Kadıköy’den Müze Gazhane’ye bir yürüyüş gerçekleştirdi, Gazhane’de forumlardan konserlere bir çok etkinlik düzenlendi.
6- Çin Kömüre Veda Ediyor Peki ya Adana?
Bu yılın en önemli küresel kazanımlarından biri küresel olarak tüm kömürlü termik santrallerinin dolaylı olarak yarısını destekleyen Çin’in, artık uluslararası kömürlü termik santral projelerine destek vermeyeceğini açıklaması oldu.
Bununla beraber Çin menşeili bankaların finansman desteğiyle inşaatı hala süren Adana’daki Hunutlu Termik Santrali için yaşam savunucuları Çin’in kararının Hunutlu projesini de içine alacak şekilde güncellenmesi gerektiğini savunmuştu.
Hunutlu santralinin inşaatı nesli tükenme tehlikesi altında olan yeşil deniz kaplumbağaların yumurtlama alanlarını tehdit ediyor. Bu durum hem Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı genelgelere hem de Türkiye’nin de imzacısı olduğu Bern Sözleşmesine aykırı.
Hunutlu kömürlü termik santraline karşı başlayan imza kampanyasına destek vermek için tıkla:
Adana’da Bir Kömürlü Termik Santral Daha İstemiyoruz!
7- Temiz Hava Haktır: #İzinVermeyin
Her ne kadar 2019’da başlayan kampanya sonucunda 2020 yılının ilk altı ayında gerekli çevre yatırımı olmadığı için bazı kömürlü termik santraller kapansa da, “geçici faaliyet belgesi ya da çevre izni ve lisansları” ile bu santrallerden bir kaçı tekrar çalışmaya başladı.
Bununla beraber, bu termik santrallerin hangi yatırımları yaptıkları ve emisyonlarının limitlere uygun olup olmadığını bilinmemekte.Aradan neredeyse 2 yıl geçmiş olmasına rağmen, özelleştirilmiş olan kömürlü termik santraller hala gerekli çevre yatırımlarını tamamlamadan çalışmaya devam ediyor.
Temiz Hava Hakkı platformu da santrallerin çevre yatırımı yapmadan çalışmasına ve havamızı kirletmesine #izinvermeyin demek için kampanyalarını tekrardan imzaya açtı ve senden destek bekliyor.
8- COPGelGünahlarından
🪧6 Kasım Küresel Eylem Günü için #COP26 liderlerine
🌿Türkiye’nin 11 şehrinden ortak çağrı: #COPGelGünahlarından Kurtul Fosil Yakıtlardan
Detaylı bilgi için ➡️https://t.co/CkKJg6Sv3m#COPGDA pic.twitter.com/5IyiPSbUY9
— 350 Türkiye (@350turkiye) November 7, 2021
Tam da bu sebeple Glasgow’da ve ötesinde yaşam savunucuları 6 Kasım Küresel İklim Adaleti Eylem Günü’nde bir araya geldiler. Onbinler Glasgow’un sokaklarını doldururken Türkiye’nin 14 farklı noktasından yaşam savunucuları liderleri fosil yakıtlardan kurtulmaya, #COPGelGünahlarından diyerek çağırdı.
Eylemlerin Adana ayağı İstasyon Meydanı’nda gerçekleşti. Burada, #AdanayaTemizHava kampanyası destekçileri inşaatı Sugözü Sahili’nde devam etmekte olan Hunutlu kömürlü termik santraline karşı bir açıklama gerçekleştirdiler. Eylemle eş zamanlı olarak santral inşaatı önünde denizden “bir termik santral daha istemiyoruz” pankartı açıldı.
9. Fosil Finansmanından Çıkış
Sadece bürokrasiye değil, iklim kriziyle mücadelede yatırımcılara da büyük sorumluluk düşüyor. Çünkü iklim krizinin baş faili fosil yakıtlardan kurtulmak için en önemli adımlardan biri fosil yakıtların finansmanının sonlandırılması.
COP 26 boyunca 350 Türkiye ve SEFİA ortaklığında yaptığımız çağrıyla neden daha geç olmadan fosil yakıtlara yapılan yatırımların sonlandırılması gerektiğine ışık tuttuk ve taleplerimizi Türkiye’deki yatırım fonlarına ulaştırmaya başladık.
Fosil finansmanından çıkış bilgi notumuza göz atmak için tıkla
BONUS: Bartın’da santral Tarih Oldu
16 yıldır devam eden ve Bartın’ın Amasra ilçesine Hattat Holding tarafından yapılması planlanan Hama Termik santral için Danıştay 6. Dairesi’nin 1/100 bin ölçekli plan değişikliğinde termik santrali işleyen değişikliğin iptaline karar verildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan sürecin tamamen sonlandırıldığına dair açıklama beklenmesine rağmen, Bartın Platformu termik santral sürecinin bittiğinden emin.