İklim krizi, uzak bir diyarda yaşanmakta olan ve gelecekte etkilerini hissedeceğimiz bir sorun olmaktan çıkalı çok oldu. Kriz, şu anda burada. Siyasetin günlük çekişmelerinin ötesine geçip iklim krizinin etrafında bir an önce siyasi bir irade oluşturamazsak, onbinlerce yılda oluşmuş insanlık uygarlığı, milyonlarca yılda oluşmuş yeryüzünün hassas dengeleri son 200 yıldaki fosil yakıt bağımlılığımız sebebiyle çökecek.

Sanayileşme öncesine göre 1 derece ısınmış gezegenimizin sadece Temmuz ayı içerisinde başına gelenlere hızlıca bakalım:

28 Temmuz itibariyle Kaliforniya’daki kontrol edilemeyen yangınlar devam ediyor. İki itfaiyecinin hayatını kaybettiği yangınlarda binlerce ev tehlike altında, onbinlerce kişinin tahliyesi söz konusu.

Kaliforniya’da kontrol edilemeyen yangın yerleşim alanlarını yok ediyor… Foto: Noah Berger / AP

Geçtiğimiz günlerde aşırı sıcakların etkisiyle kontrolden çıkan yangınlar Yunanistan ve İsveç’i vurdu. Özellikle Yunanistan’da kayıp büyük: 88 kişi ve sayısız canlı hayatını kaybetti… Atina’ya yaklaşık 30 km mesafede Mati’de yangın kentin içine kadar girdi.

Yangın, Mati’nin iç bölgelerine kadar ulaşarak yerleşim yerinde büyük tahribata neden oldu. Foto: The Guardian

Aşırı sıcakların ve kuraklığın etkili olduğu Avrupa’da Birleşik Krallık sıcak hava dalgalarıyla baş etmeye çalışıyor. Parlementoya bağlı Çevre Denetleme Komitesi yaptığı uyarıda iklim krizine bağlı olarak sıcak hava dalgalarının Birleşik Krallık için yeni normal olacağını belirterek, şayet gidişat böyle devam ederse 2040 yılında aşırı sıcaklara bağlı ölümlerin yıllık 7000’i bulacağını belirtti. 

Sıcak hava dalgaları Japonya’yı da vurdu, Kumagaya kenti tarihinde ilk defa 42 dereceyi gördü. Sıcak hava dalgaları sebebiyle hayatını kaybedenler 65’in üzerine ulaştı binlerce kişi sağlık sorunları sebebiyle hastanelere başvurdu.

Japonya’daki dayanılmaz sıcaklar sağlık sorunlarının yanı sıra gündelik yaşamı da olumsuz etkiliyor. Foto: AP

Beklenmeyen aşırı yağışların tetiklediği heyelan sebebiyle Güneydoğu Asya ülkesi Laos’da yapım aşamasındaki baraj çöktü. Birleşmiş Milletler’e göre 11binin üstünde insan etkilendi. Hükümet şu ana kadar 27 kişinin yaşamını yitirdiğini söylese de sayının muson yağmurları sebebiyle zorlukla yapılabilen arama kurtarma çalışmaları sonrasında yükselmesinden endişe ediliyor.

1300’den fazla kişi afet sebebiyle Sanamxai Okulu’nda kalıyor. Foto: Pichayada Promchertchoo

Marmara çevresinde 23 – 24 Temmuz’da 43338 yıldırım ve şimşek tespit edildi. Uzmanlar İstanbul için 1981 – 2010 Temmuz ayı ortalama yağış günü sayısının 4,3 olduğunu söylerken bu sayı 2018’de iki katına çıktı. Aşırı yağışlar ve plansız kentleşme Sütlüce’de bir konutun toprak kaymasından dolayı çökmesine yol açtı.

Ve son olarak Nijerya Devlet Başkanı Sözcüsü Garba Shehu 10 Temmuz’da yaptığı açıklamada ülkede yaşanan çatışmaların ana sorumlusunun iklim krizi olduğunu belirtti. Çad Gölü havzasındaki kuraklık sebebiyle çobanların ülkenin güneyine göç etmek zorunda kaldığını belirten Shehu, hayvan sürülerinin tarım arazilerini tahrip ederek çatışmayı tetiklediğini belirtti. Sığır çobanları ile çiftçiler arasında son bir yılda çıkan çatışmalarda yaklaşık 2 bin insan hayatını kaybederken binlerce hayvan da katledildi…

Foto: Pablo Tosco / Oxfam