Anna Pantelia (Al Jazeera, İngilizce)
Elif Ilik, Alidost Numan (Türkçe)

Yakın zamanda terk edilen en son köy Mavropigi, kömür kazıp çıkarmak için yok edilmek üzere. ANNA PANTELIA/AL JAZEERA
Atina’nın 500 kilometre kuzeybatısında kalan Ptolemaida (Kayalar) kentinin çeperinden arabayla geçerken, güneş gökyüzünde zar zor seçiliyor.
Havada asılı kalın toz bulutu ötenizi görmenizi engelliyor ama Ptolemaida’nın yerlisi Kostas, burada arabayı gözü kapalı kullanabileceğini söylüyor.
“”Babam ben 12 yaşındayken kanserden öldü,” diyor ve babasının dört iş arkadaşının da hayatlarını aynı hastalıktan kaybettiklerini ekliyor.
Kostas, babası gibi, devlet tarafından işletilen Yunanistan Kamu Enerji Kurumu’nda (PPC) güvenlik görevlisi olarak çalışıyor.
Kostas’ın babası, Yunanistan‘ın Batı Makedonya bölgesinde bulunan Ptolemaida’daki kömür madenciliğinin yarattığı hava kirliliği sebebiyle erken yaşta hayatını kaybeden birçok PPC çalışanından yalnızca biri..
Kömüre ilişkin sıkı AB düzenlemeleri ve azalan kâra rağmen, Yunanistan Ptolemaida’da iki yeni kömür santralinin inşası için 1,4 milyar avro (1,75 milyar dolar) değerinde yatırım yaptı.
Ptolemaida’nin kıyamet sonrası bir dünyayı andıran görüntüsü, 1.618 kilometrekarelik bir alana yayılan ve terk edilmiş birkaç köyü de kapsayan kara bir madenden ibaret. Ptolemaida’daki maden, Balkanlar’ın en büyüğü ve ülkenin elektrik üretiminin yüzde 30’u bu sayede elde ediliyor.
Dünyanın en kirletici maddelerinden biri olan kömürün dünya çapındaki üretiminin üçte birinden fazlası, Almanya, Polonya ve Çekya ile birlikte Yunanistan tarafından gerçekleştiriliyor.
Kömür yakmak, ince toz şeklinde zehirli parçacıklar oluşturuyor ve bu toz, yalnızca santralin bulunduğu alanı kirletmekle kalmayıp, komşu ülkelere doğru yüzlerce kilometre saçılıyor. Greenpeace’in Sessiz Katil raporuna göre, kömür yakılması Yunanistan’da 1200’den fazla erken yaşta ölüme sebep oluyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, yalnızca 2012 yılında, hava kirliliğine maruz kalma sebebiyle 7 milyon kişi hayatını kaybetti.
Batı Makedonya bölge sağlık müdür yardımcısı, Yunanistan Sağlık Bakanlığı’na yazdığı mektupta, Ptolemaida’daki her 10 ölümden yedisinin sebebinin kanser ya da tromboembolik hastalıklar (felç, akciğer embolisii) olduğunu yazdı.
Kanser vakaları, 1950 yılından beri %16 arttı ve bölgedeki ortalama yaşam süresi de gitgide azalıyor.
Bununla beraber, PPC ve ortakları, Yunanistan’da mali kriz sırasında işsizlik oranının en yüksek olduğu Batı Makedonya bölgesi sakinleri için 10.000 kişilik istihdam yaratmışlar.
Kostas gibi, birçok kişi aylık 680 euro (3161 lira) kadar düşük bir ücret için sağlıklarını tehlikeye atıyor. Diğer insanlar ise, genişleyen maden alanları arasında kaybolduğu için arazi ve evlerini terk etmek zorunda kaldılar. 1976 yılından beri, kömür madenlerinin üzerinde kalan beş farklı köyün 4.000’den fazla sakini, ülke içinde yerlerinden edildiler.
Yarı yıkılmış evler, birkaç aç sokak köpeği, viran kiliseler: Bugün, Ptolemaide yakınlarındaki Mavropigi köyünden geriye kalan yalnızca bunlar.
2010 yılında ilk kazma, köyün ucunda kalan evlerin yalnızca 800 metre ötesine vuruldu.
O zamandan beri, birçoğu korkudan köyü terk etti ve okullar kalıcı olarak kapatıldı.
Aristokratis ve eşi, Mavropigi’nin kalan 10 sakininden ikisi.
“Eşim ve köpeklerim burada. Başka bir yerde yaşamak istemiyorum, benim tek evim burası,” diyor Aristokratis.
- İki PPC çalışanı kömür transferinde kullanılan taşıyıcı kayışın etrafındaki külleri temizliyorlar. ANNA PANTELIA/AL JAZEERA
- Kostas, PPC’deki en genç işçilerden biri. Elektrik üretiminin devam etmesi için, madenden çıkan toz ve külü her gün temizlemek zorunda. Madende haftanın yedi günü, günde 24 saat işçiler çalışıyor. ANNA PANTELIA/AL JAZEERA
- Kostas, Ptolemaida’daki kuzey sahada kömür çıkarılmasını idare ediyor. ANNA PANTELIA/AL JAZEERA
- Kostas’ın gözleri tozdan kızarmış. Yüksek orandaki kirlilik sebebiyle, çalışanlar ve bölge halkı, kanser de dahil olmak üzere birçok ciddi sağlık problemi yaşıyor. ANNA PANTELIA/AL JAZEERA
- PPC üretim birimindeki bir işçinin portresi. PPC ve ortak şirketlerinde 10.000’den fazla kişi çalışıyor. ANNA PANTELIA/AL JAZEERA
- Bir PPC işçisi olan Yannis, mesaisi bittikten sonra üretim birimine kömür taşımada kullanılan taşıyıcı kayışın yanında poz veriyor. Kazalar oldukça yaygın ve bazı durumlarda ölümle sonuçlanabiliyor. Sıklıkla, güvenlik önlemleri ihmal ediliyor. 1970 yılından bu yana, işyeri kazalarından 106’dan fazla kişi hayatını kaybetmiş. ANNA PANTELIA/AL JAZEERA
- Batı Makedonya’da bulunan bir madendeki işçi. ANNA PANTELIA/AL JAZEERA
- Bir PPC işçisi, inceleme için kömür örneği topluyor. ANNA PANTELIA/AL JAZEERA
- Kömür madeninin ortasında bir kilise terk edilmiş hâlde duruyor. Maden ocağının genişletilmesi için kamulaştırılıp sakinleri yerlerinden edilen Haravgi köyünden geriye kalan tek şey bu kilise. ANNA PANTELIA/AL JAZEERA
- Aristokratis, kömür çıkarma işlemi için yok edilmeyi bekleyen Mavropigi köyünün kalan son 10 sakininden biri. PPC resmi olarak Mavropigi sakinlerini başka yerlere yerleştirmiş olsa da, birkaçı hâlâ köyde yaşamaya devam ediyor. “Bize ölmemiz için para ödüyorlar,” diyor. ANNA PANTELIA/AL JAZEERA
- İki işçi Ptolemaida’da kömür ekskavatörü çalıştırıyor. ANNA PANTELIA/AL JAZEERA
- Batı Makedonya bölgesinde yer alan bu maden, Balkanlar’ın en büyük, dünyanın ise altıncı büyük madeni. ANNA PANTELIA/AL JAZEERA
- Kostas yalnızca 12 yaşındayken, babasını kanser yüzünden kaybetti. ANNA PANTELIA/AL JAZEERA
- Ptolemaida’nın kıyamet sonrasını andırır görüntüsü, uçsuz bucaksız kara bir madenden ibaret. ANNA PANTELIA/AL JAZEERA