Orman yangınları bu yıl, Sibirya, ABD ve Türkiye’de rekor seviyede karbon emisyonunun ortaya çıkmasına yol açtı. Geçtiğimiz günlerde ise, Avrupa Birliği’nin Kopernik Atmosfer İzleme Programı, iklim değişikliği ile gücü artan yangınlar ile elindeki verileri açıkladı.

Kopernik verilerine göre 2021 yılında orman yangınları 1,76 milyar ton karbon emisyonuna yol açtı. Bu Almanya’nın yıllık emisyonunun neredeyse iki katından fazla. Bu rakam küresel olarak ulaşılan en yüksek olmasa da, bu miktarın giderek artması bekleniyor.

Bu yılın Ocak ve Kasım ayında toplanan veriler, 2003’de başlayan Kopernik programının elindeki en yüksek verileri oluşturmakta. Bu verilerde özellikle Sibirya’nın Yakutistan bölgesi, Türkiye, Tunus ve batı ABD öne çıkmış durumda.



Kopernik programı için çalışan biliminsanı Mark Parrington, özellikle kuru ve socak bölgesel koşulların bölgedeki bitkisel örtünün alev almasını kolaylaştırdığını ve yangın riskini artırdığını belirtti.

Yakutistan’da tüm zamanların karbon emisyon rekoru kırılmış durumda; Kuzey Amerika, Kanada, Kaliforniya ve ABD’nin Pasifik Kuzeybatısında 83 milyon ton karbondioksit emisyonu yapıldı. Bu dumanlar, Atlantik Okyanusu’nun geçerek Avrupa’ya ulaştı.

Özellikle Kaliforniya’da yaşanan Dixie Yangınları, 4 milyon kilometrekarelik alanı etkiledi ve eyalet tarihinin en büyük yangını olarak tarihe geçti.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by 350 Türkiye (@350turkiye)


Akdeniz’de ise sıcak ve kuru yaz havası, rüzgar ile de birleşince, aşırı güçlü ve durdurması zor yangınlar oluşturdu. Yunanistan ve Türkiye’de binlerce insan evinden oldu, Kopernik verilerine göre de havadaki partikül maddeler, sağlığı ciddi şekilde etkileyecek seviyelere çıktı.

Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi (EFFIS) verilerine göre 2021 yılında Türkiye’de Ocak ile Ağustos ayları arasında kül olan ormanlık alan 177 bin 476 hektara ulaştı.