Senegal’deki Barngy kasabası, ülkenin kıyı erozyonuna karşı en kırılgan bölgelerinden biri. Başkent Dakar’ın yaklaşık 15 km doğusunda yer alan kasabada, sürekli yükselen su seviyeleri nedeniyle balıkçı yerleşimlerinde yüzlerce ev yıkıldı. Yılda iki metreden fazla sahil şeridini basacak şekilde yükselen denizler, yüzlerce insanı nehir kıyısındaki mahallelere yığılmaya zorlayarak büyük bir tehdit hâlini aldı. Bargny, şu anda ayrıca Senegal’in ilk kömürlü termik santrali inşasının tehdidi altında. Santralin, kasabanın yakınındaki Sendou köyünde inşa edilmesi planlanıyor. Topluluk şimdiden 1,5 km uzaklıktaki Sococim çimento fabrikası tarafından üretilen kirliliğin ve iklim değişikliğinin neden olduğu kıyı erozyonunu kurbanı durumunda.Vatandaşlar, yeni termik santralin sağlıkları ve çevre üzerindeki kaçınılmaz olumsuz etkilerine dair endişe içinde.
Bu ve daha fazla hikayeye ulaşmak için “Halkın 1,5° Dosyası”nı indirebilir (pdf) veya 1.5°C sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Dünyanın dört bir yanında yapılması planlanan veya halihazırda yapım aşamasında olan yüzlerce kömürlü termik santral gibi, Sendou kömürlü termik santrali de Bargny halkını tehdit eden iklim krizine sadece katkıda bulunacak. Eğer dünya sanayi öncesi seviyelere göre 1,5°C’den fazla ısınırsa, yükselen deniz seviyelerine karşı mücadele kaybedilecek.
2014 yılından bu yana, topluluk üyeleri Bargny ve çevresindeki köyleri kömürlü termik santral planlarına meydan okumak ve itiraz etmek için örgütlüyor ve harekete geçiriyor. Paris’te gerçekleşen COP21’le aynı anda kitlesel bir gösteri yürüyüşü düzenlediler. Başkan Macky Sall’i kömürlü termik santrallere karşı tavır almaya ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmaya çağıran yürüyüşler ve farkındalık artırma etkinlikleri yaptılar.
Yerel bir aktivist olan Fadel Wade, “Bu ay projeyi tamamlayıp çalıştırmak istiyorlar, ama bunu durdurmak için elimizden geleni yapacağız.” diyor.
Ancak santralin inşası devam ediyor. Bazı çiftçiler arazilerine bir kömür boşaltma terminalinin inşası için yol açmak amacıyla buldozerlerin girdiğini bildirdi. Bu terminal, tehlike altındaki kıyıda inşa edilecek…
Wade, “Kirletici endüstriler bölge çapında kuruluyor. Sıkışmış durumdayız!” diye ekliyor.
Santral alanı, köyden 1.000 kadının çalıştığı bir balık işleme tesisi, kreş, sağlık merkezi ve ilkokulun birkaç yüz metre ilerisinde yer alıyor. Bu alan, son fırtına felaketinden sonra yeniden inşa edilen evlerden yalnızca yarım kilometre uzakta.
Okyanus sistemleri ve kıyı bölgeleri iklim değişikliğine karşı özellikle kırılgan durumda. Bargny’nin kıyı bölgesinin tüm ekonomisi deniz yaşamına dayanıyor. Bu yaşam ise ısınan bir iklim karşısında tehdit altında.
Küresel ısınmayı Paris Anlaşması’nda da kabul edildiği gibi 1.5°C’yle sınırlandırmanın uzun vadeli faydaları, kısa vadeli maliyetlerden oldukça fazla. Bu faydalar artan ekonomik büyüme, istihdam, kaçınılmış iklim etkileri, enerji güvenliği, enerji erişimi, enerji ithalatı ve sağlık alanlarında kendisini gösteriyor. Ancak, fosil yakıt enerjisinin genişlemesi, Senegal hükümeti ve elitleri tarafından ülkenin kalkınması için gerekli olduğu şeklinde tasvir ediliyor.
Bargny halkının fosil yakıt altyapısına olan direnişi, Senegal ve Batı Afrika için alternatif bir kalkınma yolu sunuyor. Bu yol, bir sonraki nesli, devasa bir mühleti dolmuş ve yıkıcı teknolojiler altyapısı mirasını devr almaktan koruyacak. Bunun yerine, kıta boyunca her yerde aile ve küçük işletmelerin enerji ihtiyaçlarını karşılayacak küçük çaplı, merkezi olmayan yenilenebilir enerjinin benimsenmesine doğru yeni bir dönem başlatacak.
İklim kriziyle mücadele eden topluluklara destek olun. 1.5°C’nin önemine vurgu yapan etkinlikler düzenleyebilir, raporu karar alıcılara ulaştırarak fosil yakıtlardan bir an önce kurtulmamız gerektiği çağrısını yapabilirsiniz.
1.5°C derece için harekete geçin
1.5°C altında kalma ihtimalimiz gün geçtikçe azalıyor. Yaşamlar tehdit altında – fosilsiz bir geleceğe en hızlı şekilde ulaşmamız lazım. Dünyanın dört bir yanında yükselen hikayeleri okumak için Halkın 1.5°C Dosyası’nı indirin.