Avustralya’da kontrol edilemeyen yangınlar, Endonezya’da aşırı yağışlarla gelen sel… İklim krizi her geçen gün şiddetini artırmaya devam ediyor, fosil yakıtlara bağımlılığımızın faturası gün geçtikçe şişiyor. Üstelik başta kömür olmak üzere fosil yakıtların çıkarılma süreci ekolojik tahribattan sağlık sorunlarına, ucuz iş gücünden yerinden edilmelere bir dizi hak ihlalini de beraberinde getiriyor.

Muğla’da Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy termik santralleri ile bu santrallere kömür sağlamak için ormanları, zeytinlikleri, köyleri yok ederek ilerleyen kömür madenleri, fosil yakıtların yarattığı tahribatı ve yerinden edilmeleri bize tüm çıplaklığıyla gösteriyor. Güncel bir örnek ise Milas ilçesine bağlı İkizköy / Işıkderesi Mahallesi’nden… 

İkizköy’deki zeytinlikler maden sahasını genişletmek için yok edilirken

Kömür için feda edilen İkizköy

Maden sahasına panoramik bakış ve kömüre direnen orman

2018’de Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlamak için bölgedeki kömür madenlerinin genişletilmesiyle birlikte İkizköy istimlak edilerek boşaltılmaya başlandı. Hatırlatmakta yarar var, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri, çevre mevzuatına uymadıkları gerekçesiyle kapatılmaları gündemde olan 16 termik santral içinde yer alıyordu. Kamuoyunda da geniş yankı bulan bu santraller Madde 50 kapsamında çevre mevzuatından muaf tutulmak istenmiş, ancak yoğun kamuoyu baskısıyla yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmamıştı.  Geçtiğimiz hafta gereklilikleri yerine getirmedikleri gerekçesiyle 5 termik santral kapatılırken Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri, çevre mevzuatı kapsamında çevre izinlerini aldıkları gerekçesiyle çalışmaya devam ediyorlar. 

İkizköy’de maden nedeniyle boşaltılan bir ev, maden alanını genişletmek için çalışan kepçe…

2018’den itibaren bir çok İkizköylü birkaç kilometre uzaklıktaki Karadam mahallesi yakınındaki tarım alanlarına yerleşmek zorunda kaldı. Ancak kömür madenleri için verilen ruhsat o kadar geniş bir alanı kapsıyor ki köylülerin yerleştiği bölge de maden ruhsat alanı içinde kalıyor ve madenin ilerleme yönünde bulunuyor.  Köylülerin yeni taşındıkları Karadam Mahallesi ova mevkiindeki arazilere de maden şirketi bu sebeple ihbarname göndermiş durumda.

Muğla’da kömürün gerçek bedeli hakkında daha fazla bilgi almak için: 350turkiye.org/KomurBelasi

Maden için boşaltılan köyde kesilen zeytin ağaçları

Doğdukları, büyüdükleri köyü terketmeye başlayan köylüleri 13 Aralık günü bir de hortum vurdu. İklim krizi ve bölgedeki ekolojik krizin baş faili olan fosil yakıt şirketlerinin yaşam alanları ve sağlıklarını çaldığı köylüler, bu sefer de iklim krizinin sonucu olan aşırı hava olaylarıyla mücadele etmek zorunda kaldı. Hortum sebebiyle bir çok ev ve zeytinlik hasar gördü.

Hortumun yarattığı hasarlarla başa çıkmaya çalışan köylülere yılbaşından bir kaç gün önce, 27 Aralık’ta madenin eski köylerinin sınırına dayandığı ve kalan tüm eşyalarını almaları için son günler olduğunun haberi ulaştı. Bunun üzerine bir çok İkizköylü kalan eşyalarını almak ve köylerine veda etmek için İkizköy’ü son kez ziyaret ettiler.

Köyünden ayrılmak zorunda kalan bir çift evlerine yaklaşmakta olan kepçeyi izliyor

İkizköylülerin şu anda yerleştikleri alanın maden yüzünden tekrar boşaltılması gündemde. İkinci kez yerinden edilme tehdidiyle karşı karşıya olan köylülerin tek şansı maden ile aralarında kalan 60 hektarlık ormanlık alanın ne pahasına olursa olsun ayakta kalması. Köylüler, ormanlık alanı ne pahasına olursa olsun savunacaklarını belirtiyorlar. 

İklim kriziyle mücadele de o ormandaki sincabın hayatta kalmasını sağlamaktan, zeytinlikleri müdafaa etmekten geçiyor.

Gün geçtikçe genişleyen bölgedeki kömür sahası

 

İkizköy’e veda…