Yapılması istenen Thepha kömürlü termik santral planları ilerledikçe, kadın grupları da projenin inşasına karşı çıkmak için Güney Tayland’da bulunan Pattani Körfezi’ndeki birçok gruba katılıyor. Grupların arasında akademisyenler, yerel topluluk üyeleri, çevre ve sivil toplum örgütleri bulunuyor. Hep birlikte, planlanan santralin körfezdeki deniz kaynaklarına tehdit oluşturması nedeniyle endişeleniyorlar. Burada yaşıyan birçok insan, geçimini bu kaynaklardan sağlıyor.

Bu ve daha fazla hikayeye ulaşmak için “Halkın 1,5° Dosyası”nı indirebilir (pdf) veya 1.5°C sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Kadınlar, yerel balıkçılık sektöründe önemli bir role sahip. Besin bakımından zengin gıdalarla ailelerini beslemek için Pattani Körfezi’ne muhtaçlar.

Pattani Güney Sınır Eyaleti’nden bir aktivist olan Lamai Manakarn, planlanan Thepa kömürlü termik santral projesi geliştiricilerinin “kömürün ve bu kömürlü termik santral projesinin hem temiz enerji hem de bizler için güvenli olduğunu” açıkladığını söyledi.

Pongsit Nopmaneepaisan l Survival Media Agency

Topluluk üyeleri, santralin yapılması için 240 aile, iki cami, iki Müslüman mezarlığı, bir dini okul ve bir Budist tapınağının yerinin değiştirilmesi gerekeceğini belirttiler. Ayrıca, santralin inşaat planlarında şeffaflık eksikliği bulunduğunun altını çiziyorlar. Santral ve kömür boşaltma iskelesiyle ilgili yapılan üç adet kamuoyunu bilgilendirme toplantısına dikkat çekiyor, bu toplantıların yanlış yürütüldüğünü öne sürüyorlar.

Tayland’ın iklim değişikliğiyle olan mücadelesi Pattani Körfezi’nin sınırlarını aşıyor. Bu yaz, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), özel bir rapor yayımladı. Bu rapor, dünya çapında yaşanan ve “iklim değişikliğinin bir sonucu olarak artış gösteren … aşırı sıcaklık ve yağış olayları”na işaret ediyor. Bu durum, her sene muson mevsimleri yaşayan Tayland gibi ülkeler için talihsiz bir haber. İklim değişikliğinin şimdiden aşırı hava olaylarının sıklığını ve şiddetini artırdığına dair biliminsanları arasında fikir birliği var. Bu hava olaylarına örnek olarak yüksek tahribata yol açabilen ve yıkıcılığı giderek artan tayfunlar ve ağır yağışlar gösteriliyor.

Manakarn, “Küresel ısınma, Tayland’ın güney sınır eyaletlerinde geçim kaynaklarımızı şimdiden etkiliyor” diyor. “Kıyılarda yaşayan insanlar, yükselen denizden kaçıyor. Yükselen deniz, kıyı erozyonuna neden olarak toprak kaybına yol açıyor. Değişen iklim, deniz seviyesinin yükselmesine ve aşırı tayfunlara neden oldu. Bunlar geçim kaynaklarımızı olumsuz yönde etkiliyor ve hayatımızı tehdit ediyor. Kanunu ve uygulamayı şekillendirenlerden, herkes için yenilenebilir enerjiye adil bir geçişi desteklemelerini talep ediyoruz. Kömürlü termik santrallerin etkileri sınır tanımıyor. Bu etkiler, yalnızca santralin yakınında yaşayanlar değil, herkes için geçerli.”

Bölge köylüleri, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı’nın önerilen santralin Çevre ve Sağlık Etki Değerlendirmesini onaylamasına karşı Bangkok’taki oturma eylemlerini yineleme sözü verdi.

Ailelerinin sağlığını ve geçim kaynaklarını korumak için harekete geçen kadınların sesleri, Pattani Körfezi çevresindeki kömür karşıtı harekete güç ve enerji katacak.

İklim kriziyle mücadele eden topluluklara destek olun. 1.5°C’nin önemine vurgu yapan etkinlikler düzenleyebilir, raporu karar alıcılara ulaştırarak fosil yakıtlardan bir an önce kurtulmamız gerektiği çağrısını yapabilirsiniz.

1.5°C derece için harekete geçin

 


1.5°C altında kalma ihtimalimiz gün geçtikçe azalıyor. Yaşamlar tehdit altında – fosilsiz bir geleceğe en hızlı şekilde ulaşmamız lazım. Dünyanın dört bir yanında yükselen hikayeleri okumak için Halkın 1.5°C Dosyası’nı indirin.