İtalya’nın güney ‘topuğunda’ yer alan Salento’daki topluluklar, Trans Adriatic Boru Hattına (TAP) karşı mücadelede ön saflarda yer alıyor. TAP tamamlanırsa, Güney Gaz Koridoru ile bağlanacak. Böylece 2020 yılından itibaren Azerbaycan’dan İtalya’ya her sene milyarlarca metreküp doğal gaz taşıyacak.

Boru hattı, Puglia’daki eşsiz sahil kasabası San Foca’dan karaya çıkacak. Yerel halk, bir gaz alım terminalini de kapsayan projenin gerçekleşmesi durumunda yerel arazi, kıyı şeridi ve berrak mavi sulara zarar vereceğinden korkuyor.

Bu ve daha fazla hikayeye ulaşmak için “Halkın 1,5° Dosyası”nı indirebilir (pdf) veya 1.5°C sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

İklim etkilerine ve yerel halkın itirazlarına rağmen, İtalyan hükümeti ve Avrupa Komisyonu projeyi gerçekleştirmeye çalışıyor.

Photo: Alessandra Tommasi

 

Polis şiddeti ile karşı karşıya kalan ve ağır para cezalarıyla tehdit edilen yerel halk, boru hattının inşasını durdurmak için barışçıl ve güçlü bir şekilde örgütleniyor.

TAP boru hattının öyküsü, Avrupalı politikacıların öngörüsüzlüğüne dair göz kamaştırıcı bir örnek. AB ve üye devletleri, doğal gaz altyapısını Trans Adriyatik Boru Hattı ve Kuzey Akımı II gibi yeni mega boru hattı projeleriyle büyük bir şekilde genişletmeyi planlıyorlar. Bu, var olan doğal gaz rezervlerinin kullanılması takdirinde geri kalan karbon bütçemizi şimdiden delip geçiyor olmasına ve var olan altyapının atıl bekliyor olmasını rağmen gerçekleşiyor.

Proje, 45 milyar Avroya mal olacak. Bu bütçe onu Avrupa’da geliştirilmekte olan en pahalı fosil yakıt projesi yapıyor. Güzergah boyunca gerçekleşme potansiyeli olan metan sızıntısı hesaba dahil edildiğinde, boru hattının taşıyacağı gazın iklim etkilerinin en az kömür kadar kötü olacağı düşünülüyor.

Akdeniz bölgesi, şimdiden sanayi öncesi seviyelere göre 1.3°C ısındı. Bu halihazırda daha kuru iklim koşullarına yol açarak orman yangını riskini artırdı. Bu duruma geçen yaz boyunca bölgeye yayılan orman yangınları örnek teşkil edebilir.

Bilim insanları, bölgedeki ortalama sıcaklık artışının 1.5C eşiğinde sınırlandırılmadığı sürece, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’nın büyük kısımlarının kalıcı olarak çöle dönüşeceği uyarısında bulunuyor. Buna sıklaşan ölümcül sıcak hava dalgaları ve gıda üretimi üzerindeki ciddi sonuçlar eşlik edecek.

TAP Boru Hattı gibi projeler devam ederse ve iklim değişikliği eşiklerini aşmaya katkıda bulunursa, binlerce yıldır Salento bölgesini şekillendiren zeytinlikler ve üzüm bağları birkaç nesil içerisinde yok olabilir.

Boru hattına karşı örgütlenen yerel halktan biri olan Sabina Giese, “Bu Avrupa çapında bir problem” diyor. “Bu boru hattına ihtiyacımız yok; diğerlerine olmadığı gibi. Biz, Avrupa halkı olarak bu mücadelede bir araya gelmeliyiz.”

Yerel halk yıllardır TAP projesi hakkında endişe duyuyor. Ancak mücadele Mart 2018’de kızışmaya başladı. Bunun nedeni boru hattı şirketinin, yerel yönetimden herhangi bir resmi izin almadan, kırsal Melendugno kasabasının yakınındaki yüzlerce kadim zeytin ağacını kesmek için harekete geçmesiydi.

Bu ağaçlar, bölge ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor. Ayrıca yerel toplulukların hayatı için yeri doldurulamaz bir öneme sahipler. Yerel halk için güçlü bir kültürel değer taşıyan bu zeytin ağaçları yüzlerce (hatta bazıları binlerce) yaşında.

Hem yerel halk hem de ülkenin diğer bölgelerinden insanlar kitlesel olarak bir araya gelerek, ağaçların sökülmesine ve boru hattının inşasına barışçıl bir şekilde direniyorlar. Bunun yanında onları kendi bedenleriyle korumak için zeytin ağaçlarına tırmanıyorlar. Araçların alana erişimini engelleyen taş barikatlar kuruyorlar. Sıklıkla çevik kuvvet tarafından geriye itildiler.

Temmuz ayı başlarında, polis kamu düzeni için bir Mussolini dönemi yasasına başvurdu. Bu yasayla bu küçük kasabayı tecrit etti. Kasaba ve dışındaki bütün yolları bloke etti. Bu sırada müteahhitler sökülen zeytin ağaçlarını kaldırmak için harekete geçti. Bu duruma direnenlere polis şiddetli bir şekilde saldırdı. Saldırıya uğrayanlar arasında belediye başkan vekili de bulunuyordu.

San Foca ve Melendugno’da gerilim hâlâ yüksek. Polis, direnişe katılanları sindirmeye çalışıyor gibi görünüyor. Fotoğraf ve kamera görüntülerini kullanarak direnişçileri belirliyorlar. İnsanlar, barışçıl protestolara katıldıkları ve barikat kurdukları için 2.500 ila 10.000 Avro büyüklüğünde para cezasına çarptırıldıklarına dair bildirimler almaya başladılar.

Ancak direniş ruhu güçlü ve yerel toplantılar giderek büyüyor. Yerel TAP’a Hayır Komitesi, boru hattını tamamen durdurmakta kararlı. Bu projenin gereksiz, anti-demokratik olduğundan ve bölgeye çok büyük ekonomik ve çevresel zararlar vereceğinden eminler. Mesajları “Né qui né altrove” – “TAP’a hayır. Ne burada ne başka bir yerde”.

İklim kriziyle mücadele eden topluluklara destek olun. 1.5°C’nin önemine vurgu yapan etkinlikler düzenleyebilir, raporu karar alıcılara ulaştırarak fosil yakıtlardan bir an önce kurtulmamız gerektiği çağrısını yapabilirsiniz.

1.5°C derece için harekete geçin

 


1.5°C altında kalma ihtimalimiz gün geçtikçe azalıyor. Yaşamlar tehdit altında – fosilsiz bir geleceğe en hızlı şekilde ulaşmamız lazım. Dünyanın dört bir yanında yükselen hikayeleri okumak için Halkın 1.5°C Dosyası’nı indirin.