Güneş enerjisi, Kongo’nun Beni kentinde yer alan Kongo Bilingual Hıristiyan Üniversitesi’ndeki öğrencilerin ve çalışanların çalışma şeklini tamamen dönüştürdü.

2007’de kurulan üniversitede şu anda yarısı kadın olmak üzere 360 öğrenci eğitim almakta.

Kuruluşu ardından sekiz yıl boyunca kampüste elektrik ihtiyacını karşılamak için zayıf bir dizel enerji jeneratörü kullanılmaktaydı. Jeneratör günde sadece dört saat çalışırken ayda ise 1500 dolara mal oluyordu. Bu durum, öğrencilerin ders çalışırken bilgisayara erişebilme imkanlarını ve zamanlarını kısıtlıyor, üniversitedeki akademisyenler de derslerine hazırlanırken bu kısıtlı zamanlarda çalışabiliyordu.

2015’te üniversite, kampüse enerji sağlamak amacıyla 35kw’lık bir güneş enerjisi sistemi kurdu ve dönüşümü başlattı. Kuzey Kivu bölgesinde kurulu durumda olan en büyük güneş enerjisi sistemi olan bu sistem, kampüsün her noktasında adeta bir devrim yarattı. Dizele dayalı eski sistemin aksine artık sınıflar, ofisler ve marangozluk atölyesi bütün gün faaliyet gösteriyor. Kampüs, güneş enerjisiyle çalışan harici ışıklandırma sayesinde geceleri dolaşmak için daha güvenli bir yer haline gelmiş durumda. Ayrıca üniversite tasarruf da yapmaya başladı; öyle ki sadece iki yıl içinde güneş enerjisi sistemi kendi masrafını karşıladı ve şu anda hiçbir masraf yapılmadan kendini döndürüyor.

UCBC’de uygulamalı bilimler fakültesinde okumakta olan Naomi “Geçen yıl karşılaştığım en büyük sıkıntı elektriğe her zaman ulaşamamaktı. Fakültemizde bilgisayar kullanıyorduk ve her zaman bilgisayarları şarja takamıyorduk. Ama bu yıl güneş enerjisi panellerimiz var ve bunun sayesinde ne zaman istersek, hatta gece bile çalışma imkanımız var.” diyor.

En büyük değişimlerden biri de artık sabah 8’den gece 11’e kadar faaliyet gösterebilen kütüphanede meydana geldi. Dizel operatör, kütüphanede sadece beş bilgisayarı çalıştırmaya yetiyordu. Fakat şu anda güneş enerjisiyle kütüphanenin laboratuvarında 50 adet internete bağlı bilgisayar var ve hepsi aynı anda çalıştırılabiliyor. Öğrenciler ve öğretmenler şimdi UCBC’nin bir milyondan fazla makale, video ve kitapların yer aldığı yeni dijital kütüphanesine kolayca ulaşabiliyor. UCBC kütüphane müdürü Lwanzo Katuka “Güneş enerjisi benim bir kütüphaneci olarak işime bakış açımı değiştirdi. İşim kitapçılıktan bilgi simsarlığına (brokerlığına) dönüştü.” diyor.

Bütün bunların yanında güneş enerjisinin faydaları üniversitenin sınırlarını aşmış durumda. Çevredeki liselerde okuyan öğrenciler İngilizce bilgisayar dersleri için kütüphaneye gelerek buradaki imkanlardan faydalanıyorlar.

Kampüsün radyo istasyonu Radio Télé Bilingue de şimdi yayını kesintiye uğramadan dinleyicileriyle buluşuyor ve yerel haberler veriyor. Ayrıca 60 kilometre karelik bir alana yayın yapan radyo sayesinde İngilizce ve çevre bilinci eğitimi UCBC’nin dışına çıkarak 600 binin üzerinde dinleyiciye ulaşıyor.

UCBC’den mezun olan öğrenciler güneş teknolojisinin kampüslerine getirdiği dönüşümden ilham alarak Kivu Yeşil Enerji adında bir güneş enerjisi şirketi kurdu. İlk mini şebekesini Kuzey Kivu’da oluşturan şirket şimdiden aşağı yukarı 75 haneye elektrik sağlıyor.

Kaynak: Pioneering Power raporu / Tearfund