ABD merkezli General Electric (GE), Türkiye dahil 17 ayrı ülkede 19 kömürlü termik santralin inşasında veya genişletilmesinde rol alıyor. Çin’in ardından santraller için en büyük termal türbin üreticisi konumunda olan GE, Muğla’da Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan kömürlü termik santrallerinin modernizasyonu ve kapasite artırımını da gerçekleştiriyor. 

İklim krizinin baş faillerinden fosil yakıtlara desteğini devam ettiren GE’ye karşı 16 ayrı ülkeden 65 çevre örgütü, GE’nin kömür endüstrisiyle bağlarını koparması ve stratejisini Paris İklim Anlaşması hedeflerine göre düzenlemesi için  “GE Kömürden Kurtul” kampanyasını başlattılar. Kampanya, GE’ye, kömürlü termik santrallere ekipman tedariğini bir an önce durdurması çağrısında bulunuyor. 

Şayet GE’nin ekipman tedariği sağladığı 19 kömürlü termik santralin hepsi çalışırsa 2,67 milyar ton karbondioksit salımı gerçekleşecek. İklim krizi çağında bu durumun vahametinin yanı sıra son yıllarda piyasa değerinde ciddi düşüş yaşayan GE’nin kömüre yatırım yapmasını, kampanya yürütücülerinden Market Forces’dan Julien Vincent “pervasız bir finansal kumar” olarak nitelendiriyor.

Kampanyaya destek olmak için: getoutofcoal.org . Siteden ayrıca GE’nin 350 Türkiye’nin de imzacı olduğu GE yürütme kuruluna yönelik hazırlanan mektuba ve GE’nin faaliyette olduğu projelere ulaşılabilir

Kendini karbonsuzlaşmada lider olarak tanıtan ve yenilenebilir enerji yatırımlarıyla övünen GE, kömüre verdiği destek hakkında “ülkelerden gelen taleplere göre hareket ettiğini” belirtiyor. Ancak son yıllarda GE’nin de içinde bulunduğu kömürlü termik santral projelerine karşı dünyanın dört bir yanında bir çok protesto ve eylem gerçekleşmekte. Son olarak Kenya – Lamu’da kömürlü termik santrale karşı mücadele sonucunda proje askıya alınmış, geçtiğimiz ay da Polonya’da hayli tartışmalı Ostroleka C santralinin finansmanı durdurulmuştu. GE’nin desteklediği bu iki projenin yanı sıra şirket Muğla’daki termik santrallerin de modernizasyonundan ve kapasite artırımından sorumlu. 2013’te kapatılmaları gerekirken özelleştirmeyle yaşam döngüleri uzatılarak çalışmaya devam eden Muğla’daki Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan kömürlü termik santrallerine karşı Yatağanlılar ve Milaslılar yıllardır mücadele ediyor, Muğla Çevre Platformu  da “Kömürsüz Muğla” talebiyle kirleticilere karşı çalışmalarda bulunuyor.

Muğlalılar yıllardır bölgedeki kömürlü termik santrallere ve kömür madenlerine karşı mücadele yürütüyorlar. (Foto: 27 Temmuz 2019 / Milas)

Vietnam’da iki kömürlü termik santral projesine destek sağlayan GE’ye karşı mücadele eden Goldman Ödülü sahibi Khank Nguy da “Ülkemde planlanan kömür santralleri onlarca yıl boyunca kirliliğe ve daha yüksek enerji fiyatlarına sebep olacak. Daha ucuz ve daha temiz yenilenebilir enerjiye ulaşma şansımız varken neden kirli kömür kaynaklı hava kirliliği isteyelim?” diyor.