Fosilsiz Postası Temmuz Bülteni’nden merhaba,

Bir yanda sıcak dalgaları Türkiye’yi vururken diğer yanda Kuzey Kutbu’nda hava sıcaklıklarının 30 derecenin üstüne çıktığı olağandışı zamanlardan geçiyoruz. İklim krizine karşı fosil yakıtları yerin altında bırakmamız gerekirken, G20 ülkeleri Covid – 19 iyileştirme paketlerinde yüz milyarlarca doları fosil yakıt şirketlerine ayırmış durumdalar. Adaletsizliklerin gün geçtikçe artığı bu olağandışı zamanlardan adil, eşitlikçi ve krizlere karşı dirençli bir geleceğe yol almak isteyenler, Temmuz’un ikinci yarısında G20 ülkelerinin ekonomi bakanlarına ve merkez bankalarına Adil İyileşme çağrısında bulundular. Diğer yandan fosil yakıt mücadeleleri dünyanın dört bir yanında yükselmeye devam etti, büyük zaferleri de beraberinde getirdi. 

G20 

https://www.instagram.com/p/CCvQvvtA9kK/

İngiltere, Belçika ve Almanya’da iklim aktivistleri Brüksel’de bulunan Avrupa Merkez Bankası’nı ve finansal kuruluşları hedef aldı. Pandemiden çıkış için oluşturulan kurtarma paketlerinde şirketlere değil topluluklara öncelik verin diyen aktivistler, finans kuruluşlarının duvarlarına mesajlarını projeksiyon yoluyla ilettiler.

Bangladeş’te Sundarbans’ta bir araya gelen yaşam savunucuları koronavirüsle mücadelede fosil yakıt şirketlerinin finansal teşvik almamalarını talep ettiler. Bangladeş Temmuz ayında son yıllarda karşılaştığı en büyük sel felaketleriyle mücadele etmek zorunda kaldı.

Manila, Filipinler’de iklim aktivistleri fotoğraf çekiminde ışıkla boyama gibi farklı yöntemler kullanarak iklimi güvenli, dirençli bir gelecek isteklerini anlattılar. Daha fazlasını buraya tıklayarak okuyabilirsin (İngilizce).

Yeryüzünü ferahlatan haberler

Temmuz ayı, Amerika kıtasındaki yerli halk mücadeleleri için zaferler ayı oldu. Tamamlanmış durumda olan Dakota Petrol Boru Hattı projesine eyalet mahkemesi durdurma kararı çıkardı. Bir başka mahkemede ise Keystone XL boru hattı projesi şimdilik askıya alındı. Son olarak Atlantik Sahili gaz boru hattı projesi iptal edildi. İnşaatı tamamlanmış, inşaatı devam etmekte olan ve inşaatı henüz başlamamış bu üç projede kazanımları getiren ise fosil yakıtlara karşı yıllardır yılmadan sürdürülen mücadele oldu. Dakota Boru Hattı mücadelesi ve yerli halklar için önemini Bikem Ekberzade’den Türkçe dinlemek için tıklayın.

Yerin Altında Bırak! 

Kömür ocakları için hakkında acele kamulaştırma kararı verilen Konya – Ilgın ilçesinde Çavuşgöl Mahallesi’nde köylülerin mücadelesi devam ediyor. Son olarak Ilgın Çevre Platformu, #KonyaDireniyor diyerek bir sosyal medya kampanyası düzenledi. Ilgın’da kömür ocaklarına karşı change.org’da başlatılan imza kampanyası için tıklayın. 

Muğla – Milas’ta bulunan Yeniköy kömürlü termik santralinden dolayı İkizköylüler’in su kesintileriyle mücadelesi devam ediyor. Son olarak santral sebebiyle Bodrum yarımadasında da su kesintileri gerçekleşti. İklim krizi çağında her damla suyu savunmamız gerekirken, pandemi sürecinde hijyene azami dikkat edilmesi gerekirken İkizköylüler #SuHayattır demeye devam ediyor. İkizköylüler’i sosyal medyada takip etmek için. Twitter: @ikizkoydireniyo / Instagram: @ikizkoy.direniyor

https://www.instagram.com/p/CCaakaGg_Xi/

Adana’da inşaatı devam eden Hunutlu kömürlü termik santraline karşı başlatılan #AdanayaTemizHava imza kampanyası 50 bine ulaşmak üzere. Adana merkezde de kafelere, iş yerlerine #AdanayaTemizHava afişleri asılıyor. Kampanyanın afişlerine, stickerlarına ulaşmak, bastırıp kampanyayı yaygınlaştırmak için tek yapman gereken adanayatemizhava.org sitesinde “materyaller” başlığına tıklamak!

Temiz Hava Hakkı Platformu, çevre yatırımlarını tamamlamadan çalışmaya başlayan kömürlü termik santrallere yönelik olarak #İzinVermeyin kampanyası başlattı. Daha önce Madde 50’nin veto edilmesiyle geçici olarak kapatılan kömürlü termik santraller, “geçici izin belgesi alarak havayı, suyu, toprağı, iklimi zehirlemeye başladılar. İmza kampanyasına ulaşmak için: change.org/temizhavahaktir

Kazdağları’nda Alamos Gold’a karşı başlatılan yaşam nöbeti bir yaşında. Kadim Kazdağları’nın eşsiz ekosistemini talana açan projelere karşı ses vermek isteyen yaşam savunucularının etkinlikleri sert bir şekilde engellendi.  Mücadele devam ediyor. 

Tema Vakfı’nın yeni yayınladığı “Kazdağları Yöresi’nde Madencilik” raporu ise korkunç bir gerçeği gözler önüne seriyor. Bölgedeki ormanların %80’i maden ruhsatlı durumda. Rapora ulaşmak için tıklayın.  

Seyirlik öneri

 

İzlemek için tıklayın

Genç iklim aktivisti Mia Werger, “Başımda kara bulutlurla büyüdüm” diyerek iklim kriziyle içsel mücadelesini paylaşıyor ve soruyor, “peki siz bunun zihnimize ve gönlümüze verdiği hasarla yüzleşmek için hiç vakit ayırdınız mı?” 

Kulak verme, yüzleşme zamanı… 

Fosilsiz Postası’nın bir sonraki sayısında görüşmek üzere!

Ege