Fosilsiz Postası’nı her ay sonunda e-posta olarak almak için buraya tıklayabilirsin.
Dünya Günü
22 Nisan Çarşamba Dünya Günü’nün 50. yıl dönümüydü. Koronavirüs pandemisi sebebiyle gerçekleştirilmesi planlanan etkinlikler dijital dünyaya taşındı. Genç iklim aktivistleri Cuma günleri gerçekleştirdikleri haftalık grevlerinde #FightEveryCrisis (#HerKrizleMücadeleEt) etiketi altında bir araya geldiler, çeşitli çevrimiçi etkinlikler gerçekleştirdiler.
Bugun (24 Nisan'da) yaptığımız grevlerden kareler#ClimateStrikeOnline #FightEveryCrisis #defendthesefenders #savunucularisavun pic.twitter.com/J3QfDqxV7X
— İklim İçin Türkiye (@IklimTR) April 24, 2020
Başta koronavirüs olmak üzere önümüzdeki tüm krizlere karşı dirençli, adil bir gelecek kurmak için adil iyileşme talebi de Dünya Günü vesilesiyle gündeme gelen bir diğer konu oldu.
🌍 22 Nisan #DünyaGünü'nde
✊Krizlere karşı dirençli
⚖️Adil, eşitlikçi
🌈Yeryüzüyle barışık bir gelecek için,#Adilİyileşme talep ediyoruz👉👉 https://t.co/IxjGLTDLxF 👈👈#DünyaGünü2020 #EarthDay2020 pic.twitter.com/IlnthX9oCN
— 350 Türkiye (@350turkiye) April 22, 2020
Dünya Günü’nde ayrıca Nepalli aktivistler, petrol çıkarılmasına karşı sosyal medya üzerinden harekete geçerken Kamboçyalı aktivistler Prey Lang ormanında yaşanan tahribata dikkat çekerek orman savunucularının yanında olduklarını açıkladılar. İngilizce daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsin.
Dünya Günü Canlı
ABD’de 300’ün üzerinde aktivist, ünlü ve bilim insanı genç grevciler ile birlikte Earth Day Live’a katıldılar. Müzik performanslarından hikaye anlatıcılığına, iklim için harekete geçenlerden koronavirüsle adil, eşitlikçi mücadele nasıl olurun cevaplarını arayan konuşmalara, gerçekleşen farklı etkinlikleri izlemek için buraya tıklayabilirsin.
Petrol fiyatları düşüyor
Şu grafiği yayalım. Arkadaşımız burada “Şu işe bakın, sanki petrolün kendisi yerin altında kalmak istiyor” diyor. Gerçekten de petrol fiyatları tarihte eşi benzeri görülmemiş şekilde çakıldı. Petrol üreticileri petrol almanız için üstüne para veriyor https://t.co/AF2prRuNir
— 350 Türkiye (@350turkiye) April 21, 2020
20 Nisan Pazartesi, Amerikan ham petrolü varil başına 18 Amerikan Dolarından -38’e inerek, tarihteki en düşük fiyata ulaştı. O günden beri fiyatlarda artış olsa da fosil yakıt endüstrisinin pandemiden yara aldığı aşikar. 350.org’dan Brett Fleishman’a göre, bu durum “Fosil yakıtların, dayanıklı bir ekonominin temeli olamayacak kadar istikrarsız kaldığının güçlü bir örneği.”
Fosil yakıtlar hali hazırda teşviklerle destekleniyor ve ABD gibi birçok yerde ayakta kalabilmeleri için mali yardımlar arttı. Krizden çıkış için adil iyileşme isteyenler ise kaynakların adil dönüşüm yoluyla başta topluluk odaklı yenilenebilir enerji projeleri olmak üzere eşitlikçi bir gelecek için kullanılmasını istiyorlar. Yapılan bir araştırmaya göre şayet koronavirüs sonrası için kaynaklar iklim dostu bir gelecek için kullanılırsa bu yenilenebilir sektöründeki istihdamı dört kat artırabilir ve 2050’ye gelindiğinde fosil yakıt emisyonlarını büyük oranda düşürebilir.
Yeşil Anlaşmalar:
13 Avrupa Birliği üyesi ülke, koronavirüs iyileşme planı olarak Avrupa Yeşil Anlaşması’nı desteklediğini açıkladı. Güney Kore’de yeni hükümet Yeşil Yeni Düzen planları için hazırlanıyor. BM Genel Sekreteri, koronavirüsle mücadelede yeşil teşviklerin yürürlüğe konmasını istedi. 350.org Güney Afrika’dan Alex Lenferna da Küresel Yeşil Yeni Düzen planlarının gelişmekte olan ülkelerin borçlarının hafifletilmesinde ve Küresel Kuzey ile Küresel Güney arasındaki eşitsizliklerin azaltılmasında kullanılması gerektiğini belirtiyor.
Yeryüzünü ferahlatan haberler:
TEMA Vakfı ve Derneğimiz tarafından Çanakkale Yenice ilçesinde planlanan "Çırpılar Kömürlü Termik Santralı" hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu" kararının iptali için açılan davayı kazandık.
Çok mutluyuz!#kazdağıhepimizin pic.twitter.com/ed6U8sYtKj— KazDağı Koruma (@kazdagikoruma) April 24, 2020
Cennet Kazdağları’nda bulunan Yenice’deki Çırpılar Kömürlü Termik Santrali projesinin ÇED’i mahkeme tarafından iptal edildi 🥳. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, uzun senelere yayılan mücadelenin deneyim paylaşımını Youtube üzerinden gerçekleştirdi. İzlemek için buraya tıklayabilirsin. 🌳🐿️
Bartın / Amasra’da Hattat Holding’in kurmak istediği kömürlü termik santrale karşı zaferlerle dolu bir mücadele yürüten Bartın Platformu 11 yaşında 🎂
Fridays for Future Türkiye’nin 3 Nisan’da düzenlediği Türkiye’nin ilk Dijital İklim Grevi’ne canlı olarak iki binin üzerinde katılım gerçekleşti 👩💻👨💻
ABD’de yerli halkların topraklarını tehdit eden Keystone XL boru hattı mücadelesinde bir hakim inşaatı durdurabilecek önemli bir su geçiş iznini iptal etti. Bu, hem yerli hakları hem doğa hakları için önemli bir kazanım. ✊
İki Japon bankası, kendilerine yönelik başlayan kampanya ardından kömüre finansman sağlamaya yönelik politikalarını yeniden gözden geçirdiklerini açıkladılar. 👀
Harekete Geç:
Saros’a yapılmak istenen doğalgaz limanına karşı Saros Gönüllüleri, #SarosaDokunma diyerek bir imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasına destek vermek için buraya tıkla.
Yıllardır kömürlü termik santral sebebiyle çeşitli hak ihlallerinin yanında su sıkıntıları da yaşayan Muğla / Milas’ta yer alan İkizköy, Nisan ayının ilk haftasında termik santralden dolayı susuz kaldı. Açtıkları sosyal medya hesaplarından seslerini duyuran İkizköy’ü sen de sosyal medyada takip edebilir, seslerine ses katabilirsin:
Twitter: @ikizkoydireniyo
İnstagram: @ikizköy.direniyor
Geçtiğimiz ay yayınladığımız COVID – 19’dan Adil İyileşme ilkelerine buraya tıklayarak imza atabilir, nasıl bir gelecek istediğini sosyal medyada #adiliyileşme etiketiyle paylaşabilirsin. Ayrıca bu konuyla ilgili tasarımlara ve sanatçıların çalışmalarına Adil İyileşme görsel havumuzdan ulaşabilirsin.
***
Küresel gelişmeleri bizlere aktaran gönüllümüz Ada Başer’e teşekkür ediyoruz, gelecek ay sonu Fosilsiz Postası’nın ikincisinde görüşmek dileğiyle!
Ege