Atimonan yerleşimi şimdiden iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmaya mecbur – bir ön saf topluluğu. Topluluk ayrıca fosil yakıt endüstrisinin gücüne ve kırılgan kıyı bölgesinde devasa bir kömürlü termik santral inşa etme planlarıyla da karşı karşıya.

Santrali öneren Meralco PowerGen, daha önce hazırlanmış, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) kombine çevrim enerji santrali inşa etmeye dair bir planı geleneksel kömürlü termik santral planına dönüştürdü. Yerel yönetim, santral faaliyetlerinden kaynaklanacak vergi gelirinin yanı sıra santralin yerel inşaat işçileri için istihdam yaratacağına inanarak projeyi hızlı bir şekilde onayladı.

Bu ve daha fazla hikayeye ulaşmak için “Halkın 1,5° Dosyası”nı indirebilir (pdf) veya 1.5°C sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Önerilen 1.200 MW kurulu gücündeki kömürlü termik santral, bu kentteki beşinci benzer santral olacak.

Proje, Filipinler’in doğu sahil şeridinde yer alacak. Bu sahil şeridi, deniz seviyesindeki yükselişe karşı dünya genelindeki benzer alanların ortalamasından dört kat daha kırılgan. Proje, yaygın biçimde, ülkenin kömüre gereksiz ve tehlikeli bağımlılığının göz kamaştırıcı bir örneği olarak kabul ediliyor. Bu santrale karşı çıkanların başlıca endişelerinden biri, projenin kasabayı 40 yıla kadar uzayabilecek bir süre için kömüre bağımlı kılacak olması.

Photo: Therene Quijano

Santralin inşasına karşı olan yerel muhalefete, Our Lady of Angels kilisesi öncülük ediyor. Our Lady of Angels kilisesi, geçtiğimiz birkaç senedir enerji dönüşümü ulusal kampanyasına katılarak toplumu örgütlüyor ve topluluk temelli yenilenebilir enerji çözümleri uyguluyor.

Geçtiğimiz 3 sene boyunca kilise, bölgedeki topluluğu, kasaba nüfusunun farklı kesimlerini hedef alan eğitim kampanyalarıyla örgütledi. Tüm bunları, topluluğun halk hareketine katılmasını sağlamak niyetiyle gerçekleştirdi. Bu tabandan yapılan çalışma sonucunda binlerce kişi projeye muhalefetini dile getirmek için sokaklara döküldü.

Yakın zamanda yapılan bir ekonomik inceleme, Atimonan’da önerilen kömürlü termik santralin en iyi ihtimalle riskli bir teklif olduğu sonucuna vardı. Bunun nedeni, yatırımcıların kömürün halihazırda baz yük talebi için en düşük maliyetli seçenek olmadığının farkında olmaları. Maliyet hesabına, kamu sağlığına olan etkiler ve çevresel hasarlar gibi dışsallıklar dahil bile değilken hâl böyle.

Topluluk, bu devasa kömürlü termik santralin inşasını engellemeye çalışırken, bölgeye enerji bağımsızlığı için alternatif bir yol sunan enerji ihtiyacı çözümleri uygulamakta gayet hevesli. Our Lady of the Angels kilise bölgesi, kilise, manastır ve kilise yerleşkesi dışındaki parkın enerji ihtiyaçlarını karşılamak için 12 kilowatt kurulu güçte çatı uygulamalı güneş paneli kurdu. Bu, dönüşümlü bir şekilde elektrik kesintilerine maruz kalan bir topluluk için parlak bir umut. Üstelik, bölgedeki elektrik kesintileri, kömürlü termik santral inşası ihtiyacı olduğu algısını güçlendirmek amacıyla bilinçli olarak yapılıyor.

Yakın zamanda Atimonan, bir yenilenebilir enerji şirketinin mikro-şebeke güneş enerjisi üretim çiftliği uygulaması için değerlendirilmek üzere seçildi. Bu tesis, yalnızca kömürlü termik santrale rakip olmayacak. Ayrıca topluluğun daha az elektrik faturası ödemesini sağlayacak. Çünkü önerilen güneş projesi, enerjiyi doğrudan topluluğa sağlayacak.

İklim değişikliğiyle mücadele, hem aciliyet hissi hem de şevk gerektiriyor. Bu yalnızca sera gazı salımlarını azaltmakla değil, toplulukların ısınan iklime rağmen sağlıklı bir şekilde gelişmesine imkan veren bir kalkınma programı geliştirmekle de ilgili.

İklim kriziyle mücadele eden topluluklara destek olun. 1.5°C’nin önemine vurgu yapan etkinlikler düzenleyebilir, raporu karar alıcılara ulaştırarak fosil yakıtlardan bir an önce kurtulmamız gerektiği çağrısını yapabilirsiniz.

1.5°C derece için harekete geçin

 


1.5°C altında kalma ihtimalimiz gün geçtikçe azalıyor. Yaşamlar tehdit altında – fosilsiz bir geleceğe en hızlı şekilde ulaşmamız lazım. Dünyanın dört bir yanında yükselen hikayeleri okumak için Halkın 1.5°C Dosyası’nı indirin.