ABD’de Louisiana Körfezi’nde uzun zamandır burada yaşayanlar, bölgedeki kararlı aktivistler ve topluluk liderleri, Baoyu Köprü’ye karşı seslerini yükseltiyor. Önerilen köprü, aslında 260 km uzunluğunda bir petrol boru hattı. Bu proje, bölge halkının su kaynaklarını ve yaşam biçimlerini tehdit ediyor. Petrol boru hattının inşa süreci bile Louisiana’nın sulak alanlarına zarar veriyor: Bayou Köprü Projesi (BKP), güzargahı boyunca 607 dönüm büyüklüğünde sulak alanı yok edecek. Ayrıca 1820 dönüm büyüklüğünde sulak alanı daha etkileyecek. Louisiana’nın sulak alanları halihazırda iklim değişikliğinden ve kalkınma projelerinden zaten etkileniyor. Saatte ortalama dört dönüm büyüklüğünde kıyı sulak alanı, yükselen deniz seviyelerinin altında kalıyor. Mevcut petrol boru hatları şimdiden bölgedeki ekonomik sektörlere zarar vermiş durumda. BKP, bu sorunların yalnızca derinleşmesini sağlıyor. Sel felaketleri artacak ve ekosistem telafi edilemez bir şekilde yıkıma uğrayacak.

Bu ve daha fazla hikayeye ulaşmak için “Halkın 1,5° Dosyası”nı indirebilir (pdf) veya 1.5°C sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Louisiana’nın su koruyucuları, topluluklarını bölgelerinden geçen bu boru hattının zararlı etkilerinden korumak için tutuklanma riskini göze alıyorlar. Bu proje, yalnızca topluluğun su kaynaklarını ve yaşam tarzını tehdit etmiyor. Bu tür fosil yakıt projeleri ve bu yakıtların çıkarılması, gezegenimizin tehlikeli seviyelerde ısınmasına da katkıda bulunuyor. Bayou Köprü Boru Hattı’ndan geçecek petrolün yapacağı karbon eşdeğeri gaz salımı, 30 yeni kömürlü termik santralin yapacağı salıma eşit. Boru hattı, küresel ısınmayı 1,5°C’nin altında sınırlamayı amaçlayan küresel görevle uyumlu değil.

Fernando Lopez | Survival Media Agency

BKP’den geçmesi planlanan petrol, Dakota Access Petrol Boru Hattı’nı kullanarak doğrudan Kuzey Dakota’dan gelecek. Buradan ise yurt dışına ihraç edilecek. Dakota Access Kampı’ndan esinlenen Bayou Köprü Direnişi, L’eau est la Vie (Su Hayattır) Kampı’nı oluşturdu. Mücadele, polisin su koruyucularına şok tabancasıyla müdahale etmesi ve koruyucuları tutuklamasıyla şiddetlenmekte. Su koruyucuları, boru hattını durdurmak için kendi hayatlarını fiilen tehlikeye atıyorlar.

Louisiana, Amerika Birleşik Devletleri’nde iklim krizinden en çok etkilenen bölgelerden biri. Bunların arasında özellikle düşük gelir grupları, beyaz olmayan topluluklar ve diğer kırılgan nüfusu etkileyen yoğun kasırgalar bulunuyor. Bunlar, iklim krizi etkileri karşısında yalnızca en yüksek riskle yüz yüze olan topluluklar değil, ayni zamanda bu etkilerden toparlanması da en zor olan topluluklar. İklim etkilerine ek olarak zehirli atık alanları, atık su arıtma tesisleri ve diğer ölümcül kirlilik kaynakları bölgedeki fakir toplulukları büyük ölçüde etkiliyor. Bunlar nadiren orta sınıf, beyaz ve zengin toplulukların yaşam alanları yakınında kuruluyor. Louisiana’daki St. James’te yaşayan ve Bayou Köprü Petrol Boru Hattı’na karşı mücadele veren insanlar, şimdiden milyarlarca dolarlık metanol santralleriyle kuşatılmış durumda. St James, halk arasında Kanser Yolu olarak adlandırılıyor.

Louisiana’daki su koruyucularının ve müttefiklerinin ilham verici direnişi, şirketlerin açgözlülüğü ve yoğunlaşan iklim etkileri karşısında hayat için bir mücadele gösterisi olma özelliği taşıyor.

İklim kriziyle mücadele eden topluluklara destek olun. 1.5°C’nin önemine vurgu yapan etkinlikler düzenleyebilir, raporu karar alıcılara ulaştırarak fosil yakıtlardan bir an önce kurtulmamız gerektiği çağrısını yapabilirsiniz.

1.5°C derece için harekete geçin

 


1.5°C altında kalma ihtimalimiz gün geçtikçe azalıyor. Yaşamlar tehdit altında – fosilsiz bir geleceğe en hızlı şekilde ulaşmamız lazım. Dünyanın dört bir yanında yükselen hikayeleri okumak için Halkın 1.5°C Dosyası’nı indirin.