Biz bireyler olarak ne kadar çevre dostu kararlar alsak da, maalesef bankadaki birikimlerimizin ne gibi projelere yatırım olarak gideceğini kontrol edemiyoruz.
Bireysel olarak aldığımız kararlar – bisiklete binme / toplu taşımaya yönelme, geri dönüşüme dikkat etme, tüketimi azaltma gibi – kendi yaşamımızda yaptığımız değişiklikler iklim kriziyle mücadelede önemli olmakla birlikte, gerçek anlamda değişim yapmak istiyorsak, gerçek anlamda iklim kriziyle mücadele etmek istiyorsak birlikte hareket etmeliyiz.
İklim kriziyle mücadele için birlikte hareket etmemiz gereken en önemli noktalardan biri ise “parayı takip etmek”. Kimler fosil yakıt projelerini finanse ediyor, ve bu finansmanın durması için ne yapabiliriz? aklımızdaki sorulardan biri.
350 ekibi olarak bu soruları 15 Mart’ta başlattığımız Dumansız Para Sahası kampanyasıyla kamuoyuyla paylaşmaya başladık ve özel bankaların başta kömür olmak üzere fosil yakıtlara yönelik yatırımların finansmanında yer almayacağını duyurmasını talep ettik.
Kampanyamız 5000 imzaya yaklaştı, sesimiz ses katmak için sen de imza verebilirsin
İmza Kampanyamıza Destek Olmak için Tıkla
Kampanyamızın önemli bir ayağı olarak, kömürden çıkış konusunda henüz hiç bir taahhüt vermemiş bankalarla da bu süreçte iletişime geçtik ve kendilerine bir “hediye paketi” gönderdik.
Paketimizin içinde taleplerimizi ileten bir mektup ve SEFIA (Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği) ile beraber hazırladığımız rapor ile neden daha geç olmadan fosil yakıtlara yapılan yatırımların sonlandırılması gerektiğine ışık tuttuk.
Ama paketimizdeki en anlamlı parça Yırca Hanımeli Kooperatifi’nden gelen sabunlar olsa gerek. “Kömürün isini sabunun misine” dönüştüren zeytinyağlı sabunlar üreten Yırca Hanımeli, 2015 yılında zeytin ağaçlarını, yaşam alanlarını kömürlü termik santral projesine karşı korumak için büyük bir mücadele veren Yırcalı kadınlar tarafından kurulmuş.
Bölgede kurulan termik santralin zeytin ağaçlarını yok etmesi ile ellerinde kalan son ürünler ile sabun üretmeye başlayan Yırca Hanımeli kooperatifi, bize kömürden sonra bir ekonominin var olduğunu, yerelin kömüre bağımlı olmadığını açık bir şekilde gösteriyor.
Bankalara gönderdiğimiz bu paket ile amacımız, onların fosil yakıtlardan desteklerini çekip, yereli ve doğa dostu ekonomik girişimleri desteklemeye ve kirli hesapları “temizlemeye” davet etmek.
Eğer senin bankan da başta kömür olmak üzere fosil yakıt ile enerji üreten şirketlere fon sağlıyorsa, imza kampanyamıza destek vererek veya bankan ile iletişime geçerek Dumansız Para Sahası’na bir adım daha yaklaşmamızı sağlayabilirsin.
#DumansızParaSahası için Kirli Hesaplara Birlikte Dur Diyelim! Daha fazla bilgi için 350turkiye.org/finans