2016’nın bize getirdiği güzel şeyler varsa bunlardan biri de Avrupa’da kömürden vazgeçilmeye başlanması olabilir. Beş Avrupa ülkesi 2016 yılında termik santrallerin zaman içinde tamamen kapatılacağını duyurdu.

Çağımızın en büyük iklim problemini yaratan karbon salımlarını şimdi durdurmamız gerekirken her an daha da artması riskiyle mücadele ediyoruz. Geçtiğimiz yıl bize biraz umut verebildi. Avrupa konuyla ilgili atağa geçti ve ülkeler sırayla, enerji üretimi için kömür kullanımından uzaklaşılacağını ifade etti.

Ülkelerin açıklamalarının üzerine “CAN Europe” olarak bilinen Avrupa İklim Eylem Ağı, gelişmelerle ilgili bir çalışma yaparak bir rapor hazırladı. Raporun detayları şöyleydi..

  • Belçika, çalışan son kömürlü terminali olan Langerlo Termik Santrali’ni kapattı. Karar verildikten sonra stoklarındaki son kömürleri bitiren termik santral, 2016’nın Mart ayında tamamen kapatıldı.
  • Avusturyalı sivil toplum kuruluşlarının, ülkenin lider elektrik tedarikçi firması olan “Verbund” ile senelerdir süren mücadelesi sonrasında firma 2020 yılına kadar, elektrik üretiminde fosil yakıt kullanımını sonlandıracağını açıkladı.


via GIPHY

  • 2025 yılını kendine hedef olarak koyan Birleşik Krallık, yayınladığı istişare belgesiyle de vaatlerinin ciddiyetini gösterdi.
  • Fransa da bu yarışta geride kalmadı. Kasım 2016’da yapılan Marakeş İklim Zirvesi’nde, daha önce de belirtmiş olduğu 2023 yılına kadar son beş kömürlü termik santralinin de kapatılmasının, aynı gayretle sürdüğünü yeniden ifade etti.
  • 17 Kasım’da yapılan eyalet seçimlerinde Berlin Eyaleti’nde Yerel Koalisyon Hükümeti kuruldu. Taraflar arasında imzalanan koalisyon anlaşmasında, Berlin’in 2030 yılına kadar kömürden tamamen vazgeçmiş olacağı açıklandı.

via GIPHY

  • Finlandiya Hükümeti bazı muafiyetleri hariç tutmakla beraber, 2030 yılına kadar hazırlayacağı fosil kullanımını yasaklayan yasayı parlamentoya sunacağını açıkladı. Eğer bu durum gerçekleşirse, yasalarıyla fosil kullanımını yasaklayan ilk ülke Finlandiya olacak.
  • Portekiz Çevre Bakanı’nın yaptığı açıklamada, daha önce de belirtilmiş olan 2030 yılına kadar kömürden vazgeçme planlarının hala geçerli olduğu ve bu bağlamda kömür kullanan Sines ile Pego Termik Santrali’nin kapatılacağı belirtildi.

via GIPHY

Anlaşılan, temiz enerjinin gelişen teknoloji sayesinde ucuzlaşması ve kurulum maliyetinin daha da düşmesi sayesinde artık ülkeler fosil yakıttan nihayet vazgeçiyorlar. Belçika, Avusturya, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Finlandiya ve Portekiz ülkelerinin öncülüğünde, Avrupa’yı çok daha temiz bir gelecek beklediği görünüyor. Türkiye’nin de iki proje ile dikkat çektiği 2016’da bazı kömürle ilgili projeler de iptal edildi. İptal edilen projelere bakacak olursak, öyle veya böyle geçtiğimiz yıl *Türkiye – 2, **Polonya – 2 ve ***Hırvatistan – 1 projeden güzel haberler verdi.


*
Türkiye
SOCAR – İzmir / Şirket, finansörlerine iptal bilgisi verdi
DOSAB – Bursa / Proje iptal edildi

**
Polonya
POLNOC / Çevre ruhsatı geri alındı
GUBIN / Maden ruhsatı askıya alındı

***
Hırvatistan
PLOMIN C / Proje iptal edildi.