(Landry ve 350Africa.org ekibi)

Güney Afrika geçtiğimiz hafta feci bir yıkımla karşı karşıya kaldı.

Idai Kasırgası birkaç gün içinde Mozambik, Malavi ve Zimbabve’deki köyleri ve şehirleri kasıp kavurdu, 1000’in üzerinde insanın ölümüne neden oldu ve arkasında büyük bir tahribat bıraktı. Hızı saatte 195 km’ye ulaşan rüzgarlara eşlik eden şiddetli yağmurla birlikte Idai, sellere, toprak kaymalarına neden olup ekinleri ve yolları mahvederek şimdiden milyonlarca insanın hayatını etkiledi.

Mozambik, Malavi ve Zimbabve çapında iki milyondan fazla kişi etkilenmiş olabilir ve ülkeler, etkileri hala devam etmekte olan felaketle baş etmeye çalışıyor olduğu için gerçek ölü sayısını aylarca öğrenemeyecek olabiliriz. En ağır hasarı konutların ve kamusal altyapının %80’inin yok olduğu, Mozambik’in liman kenti Beira gördü.

 width=

Gönüllüler Idai Kasırgası’ndan etkilenen Chimanimani ve diğer bölgelere yardım götürüyorlar. 19 Mart 2019. Foto: Columbus Mavhunga /VOA

İklim krizinin şiddetli etkilerinin daha şimdiden harap ettiği bir kıta için bu felaket, krizin gerçekliğine dair bir hatırlatma, fosil yakıtları aşamalı olarak acilen terk edip hem Afrika’da hem de bütün dünyada adil, temiz enerjiye dayanan bir ekonomiye geçişi hızlandırmaya mecbur olduğumuza dair ürpertici bir uyarıcı oldu.

Güney Afrika’da yaşanan kasırgaların ve şiddetli sellerin sayısı artmakta; bunun nedeni de küresel ısınmanın hava durumu kalıpları üzerinde sebep olduğu değişiklikler. Küresel ısınmanın Afrika’daki yıkıcı etkilerini bilmelerine rağmen fosil yakıt şirketleri, Afrika’nın her tarafına yayılmayı ve kıtaya açık bir av sahasıymış gibi davranmayı sürdürüyorlar.

Kasırganın yarattığı yıkımdan etkilenenlere yardım etmek isterseniz halihazırda Mozambik ve Zimbabve’de bulunan Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu’na buradan bağışta bulunabilirsiniz. Zarar gören ülkelerde tespit ettikleri en acil ihtiyaçlara cevap veren ve en etkili yardım anlayışını geliştirip yardımlarının ölçeğini büyütmeyi hedefleyen Sınır Tanımayan Doktorlar’a da buradan bağışta bulunabilirsiniz.

Dayanışmayla,

Landry ve 350Africa.org ekibi