Sokakta kalabalık gösterilerden dijital karartmalara ve siyasi mitinglere, Küresel İklim Grevi, iklim adaleti çağrısı yapan 7,6 milyondan fazla kişiyi tarihin en büyük eylemlerinden birinde topladı.

 

  • 20 ile 27 Eylül arasında,
  • İtalya’da 1,5 milyon kişi sokağa çıktı, Almanya’da 1,4 milyon kişi, Kanada’da 800.000 kişi, ABD’de 535.000, İspanya’da 500.000, Avustralya’da ve Britanya’da 350.000, Fransa’da 195.000, Yeni Zelanda’da 170.000, Avusturya’da 150.000, Şili’de 100,000, İsveç’te 70.000, İrlanda’da 50.000, Hollanda’da 42.000, Finlandiya’da 21.000, Brezilya’da 20.000, Peru’da 15.000, Meksika ve Hindistan’da 13.000, Danimarka’da 10.000, Türkiye’de 10.000, Pakistan’da 10.000 , İsveç’te 10.000, Pakistan’da 6000, Güney Kore’de 6000, Japonya’da 5000, Güney Afrika’da 5000, Pasifik ülkelerinde 3000, Singapur’da 2000 kişi bir araya geldi ve eylemler bazı yerlerde hala sürdüğü için sayılar yükselmeye devam ediyor.
  • Grevciler fosil yakıtların tamamen bırakılmasını, Amazon yağmur ormanlarında ve Endonezya’da çıkarılan yangınlara ve ormansızlaşmaya son verilmesini ve %100 yenilenebilir enerji kaynaklarına adil ve eşitlikçi bir geçiş talep ediyorlar.
  • Gisele Bündchen, Leonardo DiCaprio, Keith Richards, Mick Jagger, Willow and Jaden Smith, Alysia Reiner, Maggie Gyllenhaal, David Gilmour, ve Dalay Lama gibi ünlüler de hareketi sosyal medyada desteklediler.

Küresel — Küresel İklim Grevi haftasına katılanların sayısı 7,6 milyona ulaştı ve hala artıyor. Bu, 2003 Irak Savaşı karşıtı protestolarla birlikte tarihteki en büyük eylem oldu. 20 ile 27 Eylül arası, milyonlarca öğrenci, veli, sağlıkçı, sendikalardan ve işyerlerinden katılımcı, bilim insanı, ünlü, her geçmişten, yaştan, bölgeden ve inançtan insan gelmiş geçmiş en büyük iklim eylemliliği için bir araya geldiler. Dünyanın dört bir yanında 185 ülkede 6.100’den fazla etkinlik gerçekleşti. 73 sendika 820 sivil toplum örgütü, 3.000 şirket ve 8.500 web sitesi buna destek verdi. 

Fridays for Future Türkiye’den Atlas Sarrafoğlu, “Grev yapıyoruz çünkü Gezegen B’nin olmadığını biliyoruz ve bu krizi durdurmak için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Harekete geçmezsek ben ve dünyadaki tüm çocukların mutlu bir gelecek hayali ellerinden alınacak.” şeklinde konuştu.

İklim haftası olarak adlandırılan hafta boyunca, Dünya liderlerini iklim krizi üzerine acil önlemleri tartışmak niyetiyle New York’ta bir araya getiren Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nin tümünü kapsayan eylemler yapıldı. Genç iklim eylemcileri yetkililere etkileyici konuşmalar yaparken, büyük petrol ve gaz şirketleri sadece birkaç metre ötede iklim politikasını şekillendirmek için lobi yapmak üzere toplantıdaydı

Fridays For Future Uluslararası’ndan yapılan açıklamada “Bu hafta hareketimizin gücünün bir gösterisiydi. İlham verici ve tarihi bir hafta oldu. İnsanlığın iktidarı, iktidardaki insanlardan daha kuvvetlidir. Gelmiş geçmiş en büyük iklim eylemliliğiydi ve bu daha başlangıç. Rüzgâr bizim arkamızda ve bırakıp gitmiyoruz.” denildi.

350.org’dan May Boeve ise “Siyasetçiler bilimi görmezden gelmeyi bırakana ve fosil yakıt şirketleri, on yıllarca önce olması gerektiği gibi geleceğimize dair işledikleri suçlardan ötürü hesap verinceye kadar mücadele edeceğiz.” dedi.

Önümüzdeki seneler iklim krizinin gerektirdiği hedefleri tutturmak için hayati olacak. Bu, küresel çapta sera gazları salımlarını çok kuvvetli bir şekilde kısmamız anlamına geliyor. Halihazırda gezegen ısınmaya devam ediyor ve topluluklar hayatlarını ve geçim kaynaklarını kaybederken, fosil yakıt şirketleri kömür, petrol ve doğal gaz üzerinden kâr etmeyi sürdürüyorlar. 23 Eylül’de 350.org ve paydaşları, zirvenin hemen dışında “ExxonBiliyordu: Bedelini Ödetin” yazan bir afiş açtılar; büyük şirketlerin iklim krizinde ateşe benzin dökmeye devam ettiğini ifşa ettiler.

350.org’dan May Boeve “Önümüzdeki yol belli: fosil yakıt sanayiine tüm teşvikleri kesmek ve kamu finansmanının sonlandırmak” dedi. “Bu çıtayı tutturmayan herhangi bir şey, iklim için bu hafta greve çıkan milyonlarca insana ihanettir. Fosil yöneticilerine ve muktedirlere söyleyeceğimiz: Ne haddinize! Biliyoruz ki biliyordunuz, yalan söylediniz ve size yarattığınız krizin bedelini ödeteceğiz.” diye ekledi.

Önümüzdeki 12 ay, kampanyacılar dünya hükümetleri üzerinde baskı kurmak için bir dizi etkinlik planlıyorlar. Aralık ayında Şili’de gerçekleştirilecek BM İklim Zirvesi’ne (COP25) ev sahipliği yapacak olan Şili’deki Fridays for Future organizatörlerinden Joel Enrique Panichine, dünya liderleri onları duyup da fosil yakıtların somut olarak devreden çıkarılmasına başlayana dek Latin Amerika’daki hareketin durmayacağını belirtti. 

“Bugün Şili’de Arica’dan Punto Arenas’a yürürken her yaştan, kurumdan ve organizasyondan insan seslerini yükseltti. Bu cesurca yükselen sesin talebi dünya siyasetçilerinin artık ikili konuşmaktan vazgeçmesi ve benim topluluğumda dediğimiz gibi, küme mongen, yani ‘iyi yaşam’ı hedefleyen eylemlere geçmeleriydi.”

Joel kendini Mapuche halkının parçası olarak tanımlıyor ve iklim için mücadele etmenin aynı zamanda tüm dünyadaki yerli halklar ve geleneksel toplulukların değerlerini de şereflendirdiğini düşünüyor.

Canlı Blog: globalclimatestrike.net

Fotoğraf ve videolar burada bulunabilir

##