Kate Cahoon

Hükümetin kömürü bertaraf etmek için açık bir plan sunmakta uzun zamandır başarısızlığa uğrayıp durduğu göz önünde bulunduruluğunda; siyasi temsilciler, bilim insanları, endüstri lobi grupları ve çevre STK’larından oluşan Almanya Kömür Komisyonu zaten daha işin başından zorlu bir görevle karşı karşıyaydı. Hedef, fosil yakıt sanayiinin ve sendikalarının güçlü direncine karşın, kömürü aşamalı bir şekilde terk edip Almanya’nın iklim hedeflerine nasıl erişileceğine dair kuvvetli bir toplumsal uzlaşı yaratmaktı.   

Bir anlaşmaya varılabilmesinin garantisi de yoktu.  Aylar süren zorlu müzakereler sonunda, Almanya’da kömürün bertaraf edilmesi için somut adımların masa yatırılması iklim hareketinin gücünün bir göstergesidir.

Son yıllarda, Almanya’nın uluslararası iklim liderliği namının kendi kömür meselesi ile yüzleşmeden korunamayacağının altını çok kez çizdik. Artık Almanya nüfusunun büyük çoğunluğu kömürün hızla bertaraf edilmesinden yana.

Geçen yıl, binlerce kişi Kuzey Ren-Vestfalya’daki Hambach Ormanı’nı kömür şirketi RWE’den korumak için gösteriler düzenledi, Berlin ve Köln’de kömüre son taleplerini seslendirdikleri yürüyüşlere katıldılar. Geçtiğimiz haftalarda yüz binlerce çocuk, 16 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg’in sergilediği örnek eylemin izinden giderek okul kırma eylemine katıldı.

Bu artan kamuoyu baskısı karşısında, komisyonun sonuç önerileri daha da büyük bir hayal kırıklığı. Komisyondaki çevre STK’ları bir üzerinde anlaşmaya varılabilecek bir teklifin masada olduğu görüşündeydilerse de (tabii, bitiş tarihine dair atılan küçük bir şerhleriyle), hareket içerisinde genel hava sonuçların çok zayıf olduğu ve karar vermek için çok geç kalındığı yönünde.

Peki tavsiyeler neleri içeriyor?

Kömür kapasitesinde 2022’ye kadar hatırı sayılır bir azaltım planlansa da, bitiş tarihinin 2038 olması kömür şirketlerinin önümüzdeki yirmi yılda kömür çıkarma ve yakmaya devam etmesi anlamına geliyor. Bu durumda Almanya’nın 2030 iklim hedeflerini yerine getirmesi düşük bir olasılık. Ayrıca bu karar küresel ısınmanın, 1.5 °C ile sınırlandırılması küresel hedefi ile de ters düşüyor. 

350.org Almanya’dan Laura yaptığı basın açıklamasıyla bu problemin altını çizdi.

“Bilim insanları, iklim krizinin en ağır etkilerinin önlenebilmesi için küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelere göre maksimum 1.5 derece ile sınırlandırılması gerektiği konusunda hükümetleri uyarmıştı. Komisyonun mevcut önerileri bu gereklilik için yetersiz. Öneriler,dünyanın her köşesinde iklim değişikliğinin etkilerine maruz kalacak, çoğu her gün ölüm kalım savaşı vermek zorunda olan milyonlarca insanı ve geleceğimizi koruma konusunda başarsızlığa uğratıyor.”  Devamını oku (İngilizce).

İklim değişikliğinin etkilerini birebir yaşayanlar için, iklim krizinin önüne geçeme ahdine bu vefasızlık, var oluşsal bir tehlike demek.

Almanya’nın kömürden vazgeçmesi için küresel çağrı!

İşte bu yüzden, geçtiğimiz Kasım ayında Almanya’nın iklim krizini körüklemesini durdurmak ve küresel ısınmayı 1.5°C’nin altında tutacak şekilde hareket etmesi için küresel bir imza kampanyası başlattık. Bu kampanya komisyonun çalışmalarına paralel bir süreçte gerçekleşti ve iklim değişikliğinin etkilerini yaşayanların müzakere masasında temsil edilmediğini vurguladı.

Dünyanın her yerinden 23.840 imzayı Almanya Çevre Bakanlığı önünde Almanya Federal Çevre Bakanı Rita Schwarzelühr-Sutter’e teslim ederken, ona iklim değişikliğinden en çok etkilenenlerin evleri zarar gördüğünde, kömürlü termik santral işletmecilerinin aksine, milyonlarca Avro tazminat alamayacaklarını hatırlattık.   

İmzaların teslimi sırasında Perulu Alman sanatçı Nasco Uno tarafından yapılan sokak sanatı pankartı ile, arka planda dünyanın her yerinden iklim değişikliğinden şimdiden etkilenmiş olan bir kaç kişinin güçlü görsel “sesi” oldu.

Brandenburg, Almanya’dan organik çiftçi Heiner Lütke de onlardan biriydi. Berlin’deki eylemde konuşan Lütke, geçtiğimiz yaz Almanya’daki mahsülü etkileyen aşırı ısınmayı anlattı. Açtığı adli davayla manşetlere taşınan Lütke, Almanya Hükümeti’ni iklim değişikliği konusunda yeterli kararlılıkla davranmadığını öne sürerek yargıya taşımıştı.

Eylem sırasında Almanya Hükümetine verilen mesaj netti:


Fotoğraf: Ruben Neugebauer

Kömür Komisyonu yapılması gerekeni yerine getirmediği için varılan uzlaşı, eleştirilerin hedefi hâline geldi. Toplumun her kesiminden insanlar daha güçlü bir eylem planı için baskı kuracaklarını ve dizginleri ellerine alacaklarını duyurdular.    

İklim değişikliği hareketi Ende Gelände, 1    10 Şubat haftasında yerinden eylem çağrısında buluyor. Berlin, Hamburg, Leipzig, Münih, Münster ve Köln’de eylem planları yapılması planlanıyor.

26-27 Ocak hafta sonunda eylemciler Hamburg kömür limanını bloke ederek yapılacak protestolara güçlü bir başlangıç yaptılar.Ende Gelände Berlin ve Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) Hareketi geçtiğimiz Cuma, kömür komisyonunun toplantı alanı çevresini saran sivil itaahatsizlik eylemleri çağrısı yaptı. Aynı gün, Gelecek İçin Cumalar  kömür komisyonunun gençlerin çıkarlarını temsil etmediğini belirtmek için, öğrencilere bir kez daha okulu kırma çağrısında bulundu.

Ende Gelände’den, Extinction Rebellion ve Gelecek İçin Cumalar gibi yeni gruplara, iklim adaleti için mücadelenin süreceği ve sürmek zorunda olduğu aşikar.