2021, karbon emisyonlarının artmasına ek olarak, aşırı hava olayları ve hatta volkanik patlamalar ile doğaya ağır gelen bir yıl oldu. Sadece doğal kayıplar değil, bu olaylarda ciddi hayat kayıpları da yaşandı.

Bununla beraber şaşırtan göçleri, minik kaçamakları ve bütün güzellikleri ile doğa kendi dengesini korumaya çalışmakta.

Gelin bu yılın öne çıkan bazı iklim ve doğa olaylarına fotoğraflar ile bakalım.

1- Kanarya Adaları’ndaki Volkanik Patlamalar


La Palma’da bir anne ve çocuğu -REUTERS/Juan Medina


Ekim’de başlayan patlamalar, daha yeni son buluyor. Kanarya Adaları’nın La Palma adasındaki üç aylık sismik hareketler, neredeyse 3 bin binanın yıkılmasına ve binlerce insanın yerinden olmasına sebebiyet verdi.

2- Nepal’daki Ani Seller



Haziran’da çekilen bu fotoğraftaki ani sel ve çamur baskını yüzünden 15 kişi hayatını kaybetti. Nepal’da Mayıs ayından Ekim ayına kadar sellere yol açan aşırı hava olayları yaşandı ve en az 60 kişi hayatını kaybetti.

3. Kaliforniya’daki Yangınlar


Yangınlar ile boğuşan bir itfaiye gönüllüsü -Image: REUTERS/Fred Greaves


Ocak ayından Aralık ayına kadar ABD’de 54 bin 350 adet orman yangını çıktı ve 2.8 milyon hektar ormanlık alan yandı. Bu 5 İstanbul’dan büyük bir alan. Kaliforniya ise bu yangınlardan en çok etkilenen eyalet oldu, eyalette kasım ayının sonuna kadar 8600 yangın çıktı.

4. Çekirge İstilası


Kenya’da bir çiftçi çekirgeleri uzaklıştırmaya çalışıyor. – REUTERS/Baz Ratner


Doğu Afrika’dan güneye doğru çoğalmak için göç eden çekirgeler yerel ekolojik denge zarar gördükçe daha büyük bir problem olmaya devam ediyor. İklim krizi ve çekirgeler de birleşince, gıda sorunları bazen çözülemeyecek seviyeye ulaşabiliyor.

5. Türkiye’deki Ani Seller


Sellerden dolayı yıkılan bir apartman – REUTERS/Mehmet Emin Caliskan


Türkiye sadece orman yangınları ile değil, bu yıl ani seller ile de büyük kayıplar verdi. Karadeniz kıyısını, özellikle Bozkurt’u etkileyen bu sellerde en az 70 kişi hayatını kaybetti.

6. Eriyen Buzullar


Buzul bilimciler kopmak üzere olan bir buzul parçasına giren sıcak havayı keşfetmekte – REUTERS/Lisi Niesner


Sadece kutuplar değil, dünya üzerindeki tüm buzulların erime hızı son 20 yılda iki katına çıkmış durumda. Avusturya’da bulanan Jamtalferner buzulu da bunlardan biri.

7. Göç Eden Filler


Çin’de bir anda kilometrelerce yürüyen fil ailesi, dinlenmeye karar vermiş. – China Daily


Çin’de bir anda harekete geçen bu fil ailesi gündeme düşmüş, nereye gidecekleri merak konusu olmuştu. Biliminsanları değişen iklim koşulları ve bu değişimden etkilenen bitkisel örtünün bu göçte parmağı olduğunu düşünmekte. Filler 600 km’lik bir yolculuktan sonra Yunnan eyaletinde durdular.

8. İzlanda’daki Volkanik Patlamalar


Fagradalsfjall Dağı’nda ilerleyen lava – REUTERS/Cat Gundry-Beck


Filipinlerden Papua Yeni Gine’ye İzlanda’dan Rusya’ya 2021 yılında 80 adet volkanik patlama yaşandı. Mart ayından Kasım ayına kadar lava akışı devam eden fotoğraftaki bu patlama ise İzlanda tarihinin en uzun volkanik olaylarından biri oldu.

9. Meksika’daki Kelebekler


Meksika’daki El Rosario koruma alanında ağaçta dinlenen kelebekler  – REUTERS/Toya Sarno Jordan


Meksika’da El Rosario Doğa Koruma Merkezi’nde her Kasım ayında ağaçlar turuncuya boyanmakta. Bunun sebebi mevsimlere değil, ama göç eden kelebeklere bağlı. Ağustos ayından Kasım ayına kadar 4500 km yol kat eden Kral kelebekleri, böcekler içerisindeki en uzun göç rekoruna sahip.