2021 yılında hava değerlerini ölçen 400’den fazla gözlem istasyonun verilerine göre Türkiye de dahil olmak üzere, 10 ülke ya tarihi sıcaklık rekorunu kırdı ya da sıcaklık rekoruna bir daha ulaştı.
Son 30 yıldır bu verileri toplayan iklimbilimci Maximiliano Herrera, 2021 yılının en sıcak yıl olmayacağını fakat 107 ülkenin aylık sıcaklık rekorunu kırdığını belirtti.
Kıtalar özelinde de bu yıl; Afrika en sıcak Haziran ve Eylül ayını yaşadı, Avrupa İtalya’daki 48,8 derecelik sıcaklık ile, Kuzey Amerika ise ABD’deki Ölüm Vadisi’nde 54.4 derecelik sıcaklık ile yeni rekorlar kırdı.
Türkiye’de bu yılın en yüksek ölçülebilen sıcaklığı 49,1 ile Cizre’de yaşandı ve bu ölçüm Türkiye sıcaklık rekorunu kırdı.
K I R K D O K U Z D E R E C E ! 🔥
Cizre’de bugün termometreler 49.1 °C’yi gösterdi, Türkiye sıcaklık rekoru kırıldı.
🔹Kriz yokmuş gibi davranma 🙈
🔸Kömürlü termik santrallere, fosil yakıtlara yatırıma devam etme 🏭
lüksümüz YOK! pic.twitter.com/trtFXE2lxz— 350 Türkiye (@350turkiye) July 20, 2021
Sıcaklıklar sadece termometrenin yükselmesine değil, başka sorunların ortaya çıkmasına da yol açıyor. Kenya uzun zamandır ilk defa, iki yıl arka arka yaşanan kuraklıktan ve aşırı sıcaklardan dolayı gıda yardımı yapmak zorunda kaldı.
Uzmanlar bu yıl yaşanan aşırı sıcaklıkların, Avrupa ve Türkiye’de yaşanan orman yangınlarının ana sebebi olarak da göstermekte.
2021’in bize bu mesajı artık kömürlü termik santrallere, fosil yakıtlara yatırıma devam etme lüksümüz olmadığını göstermekte.
İklim krizi burada ve bu soruna çözüm adil bir dönüşümden geçmekte. Bu Dönüşüme katılmak için sen de bizi takip etmeyi unutma.