- Aliağa – Fosil Yakıtlardan Kurtul İnisiyatifi
Cevahir Buğu/350.org
Dünya çapında 5 kıtada, 13 Farklı ülkede 4-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlenen eylemlerin son halkası olarak, Dünya’nın üçüncü en büyük kömür tehdidi olan Türkiye’de, kömürün sanayi ve enerji üretiminde yoğun olarak kullanıldığı Aliağa’da 15 Mayıs 2016’da düzenlendi.
Türkiye’nin dört bir yanından, otobüslerle, bisikletlerle gelen 2000 kişi, Aliağa’nın fosil yakıt ve sanayi kaynaklı pisliğinin döküldüğü, cüruf dağında bir araya geldi. 80 kurumun oluşturduğu Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif kapsamında bir araya gelen insanlar hep bir ağızdan kömüre dur dedi.
Türkiye’nin dört bir yanından katılımın olduğu eyleme 100’den fazla sivil toplum örgütü destek verdi.
Türkiye’de başta yapılması planlanan 71 kömürlü termik santral olmak üzere tüm kirli fosil yakıt projelerine karşı bir araya gelen yurttaşlar ve sivil toplum kuruluşları, Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatifi kurarak ortak mücadele kararı aldı.
https://fosilyakitlardankurtul.org/
2. DOSAB Termik Santrali
Bursa şehrinin merkezinde günde 1200 ton kömürün yakmayı hedefleyen termik santral projesine karşı Bursa kenti ayaklanmış, projeye karşı akademik meslek odaları, sağlık meslek örgütleri, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu kurulmuştu. Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif’in de üyesi olan DOSAB Termik Santrali’ne Hayır Platformu, 2.5 yıldır verdiği haklı mücadeleyi sonunda kazandı. Proje’nin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu 23 Mayıs 2016’da iptal edildi.
http://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/bursadaki-termik-santral-projesine-ced-raporuna-iptal-1243895/
3. SOCAR – Aliağa’da Termik Santral Projesinden Vazgeçti
Flickr
1. Derece SİT alanı olan Kyme Antik Kenti’nin üzerine yapılmak istenilen SOCAR STEP projesi, yerel hareketler ve uluslararası kuruluşların iş birliği ile yaptığı mücadele sonucunda vazgeçildi.
Greenpeace Akdeniz, Bankwatch ve Banktrack adlı uluslararası sivil toplum kuruluşları tarafından projenin finansmanını sağlaması planlanan kuruluşlara (SOCAR’ın bölgedeki projelerinin finansörleri – 7 İhracat Kredisi Kuruluşu)’na mektup göndererek projenin çevresel, sosyal ve kültürel gerekçeler yüzünden finanse edilmemesi gerektiğini ifade etmişti.
Sivil toplum kuruluşlarının çabaları sonuç verdi, yapılan girişimlere cevaben finansör kuruluşlar tarafından yazılan mektupta, SOCAR’ın projeden vazgeçtiği duyuruldu.
http://www.sondakika.com/haber/haber-socar-aliaga-daki-santralden-vazgecti-8914024/
4. 2016 yılında, fosil yakıtlardan geri çekilen fon ikiye katlandı.
Küresel iklim hareketi ve sivil toplum kuruluşları, fosil yakıt projelerine ve fosil yakıt şirketlerine aktarılan fonları engellemek için 2015 yılından beri fon kuruluşlarının ilgili yatırımlarını geri çekmesi için mücadele ediyor. 2016 yılında “yatırımlarını geri çekme” konusunda da önemli gelişmeler yaşandı.
Küresel çapta fonları fosil yakıtlardan geri çekme taahhütleri, aralarında toplam 5 trilyon ABD doları yöneten, 77 ülkeye yayılmış 688 kuruma erişti. Katılımını yeni ilan eden kayda değer kurumlar, Dublin Trinity College, Britanya’da 16 üniversite, Kuzey Amerika İslam Cemiyeti, Amerikan Kamu Sağlığı Kurumu ve daha birçoğunu içeriyor.
5. Avrupa, “Güle Güle Kömür” diyor.
Kömürlü termik santraller ve kömür kullanımı iklim değişikliğinin en önemli sebepleri arasında gösteriliyor. Bu yüzden kömürlü termik santrallara dair gelişmeler oldukça önemli. 2016, bu açıdan, Avrupa’da söylemden eyleme geçildiği, kömürden vazgeçilmeye başlandığına dair sinyallerin geldiği yıl oldu.
Belçika, son kömürlü termik santralını kapatarak, ilk kömürsüz Avrupa ülkesi oldu, aynı zamanda kademeli olarak kömürü terk eden Avrupa ülkesi sayısı da 7’ye çıktı.
Birçok farklı ülke kömürlü termik santrallarını kapatmaya devam etti, 2016 yılında toplam 7700 MW’lık kömürlü termik santral kapatıldı. Bu santrallardan iki tanesi (Longannet ve Ferrybridge, Birleşik Krallık) en çok kirleten 30 santral listesinde (Toxic 30), bir tanesi (Sines, Portekiz) ise en büyük 30 iklim suçlusu listesinde (Dirty 30) yer alıyordu.
6. En hızlı yürürlüğe giren anlaşma: Paris İklim Anlaşması
Aralık 2016’da kabul edilen Paris Anlaşması 196 ülke tarafından imzalandı. Paris Anlaşması, 4 Kasım 2016’da yürürlüğe girerek uluslararası kanun oldu. Anlaşmanın, küresel emisyonların en az yüzde 55’ine sahip 50 ülke tarafından meclis onayından geçmesi gerekiyordu. Anlaşma bir yıldan kısa sürede bu eşiği aşarak rekor kırdı ve yürürlüğe girdi. Şu anda 118 ülke anlaşmayı onaylamış durumda. Türkiye ise halen imzalayıp onaylamayan ülkeler arasında.
7. Kuzey Kutbu için tarihi karar
ABD ve Kanada, ortak bir kararla Kuzey Kutbu ve Atlantik Okyanusu’nu petrol faaliyetlerine süresiz olarak kapattıklarını açıkladılar. Greenpeace başta olmak üzere yıllardır çevre örgütleri, bu karar için yıllardır mücadele ediyorlardı.
Bu karar, Kuzey Kutbu ve Atlantik sularının petrol sondajının yarattığı tahribata karşı korunması için bu güne kadar atılan en güçlü adım. Denizleri petrol ve gaz endüstrisinden korumak hem bu ekosistemlerde yaşayan halk hem de iklim değişikliğini önlemeye çalışan küresel hareket için önemli bir dönüm noktası.
8. Dakota yerlileri ve iklim hareketi kazandı
Yerli hakların, Dakota boru hattına karşı verdikleri mücadele 2016 yılının en çarpıcı başarı öykülerinden biri oldu. Polis şiddetine rağmen, uluslararası iklim hareketinin desteğini alarak mücadele eden Standing Rock Sioux yerlilerinin verdiği mücadele sonucunda, ABD Kara Kuvvetleri Mühendisleri Birliği, Pazar günü Kuzey Dakota Access Boru Hattı için 4 Aralık’ta irtifak hakkı vermeyeceğini açıkladı.
Yerli halk ve binlerce iklim aktivisti , Standing Rock Sioux Kabilesi’nin su kaynağı ve kültürel alanlarına zarar vereceği için aylardır direnişlerine devam ediyorlardı. Acımasız polis müdahalerine ve şiddetine rağmen, aktivistlerin sabırlı bekleyişi büyük bir zafere dönüştü.