Geçtiğimiz cuma (15 Mart), gün geçtikçe derinleşen iklim krizine karşı dünyanın dört bir yanından 1,5 milyon genç okulu kırarak, ilk defa gerçekleşen küresel greve katıldı. Böylece aylar önce 16 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg’in aylar önce başlattığı tek kişilik okul grevi, gençlerin azmi ve direnciyle çok büyük bir ivme yakaladı. Ülkeleri, kıtaları, dilleri, inançları aşan iklim grevinde mesaj açıktı: Geleceğimizi kurtarmak için dünya liderlerleri iklim krizine karşı bir an önce harekete geçmeli, somut adımlar atmalı.

Tek mesaj:

“Hükümetler, günümüzün büyük sorunu iklim krizine karşı layıkıyla karşılık vermede başarısız oldular. Kirleticilerin eylemlerinden en az sorumlu olan bizim neslimiz ise iklim değişikliğinin en yıkıcı etkilerine şahitlik edenler olacak. Dünya liderleri krize karşı zamanında müdahale etme şanslarını giderek yitiriyorlar ancak bizler yerimizde oturarak eylemsizliklerini izlemeyeceğiz.” —  Greta Thunberg.

300’ü aşkın kentte, tüm kıtalarda (Antartika’da bile!) gerçekleşen okul grevleriyle, Gretha gençliğin sesini tek bir talep etrafında birleştirmeyi başardı – dünya liderleri, iklim için, geleceğimiz için bir an önce ses verin!

Dünyanın her yerinde

Avrupa’da, yüzbinlerce öğrenci derslerine gitmeyerek yüzlerce yürüyüşe katıldı. Sadece Fransa’da 195 bin öğrenci 110 ayrı etkinlik düzenlerken bu sayı İtalya’da 200’dü.

Hindistan’da, 15 kentte iklim için okul grevi gerçekleşti. Kolombiya – Bogota sokaklarında 2500 öğrenci bir araya gelirken, Cape Town’da 2000, Hong Kong’da 1000 öğrenci iklim için ses verdi. Dünya etrafında 2000’inin üstünde gerçekleşen etkinliklerde, katılımcı sayısının 1,5 milyon’un üstü olduğu hesaplanıyor.

 

Türkiye

Türkiye’de İstanbul, Iğdır, Adıyaman, Ankara, İzmir, Muğla, Antalya, Sakarya ve Balıkesir’de öğrenciler iklim için okul grevine destek verdiler. “Biz ödevimizi yapıyoruz ama onlar yapmıyor!”, “Burası senin, benim değil bizim dünyamız”, “Dünyayı kurtar geleceği kurtar” gibi renkli pankart ve dövizlerin de olduğu etkinliklerde yaşanabilir bir gezegen için fosil yakıtların bir an önce yerin altında bırakılması gerektiğinin altı çizildi.

Sakarya: “Fosil yakıta elveda güneşe merhaba!”

Iğdır “Çevreni koru, geleceğine sahip çık!

Ayvalık’taki okul grevinde Ege Edman iklim için ses verenlerdendi

Antalya Ulupınar Çıralı İkokulu’nda öğrenciler iklim için okul grevine, “iklimin resmi” sergisiyle destek verdiler

İstanbul’da iklim için okul grevinin adresi Beşiktaş – Bebek Parkı oldu. Bebek Parkı’ndaki etkinliği başlatan 11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu’nu arkadaşları yalnız bırakmadı.

İklim İçin Okul Grevi’nin Türkiye’de karşılık bulmasını sağlayan Atlas Sarrafoğlu şöyle diyor:

“İklim meselelerine zlediğim bazı belgeselleri gerçekten ürkütücü buldum. Bu konu hakkında etrafıma baktım ancak kimsenin konuyla ilgilenmediğini farkettim. Bu sebeple Türkiye’de ilk olarak iklim için okul grevini başlatmak istedim, böylece Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında insanlar konunun aciliyeti hakkında konuşmaya başlasınlar. Bugün, genç nesiller yetişkinlerin umursamaz eylemlerinin sonuçlarıyla baş etmek zorundalar. Geleceğimiz için karbon salımları kesinlikle kesilmeli.  Medyaya ve İstanbul’daki öğrencilere 15 Mart’ta bana katılmaları için seslendim. Yetişkinlerin daha önce yapamadıklarını yapacağız. “ — Atlas Sarrafoğlu, 11 yaşında, İstanbul

Mesaj, en azından bazı yetişkinlerde şimdiden karşılık bulmuş gibi:

15 Mart’ta seslerini Türkiye’den, dünyanın dört bir yanında yükselten yüzbinlerce genç, sadece iklim hareketinin değil, yaşanabilir, adil, eşitlikçi bir gezegen isteyen herkesin umutlarını yeşertti. Fosilsiz bir gelecek için, iklim için ses vermeye devam!