Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından Pazartesi günü yayınlanan raporda açıkca küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamakiçin fosil yakıtların yeraltında bırakılması gerektiğini söylüyor.

 İklim değişikliğinin en yıkıcı etkilerinden kaçınmak için gerekli olacak radikal değişikliklerin yapılması için fazla zamanımız kalmadı. Bu nedenle, Almanya’nın başta gelen kömür yataklarının bulunduğu Kuzey Ren Vestfalya’dagerçekleşen son dönemdeki protestolar çok önemliydi.

Geçtiğimiz hafta sonu(5 Ekim), IPCC raporunun yayınlanmasının arifesinde, Hambach ormanını kurtarmak ve kömüre karşı durmak için 50 bin kişi dayanışma içinde bir araya geldi. Yaklaşık 12.000 yıllık orman, yakındaki bir kömür madenini genişletmek için bölgedeki ağaçları kesmeyi planlayan kömür şirketi RWE’nin tehdidi altındaydı.Hambach madeni, Avrupa’nın en büyük karbon kaynaklarından biri durumunda..

Başlangıçta, yerel polis “Hambi’yi Kurtar, Kömürü Durdur” eyleminin gerçekleşmesini engellemeye çalıştı, ancak yerel mahkeme son dakikada temyize giderek yasağı kaldırdı ki bu bile bizler için başlı başına bir zafer.Günün sonunda kalabalık galip geldi ve meydan okudu. Birkaç saat süren konuşmalar ve müzik grupları  ardından binlerce kişi ormana akın ederek Ende Gelände’ın eylemine katıldı. Bu eylem, yeni blokaj alanları ve ağaç evlerin inşa edilmesinde ve yakındaki bir kömür madeninin çalışmalarının durdurulmasında önemli bir rol oynadı.


Fotoğraf: Leon Enrique

“Hambi’yi Kurtar, Kömürü Durdur” eyleminden daha fazla fotoğraf için tıklayın

Bu son eylem, kilise topluluklarından öğrencilere, yerel topluluklardan ünlülere, beyaz yakalılara, her hafta sonu bölgenin korunması için bir araya gelen toplumun farklı kesimlerinden binlerce insanınseferberliklerinin zirvesiydi.

Uluslararası dayanışma da oldukça önemliydi. Geçtiğimiz yıl İklim Değişikliği Zirvesi COP 23’te ormanı ziyaret eden Pasifik İklim Savaşçıları, bir dayanışma mesajı gönderdi. 350 ekibi de dünyanın dört bir yanından gönderilen 5000’den fazla dayanışma mesajı aldı. Bu mesajları Hambach’ta ön safta olanlara ileteceğiz.Hambach ormanı için sürdürülen mücadele, Avrupa ve dünya çapında daha büyük bir iklim adaleti hareketinin parçası haline geldi.

IPCC raporu bizler için acil durum sinyali niteliğinde. Küresel ölçekte karşı karşıya olduğumuz sorunun kapsamı düşünüldüğünde, Almanya’daki küçük bir ormanlık alanın kaderinin önemsiz olduğu düşünülebilir.Ancak, başardıklarımızı kutlamak ve deneyimlerimizden öğrenmek için Hambach zaferi önemli. Hambach’ta ağaç evlerde yaşayanların zorla tahliyesi ve 15 Ekim’de başlaması planlanan kesimler, ormanın geleceği için gerçekten iyi görünmüyordu. 6 Ekim’de gelen mahkemenin kesimleri durdurma kararı, bir çevre grubu tarafından başlatılan Almanya’nın yarasa nüfusu için yuva alanlarına dair bir davanın sonucuydu. Ancak, geniş bir halk hareketinin desteği ve ormanı savunmak için oluşturulan strateji olmadan bu başarı düşünülemezdi.

Yasal mücadeleden, Hambach Ormanı’nı savunanların ormana yerleşmesine, ormanda gerçekleştirilen yürüyüş etkinliklerinden kurumların RWE ve diğer fosil yakıt şirketlerinden yollarını ayırmalarını isteyen uzun soluklu kampanyalara kadar tüm süreç düşünüldüğünde, sonuç sadece orman için bir zafer değil aynı zamanda fosil yakıt endüstrisi için kayda değer bir mağlubiyet.

Kömür devi RWE’nin hisse senetleri, aylar süren medya raporları ve şirketin toplum gözündeki imajınıyitirmesini sağlayan protestolardan sonra düştü.Bir arada şirketin İklim krizinde oynadığı rolü ve kÂr elde etmek için insafsız stratejilerini, karşılarında duranlara şiddetle zor kullanmalarını videolar ve fotoğraflar sayesinde teşhir ettik.ücadeleyi belgeleyen gazetecinin trajik ölümü, hareket için en üzücü andı. Gerçekleşen kazanın ardından,polisin, RWE’nin ve yerel yönetimin desteğiyle ağaç evlerin yıkılması ve tutuklamalar yaparak eylemi acımasızca bastırmaya çalışması rahatsız edici boyutta sarsıcıydı.

Şu anda ormanın tamamen yok edilmesi, başka bir mahkemenin kararı sonuçlanana kadar durduruldu ki davanın en az iki yıl sürmesi muhtemel görünüyor. Bunun yanı sıra RWE, Hambach madenini genişletme planlarını yeniden değerlendirmeye zorlandı ve kazı faaliyetlerini en az 2020 yılına kadar yeniden gözden geçireceğini duyurdu. Bu durum, hareketeIPCC raporunun mesajını iletmek için de önemli bir zaman kazandırdı. . Bu Almanya için,  kömürden çıkış ve fosil yakıt endüstrisinin bitirilmesi için baskı oluşturarak devletten güçlü bir taahhüt almak anlamına geliyor. Merkel hükümetinin ülkenin fosil yakıtlardan çıkışı için görevlendirdiği kömür komisyonu, #HambiBleibt eylemleri ardından dikkatleri daha çok üzerine çekecek gibi gözüküyor.

Ve bugün zaferin nasıl iyi hissettirdiğini hepimiz biliyoruz; bir sonraki mücadele için şimdiden hazırda bekliyoruz.