Kuzey Ormanları Savunması aktivistleri bugün  Tekirdağ – Çerkezköy’de, teknik sebeplerle iptal edildiği AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’in sosyal medya hesabından duyurulan Çerkezköy termik santral projesine yönelik olarak bir kapanış töreni düzenledi. Çerkezköy’de kurdukları termik santral bacası maketi önünde bir araya gelen aktivistler, “Trakya termiği durdurdu, sen de ÇED’i iptal et” pankartını açtılar. Kurulan kürsüde bir konuşma yapan Kuzey Ormanları Savunması aktivistlerinden Oruç Karacık, “ömründe hiç kömürlü termik santral kurmak istememiş insanlar, hoşgeldiniz!” diyerek kapanış törenini başlattı. Yaşam savunucularının bölgede termik santral kurulmaması gerektiğini daha önce de dile getirdiğinin altını çizen Karacık yaptığı konuşmada Trakya’dan vazgeçmeyeceklerini belirtti, “kömüre kader demeyeceğiz” dedi. Karacık’ın konuşması ardından alkışlar eşliğinde baca maketi yıkıldı.

Termik santral kansere ve erken ölümlere sebep olacak

Foto: Sakine Yıldıran

Gerçekleşen eylem ardından Kuzey Ormanları Savunması aktivistleri konuyla ilgili bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada, Trakya’da termik santral projelerinin başlangıcının Ekim 2016’da Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile başlandığının altı çizilerek, böylece bölgede bulunan tarım ve orman alanlarının enerji üretim alanı olarak yeniden tanımlandığını ve bunun sonucunda bölgede Çerkezköy, Vize ve Kırklareli’nde olmak üzere toplam 3 termik santral projesi olduğu belirtildi.

Tüm Türkiye’de buğdayın yüzde 12’sini, ayçiçeğinin yüzde 61’ini Trakya’nın ürettiği belirtilen açıklamada, bölgede bulunan kirleticiler sebebiyle Trakya’nın ve Kuzey Ormanları’nın hali hazırda tehdit altında olduğu vurgulandı, termik santrallerin bölgedeki kümülatif etkisinin yaşanmaz bir Trakya yaratacağı açıklandı. Termik santraller için bölgeden çıkarılarak santrallerde kullanılacak linyitin de hava kirliliği, solunum yolları sorunları, kanser, çocuklarda gelişim engeli ve erken ölümlere sebep olacağı belirtilen açıklamada, “Ergene Havzası hali hazırda can cekişirken, Kuzey Ormanları mega ve yancı projelerle talan edilirken, iklim krizi kapımızdayken bölgenin ihtiyacı olan Trakya’ya yıkım getirecek tüm projelerin bir an önce iptal edilmesidir. “ dendi.

Foto: Sakine Yıldıran

Termik santral projelerini derhal durdurulmalı

Yapılan açıklamada talepler şöyle sıralandı:

  • Çerkezköy termik santral projesinin tamamiyle iptal edildiği resmi olarak duyurulmalı,
  • Bölgedeki diğer iki termik santral projesi bir an önce askıya alınmalı,
  • Projelerin önünü açan Çevre Düzeni Planı değişiklikleri ivedilikle iptal edilmelidir.

Eylem, yıkılan termik santral baca maketi önünde “Trakya termik istemiyor”, ve “zehir solumak istemiyoruz” sloganlarıyla son buldu.

Çerkezköy Termik Santrali’nin çevre maliyeti

İptal edildiği duyurulan ancak konu hakkında resmi açıklama yapılmayan Tekirdağ Çerkezköy termik santrali 500 hektarlık bir meşe ormanı alanını kaplıyor ve yapılan hesaplamalara göre proje için 250 bin civarında ağacın kesilmesi söz konusu. Ayrıca linyit kömürünün çıkartılacağı ruhsatlı kömür sahası ise İstanbul ve Tekirdağ il sınırları içinde 6760 hektarlık bir tarım ve orman alanını kapsıyor.

Greenpeace’in “Trakya’da Termik Santral Tehlikesi: Planlanan Çerkezköy ve Vize Kömürlü Termik Santrallerinin Hava Kirliliğine Etkisi” raporuna göre şayet bu Çerkezköy ve Vize termik santralleri kurulursa santral kaynaklı salımlar:

● Çerkezköy, Vize ve sonrasındaki bölgelerde havada bulunan zehirli partikülleri ve NO2 miktarını arttırarak yetişkinlerde felç, akciğer kanseri, kalp ve solunum hastalıkları ile çocuklarda solunum enfeksiyonları gibi sağlık sorunlarının riskini arttırır. Bu da söz konusu sebeplerden erken ölümlere yol açar. SO2 , NOx ve toz emisyonları zehirli partiküllerle teması artırır.

● Mahsullere ve toprağa zarar verebilecek asit yağmurlarına neden olur.

● Arsenik, nikel, krom, kurşun ve cıva gibi zehirli ağır metal döküntüsüne yol açar. Planlanan Çerkezköy ve Vize kömür santralleri, artan solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı bebek ölümleri de dahil olmak üzere PM2,5 ve NO2 ’ye maruz kalmada öngörülen artış nedeniyle yılda sırasıyla yaklaşık 141 ve 182 olmak üzere toplamda yılda 323 erken ölüme neden olacaktır. Santrallerin çevresindeki alanlarda asit yağmuru ve ağır metal birikimi gibi ciddi riskler bulunmaktadır.

Foto: Aktivist Kamera