Türkiye’nin 14 farklı noktasından yaşam savunucuları, COP26 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi için buluşan liderleri fosil yakıtlardan kurtulmaya, #COPGelGünahlarından diyerek çağırdı.

İklim krizini durdurmak için kömür, doğalgaz ve petrol gibi fosil yakıtlardan çıkışı ve adil bir enerji dönüşümünü savunan yaşam savunucuları çoğu halihazırda fosil yakıtlardan en çok etkilenen alanlar da yaşamakta.

Adana

 

Bölgede en fazla termik santral planlanan alan olan Adana’da yaşam savuncuları #AdanayaTemizHava diyerek, kömürlü termik santrallerinin kapanmasına ve projelerinin sonlanmasına yönelik çağrı yapıyor.

Tartışmalar özellikle Yumurtalık’ta bulunan Hunutlu Termik Santrali merkezinde dönmekte. Şu anda inşaatı devam eden termik santral, artık sınırları dışında kömürlü termik santrallere finansal destek vermeyeceğini açıklayan Çin’den bankalar tarafından destekleniyor.

Hunutlu Termik santrali aynı zamanda bölgede son yıllarda artan kanser oranını artırma riski taşıyor. Termik santralin kurulduğu alan ise tehlike altındaki yeşil deniz kaplumbağalarının yumurtlama alana olan Sugözü sahilini tehdit altında bırakıyor.

İşte bu nedenlerden dolayı Adanalı çevre dostları İstasyon Meydanı’nda bir araya gelerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasıyla eş zamanlı olarak yaşam savunucuları Sugözü Sahili’nde bir tekne üzerinden Hunutlu kömürlü termik santral inşaatı önüne giderek “Bir termik santral daha istemiyoruz” pankartı açtılar

Muğla

Kömür madenlerine ve bölgedeki termik santrallere karşı mücadele eden Muğlalı yaşam savunucuları, Küresel İklim Adaleti günü’nde Muğla’nın farklı noktalarında etkinlikler düzenlediler.

Ardından Yeniköy Kömürlü Termik Santrali önünde bir araya gelerek burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Yaşam savunucularının son durağı ise kömür madenleri tehditi altında olan Akbelen Ormanı oldu.

Kahramanmaraş/Afşin

Afşin Elbistan’da bulunan termik santraller çevre yatırımlarını tamamlamadan çalışmaya, bölgeyi zehirlemeye devam ediyor.

2020 başında kapatılmasına rağmen sadece 6 ay kapalı kalan filtresiz termik santral, 1984’ten bu yana toplam 17 bin erken ölüme neden oldu.

Afşinli yaşam savunucuları bölgede kömürlü termik santral yerine, yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımlar yapılmasını talep ediyor.

Bartın

Hattat Holding’in Amasra’daki kömürlü termik santral inadına karşı, Bartın Platformu on yılı aşkın süredir mücadele ediyor. Platform Küresel Eylem Günü için İklim adaleti çağrısını yeniliyor.

İzmir

Aliağa, on yıllardır başta kömürlü termik santral olmak üzere ağır sanayi kirleticileriyle nefes alamaz halde. Foçalı yaşam savunucuları da Küresel İklim Adalet eylem gününde COP GEL GÜNAHLARINDAN KURTUL FOSİL YAKITLARDAN diyenlerdendi.

İzmir Merkez’de eylem durağı ise Gündoğdu Meydanı’ydı. İzmirli yaşam savunucuları Gündoğdu’dan “İklim adaleti istiyoruz” dediler.

Eskişehir

Alpu ovasının verimli toprakları üzerine yapılmak istenen kömürlü santral projesine karşı Eskişehirliler çetin bir mücadele yürütmüşlerdi. Bugün Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Eskişehir Merkez’de yaşanabilir bir yeryüzü için “kurtul fosil yakıtlardan” diyenlerdendi.

Ankara

Türkiye, Paris Anlaşması’nı onaylamasına rağmen hala kömürden çıkış takvimini açıklamadı, iklim zirvesi COP 26’da sessizliğini korudu. İklim kriziyle gerçek bir mücadele için tek yolumuzu 350 Gönüllüleri Ankara-Atakule önünden hatırlattı.

Bursa

Bursa – Nilüfer’den seslenen genç iklim aktivistlerinin mesajı  “İKLİM ADALETİ HEMEN ŞİMDİ” oldu. Bursalı yaşam savunucuları ayrıca zamanda Bursa’ya temiz hava için, Orhaneli kömürlü termik santrali önünde de buluştular.

Balıkesir

Balıkesirli yaşam savunucuları Ayvalık’tan ve Altınoluk’tan iklim düşmanı maden ve enerji projelerine karşı “COP gel günahlarından, kurtul fosil yakıtlardan” diyerek seslendiler.

Çanakkale

Çanakkaleli yaşam savunucuları, pedallayanlar Çanakkale merkezde Kazdağları için, iklim adaleti için harekete geç dediler. Ayrıca bölgeyi zehirleyen Çan termik santrali önünde bir açıklama gerçekleştirdiler.

İstanbul

İstanbul Küresel Eylem Çağrısına iki ayrı eylemle katıldı. COP 26 Koalisyonu’nun çağrısıyla ilk  eylem Kadıköy Rıhtım’da gerçekleşti. İkinci eylem ise Süreyya Operası önündeydi. Yaşam savunucuları daha sonra Müze Gazhane’de bir araya geldiler.

Etkinlikler hakkındaki Twitter zincirimize buradan ulaşabilirsiniz.