İklim krizi hayatın her noktasını etkilediği gibi, ekonomiyi ve finans sektörünü de doğrudan etkiliyor.
Pek çok ülke ve finansal kuruluş kömür başta olmak üzere fosil yakıtlara finansal destek vermeyeceğini açıkladı.
Peki fosil yakıtlardan yatırımlar tek tek çekilirken senin bankan ne yapıyor? Hala iklim krizinin baş faili kömür projelerini desteklemeye devam mı ediyor?
Bu sorunu çözmek için ilk önce yatırım sektörünü daha iyi anlamamız lazım. Gel birlikte adım adım fosil yakıtlara yatırımı deşifre edelim.
Eğer bir projeyi hayata geçirmek istiyorsan, fikirden sonra ihtiyacın olacak 2 kritik aktör var:
Hissedarlar ve Finansal Kuruluşlar
Farz edelim büyük bir enerji projesini hayata geçirmek istiyorsun; mesela bir güneş enerjisi santrali. Böyle bir durumda hissedarın ortaya koyacağı meblağ yeterli olmayabilir.
Bu durumda, genelde proje için bir finansal kuruluşun kapısı çalınıp ondan proje finansmanı için destek istenir.
Halihazırdaki proje finansman sistemi ortalama %20 ana para, %80 kredi prensibiyle çalışmaktadır. Bu bakımdan bir proje %80 oranında finansal kuruluşun sağlayacağı kredi desteği ile hayata geçer diyebiliriz.
Finansal kuruluş tarafından bu tarz büyük bir meblağın sağlanamaması halinde ise projenin hayata geçirilmesinin imkansız olacağını söylemek mümkün.
Aynı süreç bir kömürlü termik santral projesinde de işliyor. Kirli enerji şirketi, finansal kuruluşa ihtiyaç duyuyor. Tam da bu noktada finansal kuruluşların başta kömür olmak üzere fosil yakıt finansmanındaki rolü bir hayli önemli.
Bu sebeple finansal kuruluşların başta kömür olmak üzere fosil yakıtlara finansal kaynak sağlamayı reddettiklerine dair bir karar almaları havayı, suyu, toprağı, iklimi kirleten kirli projelerin durması için önemli bir rol oynayacaktır.
Geçtiğimiz yıllar içinde finansal kuruluşlar arasından pek çoğu artık kömür bazlı yatırımları finanse etmeyeceklerini açıkladı.
Enerji Ekonomisi ve Finansmanı Analiz Enstitüsü’nün (IEEFA) raporunda 100’den fazla ülkedeki finansal kuruluştan en geç 2050 yılı itibarıyla net-sıfır olma hedefini benimsemiş olan finans kuruluşlarının sayısı 300’ü aştı.
Bu finansal kuruluşların varlık büyüklüğü ise 93 trilyon ABD dolarına ulaşmış durumda.
Pandeminin ağır koşulları altında geçen 2020-2021 yılları arasında bile 77 adet küresel banka, sigorta şirketi, emeklilik fonu ve varlık yöneticisi ya mevcut kömürden çıkış planlarını revize etti ya da yeni çıkış planları açıkladı.
Türkiye’de kömüre yönelik finansmanı durduracağını henüz açıklamayan özel ticari bankalar olduğu görülüyor.
Bu bankaları “Kömüre Son” demeye çağırmak istersen, bu listedeki bankaların üstüne tıklayarak Twitter’dan mesajını onlara iletebilirsin.
👩🏻Begüm de bankadaki parasının
🏭Fosil yakıt kullanan şirketlere aktarıldığını
⚠️İklim krizine istemeden de olsa katkıda bulunduğunu bilmiyordu!
⛔️Sen de bu #kirlihesaplar’a dur demek istiyorsan
📺#DumansızParaSahası’nı keşfet! https://t.co/NnNBCU6bFd pic.twitter.com/f4famPA4kN— 350 Türkiye (@350turkiye) March 15, 2022
Beklentimiz Türkiye’deki tüm finansal kuruluşların; başta kömür olmak üzere fosil yakıtlara yönelik yatırımların finansmanında yer almayacağını duyurmasıdır
350 Türkiye olarak bankalara başta kömür olmak üzere fosil yakıtlı yatırımlara finansman sağlamamaları için çağrıda bulunuyoruz.
Türkiye’deki Bankaların İklim Değişikliği Yaklaşımı Raporunu Okumak için Tıkla
BIST 30 Firmalarının iklim değişikliği yaklaşımı raporunu okumak için tıkla
İklim kriziyle mücadelede adil bir ekonomi, yaşanabilir bir yeryüzü için özellikle finansal kuruluşlara da büyük sorumluluk düşüyor.
5. Sen De Destek Ver, Gidişatı Değiştirelim!
İnsan kaynaklı faaliyetler sonucunda meydana gelen iklim krizi ile mücadelede her birimizin desteği çok önemli.
Bunun yollarından biri de başta kömür olmak üzere fosil yakıt bazlı projelere finansman sağlayan bankalardan bunu sonlandırmayı talep etmek.
Eğer listedeki bankalardan biriyle çalışıyorsan ve bankanın başta kömür olmak üzere fosil yakıt ile enerji üreten şirketlere fon sağlamamasını talep ediyorsan, daha temiz bir dünya için, imzala & paylaş.
#DumansızParaSahası için Kirli Hesaplara Birlikte Dur Diyelim!
Yaşanabilir bir yeryüzü için kömüre, fosil yakıtlara değil yenilenebilir enerji projelerine kaynak aktarıldığı bir geleceğe ihtiyacımız var!
Bu geleceği beraber inşa etmek, kampanyalarımız hakkında güncel gelişmeleri takip edip, bizden haber almak için e-posta listemize kayıt olmayı unutma.