Raporda, bankaların fosil yakıtlara yönelik tutumları, net sıfır hedefleri, karbon ayak izi, temiz enerji yatırımları ve ESG (Environmental, Social, Governance) derecelendirmelerini ele aldık.
Rapora göre 17 bankadan;
- 10’u (Akbank, Garanti BBVA, HSBC, ING, İş Bankası, QNB Finansbank, Şekerbank, TEB, TSKB, YKB) kömüre “hayır” derken,
- 11’i (Akbank, Garanti BBVA, HSBC, ING, Halk Bankası, İş Bankası, YKB, TEB, Vakıfbank, Türk Eximbank, TSKB ) net sıfır hedefine uygun olarak adımlarını atma taahhüdünde bulunmuş,
- 3’ü (Garanti BBVA, QNB Finansbank ve TEB), 2030-2040 arasında mevcut kömür portföylerini terk edeceklerini açıklamışlardır.
Diğer yandan, bankaların fosil yakıt yatırımlarından rüzgar, güneş, hidroelektrik ve enerji verimliliği projeleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendiklerini gözlemledik.
Bununla birlikte, Dünya artan iklim riskleriyle karşı karşıyayken, Türk bankacılık sektörü genelinde kapsamlı ve tekil hareket etmek yerine birlikte hareket edilerek oluşturulacak sürdürülebilirlik stratejilerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Halen devam eden “Dumansız Para Sahası” kampanyamızın ilk ve öncelikli hedefi, bankaların başta kömür olmak üzere fosil yakıtlara yönelik yatırımların finansmanında yer almayacaklarını duyurmalarıdır. Var olan fosil yakıt yatırımlarının sonlandırılması ve yenilebilir enerji kaynakları için aktarılan finansmanın artırılması da; iklim krizinin temel nedenlerinden olan fosil yakıtlardan çıkış için kaçınılmaz bir gerekliliktir.