Pasifik’te deniz seviyeleri artarken, Avustralya’yı artık düzenli olarak devasa kuraklıklar ve orman yangınları kasıp kavururken, Avustralya’nın en büyük doğal değeri olan Büyük Set Resifi’nin hemen yanında devasa bir kömür madeni açılması öneriliyor. Pasifik iklim aktivistleri, “Boğulmuyoruz, mücadele ediyoruz” sloganı ile bu madeni durdurmakta kararlı.

Hint fosil yakıt devi Adani tarafından önerilen Carmichael madeni, gezegenin en büyük kömür madenlerinden biri olacak. 200 kilometrekarelik bir alanı kaplayacak maden, yılda 60 milyon ton kömür üretecek; bunun hepsi Büyük Set Resifi üzerinden taşınacak.

Bu ve daha fazla hikayeye ulaşmak için “Halkın 1,5° Dosyası”nı indirebilir (pdf) veya 1.5°C sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Bu kömür yatağı, dünyanın en büyük bakir kömür rezervlerinden biri olan Galilee havzasının parçası. Burada sekiz kömür madeni daha açılması öneriliyor. Eğer planlar gerçekleşirse, bu projelerden elde edilen kömür her yıl atmosfere 705 milyon ton karbon dioksit salacak. Bu, Avustralya’nın yıllık kömür üretimini iki mislinden fazla artıracak ve dünyanın karbon bütçesinin %5’ini tüketecek.

Photo: Jeff Tan

Adani ayrıca, önerdiği Carmichael madenini açmak ve çalıştırmak için, kuraklığın vurduğu merkezî Queensland’da bir nehirden on yıllar boyunca her sene bir milyar litre su almak istiyor.

Avustralya bir “karbon bombası” ülkesi; dünyadaki en büyük kömür ve sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatçısı. En yakın komşularından çoğu, iklim değişikliğinin doğrudan tehdidi altındayken, Avustralya hükümeti fiilen kömür endüstrisinin güçlü bir savunucusu ve Pasifik’teki komşularının karşılaştığı yaşamsal tehditleri göz ardı ediyor.

Avustralya ve Pasifik Adaları, iklim değişikliğinin yok edici potansiyeline zaten tanık oldu. Avustralya şu anda rekor bir kuraklık yaşıyor; bu kış muazzam orman yangınları ülkenin doğu sahilinde bazı bölgeleri harap etti. Önümüzdeki yaz yıkıcı geçeceğe benziyor. Hatta bazı Pasifik Ada devletleri, fırtınaların aktif cephelerinin yol açtığı dalgalar ve deniz seviyesindeki yükselme yüzünden, birkaç on yıl içerisinde tüm nüfuslarını başka yere taşımayı planlamak zorunda kaldı.

Bilim insanlarının tahminlerine göre, sera gazı emisyonlarını hızla sıfıra indiremezsek ve gezegenin ısınmasının sanayi öncesi seviyelere göre 1,5ºC’yi aşmasını engelleyemezsek, dünya çapında mercan resiflerinin %99’u her sene resif ağarmasına maruz kalacak. Muazzam yeni kömür sahaları ve Adani’ninki gibi madenler açmak, iklim değişikliğinin olası en kötü etkilerine neden olmamızı garantiye alacak.

Avustralya hükümetinin Adani’nin madenini kuvvetle destekleme konusundaki kararlılığına rağmen, Avustralya halkı, şimdiye kadar görülmüş en büyük topluluk hareketlerinden biri ile bu madene karşı savaşıyor. #StopAdani hareketi bu meseleyi gazetelerin ön sayfalarına taşıdı, bankalara baskı yaparak projeye verdikleri desteği geri çekmelerini sağladı ve iklim değişikliği alanında büyük, yeni bir topluluk ayaklanmasını ateşledi.

İklim değişikliğinin ön saflarında kampanyalar yürüten, genç Pasifik Adalılardan oluşan bir ağ olan Pasifik İklim Savaşçıları, son birkaç yıldır Avustralya’da yaşayan geniş Pasifik Adalılar topluluğu ile bağlarını güçlendiriyor. Yakın geçmişte, 12 Pasifik Adasından gelen Pasifik İklim Savaşçıları, geleneksel elle oyulmuş kanolarıyla Newcastle limanına ve kömür terminaline girerek, Avustralya hükümetini protesto etti.

2018’de, Adani’nin madeninin Pasifik’teki yaşamlara, geçim kaynaklarına ve ekosistemlere yönelik oluşturduğu tehdide dair farkındalık yaratmak için Pasifik Adalılara ve diğer Avustralya yurttaşlarına erişmeyi planlıyorlar.

Tokelau’dan gelen bir Pasifik İklim Savaşçısı, Mikaele Maiava, “kömürü ve gazı yerin dibinde bırakmanın yollarını bulmalıyız. Dünyanın dört bir yanında insanlar bunun farkına varıyor ve fosil yakıt endüstrisinin gücüne meydan okumak için harekete geçiyorlar. Biz Pasifik Adalılar için bundan daha acil veya elzem bir şey yok” diyor.

Muhafazakar Avustralya hükümeti her zamankinden daha fazla kömür lobisinin etkisi altındayken, ülkedeki muhalefet şimdiye kadar, federal hükümetin iklim değişikliğine karşı harekete geçmemesini ve Adani projesini kınamakta pek gönülsüz davrandı. Aktivistler, genel seçimler yaklaştıkça, iklim değişikliği meselesini ve buna karşı eyleme geçmenin aciliyetini, fosil yakıt endüstrisinin toplumda herhangi bir şekilde kabul edilmesini sağlayarak Avustralya’daki toplumsal tartışmanın merkezine yerleştirmeyi planlıyor.

350.org Avustralya’nın Yönetim Kurulu Üyesi Blair Palese, “Avustralya hükümetinin aldığı kararların, tüm Avustralyalıların ve komşularımızın geleceği üzerinde ciddi bir etkisi olacak. Bu kararların daha büyük bir tehdit oluşturmaktansa bizi korumak için alınmasını sağlamak bize düşüyor” diyor.

İklim kriziyle mücadele eden topluluklara destek olun. 1.5°C’nin önemine vurgu yapan etkinlikler düzenleyebilir, raporu karar alıcılara ulaştırarak fosil yakıtlardan bir an önce kurtulmamız gerektiği çağrısını yapabilirsiniz.

1.5°C derece için harekete geçin

 


1.5°C altında kalma ihtimalimiz gün geçtikçe azalıyor. Yaşamlar tehdit altında – fosilsiz bir geleceğe en hızlı şekilde ulaşmamız lazım. Dünyanın dört bir yanında yükselen hikayeleri okumak için Halkın 1.5°C Dosyası’nı indirin.