Bugün Yaşayanlar, Felaketi Görebilir!
Normalin iki derece üzerine çıkacak olan hava sıcaklıkları, bizi, tarımımızı, gıdamızı, sağlığımızı şimdiden etkiliyor ama 2050 yılında felaketi getirebilir. Aşağıdaki videoda net bir şekilde görülen bu detaylar, bugün hayatta olanların, 2050 yılında tehlikeli bir biçimde ısınmış bir dünya ile karşılaşma ihtimallerinin çok yüksek olduğunu gözler önüne seriyor. Hatta insanlığın geleceğinin bağlı olduğu matematiksel hesaplar da bunu kanıtlıyor.
Buraya videoyu koyuyoruz, aşağıda da daha anlaşılır bir hale getirmeye çalışacağız:
Sonunda Tehlike Fark Edildi
Küresel ısınma gerçeği ile herkesin yüzleşmesini sağlayacak bir haber olan 2050 felaketi, Independent gazetesinde yayınlandı. İklim değişikliğini ve küresel ısınmayı en tehlikeli boyuta ulaştıracak olan 2 Santigrat derecelik yükselme, bir grup uzmanın 2050 uyarısı yapmasına neden oldu.
“İklim Değişikliği Hakkındaki Gerçek” adlı rapor, küresel ısınmanın etkilerinin uzak gelecekte yaşanmayacağını, beklenenden çok daha kısa bir sürede ortaya tehlikeli durumlar çıkaracağını açıklıyor.
Hızlı Isınma
Raporda katkısı bulunan Profesör Sir Robert Watson’a göre küresel ısınma beklenenin oldukça üzerinde bir hızda ilerliyor. Bu analizler doğrultusunda bugün hayatta olanların tehlikeli derecede ısınmış bir dünyada olmanın ne demek olduğunu tecrübe edeceği tartışılmaz bir gerçek.
Tüm Doğa Olayları Farklılaştı!
Kuraklık, seller, yangınlar ve fırtınalar, dünya ısındıkça şiddetini arttırıyor ve bu da hem bitki hem de hayvanların neslinin tükenmesine neden oluyor. Ayrıca boyutu her yaz biraz daha büyüyen orman yangınlarını da unutmamak lazım! Geçen sene Paris İklim Zirvesi’nde birçok ülkenin lideri küresel ısınmaya bir limit getirme konusunda anlaşmaya vardı. Fakat planlanan limitleme ile halen fosil yakıt yatırımı yapılması tutarlı değil. Eğer hemen eyleme geçmezsek, ortalama ısı, 2050’de değil 2030 yılında tehlikeli boyutlara ulaşacak gibi görünüyor.
Aşağıdaki haritadan her ülkenin durumunu kontrol edebilirsiniz:
Kömürü, Petrolü Yerin Dibinde Tutma Zamanı!
Kısacası tüm dünya küresel ısınmanın önüne geçmek için planlar yaparken, üstelik Türkiye de Paris Anlaşması’nı imzalamış ve 2°C, hatta 1.5°C’de tutmak için taahhüt vermişken daha fazla kömürlü termik santrale yatırım yapamayız. Üstelik Madde80 gibi doğa talanına ön ayak olacak yasaların onaylanması konusunda harekete geçmek için fazla zamanımız olmadığını görüyoruz. Geçtiğimiz hafta atmosferdeki karbondioksit oranının kalıcı olarak 400 milyon parçacığı geçtiğini öğrendik. Geri dönemeyeceğimiz sınıra çok yaklaştık. Daha fazla fosil yakıt çıkaramayız.
2016 bitmek üzere ve her geçen gün tehlikeli ısıya biraz daha yaklaşıyoruz. Dünya’yı Sanayi Devrimi öncesine göre 1 derece ısıttık bile. Normalden fazla üşüyeceğiniz kışı, normalden fazla bunalacağınız yazla değiştirmeyi beklemek yerine, harekete geçin ve hem dünya hem de ülke için FOSİL YAKITLARDAN KURTUL! deyin.
(Independent gazetesinden alıntı ile yazılmıştır.)