Araştırmaya göre, son 10 yılda Antarktika’daki buzul kaybının 3.3 trilyon tona ulaştığına dikkati çeken araştırmacılar, gerekli tedbirlerin acilen alınması uyarısında bulundu.

Antarktika’nın hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde eridiğine işaret eden uzmanlar, gerekli önlemlerin gecikmesi halinde sonuçların tüm dünyayı etkileyeceği görüşünde.

Yine araştırma sonucunda, Antarktika’da 1992 yılından bu yana 3.3 trilyon ton buzulun eriyerek denizlere karıştığı ve deniz seviyelerinin 20 cm. daha yükseldiği uyarısı yapılıyor.

 

Grantham Enstitüsü Londra Direktörü Profesör Martin Siegert, yapılan araştırma sonucu ile ilgili şunları söyledi: “Antarktika’daki buzulların tümü erimiş olsaydı, deniz seviyeleri 60 metreden fazla yükselecekti. Buzullar son 10 yılda hızlı bir şekilde erimeye başladı ve önlem alınmazsa Antarktika’nın dünyaya etkisi hissedilir olacak.”

Uzmanlar, sera gazı emisyonunun düşürülmesinin, mevcut durumun daha da kötüleşmesini engelleyebileceği görüşünde.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi çerçevesinde sera gazları salımını azaltmaya yönelik önlemleri içeren Paris İklim Anlaşması, 4 Kasım 2016 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmişti.

Anlaşma, uzun dönemde, küresel sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme göre 2 derecenin altında kalması ve sera gazı salımının küresel seviyede azalma eğilimine geçirilmesini öngörüyor.

(Kaynak: Euronews – 15 Haziran 2018)