Bonn, 17 Mayıs 2017, 48 ülkenin üye olduğu İklim Mağdurları Forumu bugün bir açıklama yayınlayarak, son iki haftada Bonn’da yürütülen iklim müzakerelerinde sağlanan ilerlemeyi memnuniyetle karşıladığını ifade etti. 1 milyardan fazla insanı temsil eden forum, Paris Anlaşması’nın uygulanmasına dair atılan adımların çok önemli olduğunu vurguladı.
WhatsApp Image 2017-05-17 at 12.37.46
Bonn’daki BM İklim Değişikliği Konferans’ının bitmesine bir gün kala yayınlanan açıklamada özellikle, Paris Anlaşması’nın hedeflerine bağlı kalmak ve 1.5 derece hedefini tutturmak için işbirliğinin giderek artarak devam etmesi gerektiği ifade edildi.

Etiyopya Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanı Debasu Bayleyeng Eyasu “1.5 derece hedefini tutturmak bir hayat memat meselesi.” dedi. “İklim için eyleme geçmek, riskleri azaltacak, havayı temizleyecek, binlerce yeni iş alanı yaratacak, finansal istikrarsızlıkları ortadan kaldırabilecek ve yerel kaynaklarımızı sürdürülebilir bir içimde kullanmamızın yolunu açacaktır.” diye ekledi.

Filipinler İklim Değişikliği Komisyonu Başkanı Emmanuel M. De Guzman ise, Trump’ın seçim sloganına atıf yaparak “iklim eylemi olmadan hiçbir ülke tekrar harika olmayacak (Without Climate Action, no country will be great again)” dedi. De Guzman “Magdur Ülkeler Forumu ülkeleri ve birçok diğer ülkeler daha güçlü hedefler ortaya koydukça, Paris Anlaşması’nın hedeflerine daha hızlı bir biçimde ulaşacağız ve anlaşmayı baltalamaya çalışan istisnai çabalar da boşa çıkacak.” Diye ekledi.

İklim Mağdurları Forumu tarafından yayınlanan bildiri 2018 yılının önemine dikkat çekiyor: 2018 yılında tüm ülkeler Paris Anlaşması’nın ruhuna uygun bir biçimde hedeflerini güçlendirmeliler.”

Basın toplantısında konuşan Kosta Rika İklim Baş Müzakerecisi William Calvo ise ülkesinden örnek vererek iklim eyleminin ne kadar başarılı olabileceğini ortaya koydu. “Kosta Rika yılın neredeyse tamamında %100 yenilenebilir enerji kullanıyor. Ama burada durmayacağız, şimdi de ulaşım sektörünü karbonsuzlaştırmaya başladık.”

İklim Mağdurları Forumu aynı zamanda Paris Anlaşması çerçevesindeki Yeşil İklim Fonu’nda biriken fonların bir an önce gelişmekte olan ülkeleri desteklemek için harekete geçirilmesi gerektiğini de vurguladı.

Basın toplantısında aynı zamanda bu seneki iklim zirvesine ev sahipliği yapacak Fiji ile son iklim zirvesine ev sahibi yapan Fas’ın Forum üyesi olması dolayısı ile özel bir etkinlik yapılacağını da kamuoyuna duyurdu.

Yayınlanan açıklama metnine http://www.thecvf.org/wp-content/uploads/2017/05/Final-CVF-Statement-Bonn-May-2017.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

İklim Mağdurları Forumu Hakkında:

İklim Mağdurları Forumu, Afrika, Asya, Karayipler, Latin Amerika ve Pasifik’ten 48 ülkenin, ortak amaçlar doğrultusunda küresel iklim değişikliği ile mücadele amacı ile 2009 yılında kuruldu.
Forumun 2016-2018 başkanlığını ise Etiyopya yürütmektedir.

Forum’un üyeleri:
Afganistan, bangladeş, Barbados, Bhutan, Burkina Faso, Kamboçya, Komoros, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Fiji, Gana, Grenada, Guatemala, Haiti, Honduras, Kenya, Kiribati, Madagaskar, Malawi, Maldivler, Marshal Adaları, Moğolistan, Fas, Nepal, Nijer, Palau, Papua Yeni Gine, Fililipler (Başkan), Rwanda, Saint Lucia, Senegal, Sudan, Sri Lanka, Sudan, Tanzanya, Timor-Leste, Tunus, Tuvalu, Vanuatu, Vietnam ve Yemen