Ankara’da C4C Project (İklim İçin Değişim Projesi) gerçekleştiği zaman İzmir İklim Simülasyonu’nun tohumları atılıyordu. Program katılımcısı gençler C4C Projesinin katılımcı sözleşmesine uygun olarak kendi şehirlerinde buluştular ve Dünya İklim Simülasyonu İzmir 2017 başladı.
Genç ve Dinamik Bir Ekip
Program düzenleyicileri Seyhan Kantar, Ozan Koçak, Vildan Demirkıran ve bendeniz Barış Can Sever, Ankara’dan aldığımız iklim mirasını İzmir’e taşıdık. Yerel aktörlerle yapılan yoğun görüşmeler sonucunda; Bornova Belediyesi, Bornova Kent Konseyi, Eğitimde Sistem Düşüncesi Derneği, Yaşar Üniversitesi ve Çevre Mühendisleri Odası programa desteklerini sundu. Ekibin genç ve dinamik oluşu, yerel aktörlerle işbirliğini güçlendirirken programın akışını kolaylaştırdı ve katılımcılarla birlikte yaşanan canlı ve samimi diyaloglara olanak tanıdı.
Birbirinden Değerli Gençler Katılımcılar
Ekip olarak katılımcıları sadece başvuru formlarından tanıyorduk. Nasıl bir grupla karşılaşacağımız tam anlamıyla yeni bir yaşam deneyimiydi. Sanki evrene pozitif enerjilerini göndermiş bu ekip, aynı nitelikte genç ve dinamik katılımcılarla bir araya geldi. Artık sahne iklim değişikliği duyarlılığı olan yeni iklim liderlerinindi. Gün boyu birbirinden ilginç tartışmaların içinde yer alan katılımcılar, Birleşmiş Milletler İklim Konferansında farklı ülke ve blokları temsil etti.
İklim İçin Bir Mücadele Örneği
Gün boyu devam eden taraflar arası görüşmeler büyük bir heyecan içinde gerçekleşti. Masalar arası koşuşturmalar, işbirlikleri ve kamuoyu oluşturarak baskı kurma çabaları gençlerin iklim için gerçek bir mücadele örneği sergilediklerinin kanıtıydı. Biz de bu koşuşturmayı keyifle yönettik ve takip ettik. Son oturuma gelindiğinde sıcaklık artışını 2C ve altında tutma hayali herkesi ayaklandırmıştı. Masalar arası görüşmeler hız kazanmış ve yapılan son değişikliklerle taraflar verdikleri beyanlar doğrultusunda C-ROADS programının teknik aracılığı ile sıcaklık artışını 2 santigrat derecede sabitlediler.
Gelecek Çalışmaların Tohumları da Burada Atıldı
Programın son bölümünde katılımcılardan rollerini terk etmeleri istendi. Sıra tüm yaşananları ve etrafımızda olup bitenleri değerlendirme vaktiydi. “Umut var mı” sorusu bu bölüm için katalizör görevi üstlendi. Bu sorunun ötesinde aslında gençlerin bir Pazar sabahı özveriyle buraya gelişleri umudun çoktan doğmuş olduğunu gösteriyordu. Program bittiğinde özel konuşmalardan edindiğim izlenime göre biz bu çalışmayı daha geniş bir ekiple ve uzun soluklu bir şekilde yeniden gerçekleştirecektik. Gençler hem iklimi savundu hem de gelecek çalışmaların tohumlarını atmış oldu.
İklim Simülasyonu Programı nedir?
Dünyanın çeşitli bölgelerinde düzenli aralıklarla gerçekleştirilen Dünya İklim Simülasyonu Programı, Change for Climate Project (C4C) liderliğinde ve Climate Interactive ile Amerika Büyükelçiliği’nin destekleriyle Türkiye’de 6. kez Ankara’da düzenlendi. Programa Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve üniversitelerinden gençler katılıyor, simülasyonlar ve teorik eğitimler içeren bu program içerisinde yer alan katılımcılar, Birleşmiş Milletler İklim Konferansında farklı ülke ve blokları temsil etti.
Barış Can Sever
bariscanseverrr@gmail.com