Zeytinlikleri elektrik üretimi için başta kömür olmak üzere maden projelerine açan yönetmelik değişikliğinin  1 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanması ardından yeni düzenlemeye karşı kamuoyu tepkisi devam ediyor. Son iki günde demokratik kitle örgütleri, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve siyasi partiler de çeşitli açıklamalar gerçekleştirerek, yönetmelik değişikliğine karşı duracaklarını beyan ettiler.

Yönetmelik niye değiştiriliyor, bu değişiklik ne anlama geliyor?

“6 Başlıkta Zeytinlikler ile İlgili Yönetmelik Değişikliği” derlememiz için tıkla

Ziraat Mühendisleri Odası başta olmak üzere çeşitli odalar ve derneklerin katılımıyla dün Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi’nde “Şimdi zeytinliklerimizi koruma zamanıdır” denerek bir basın toplantısı düzenlendi. Burada gerçekleştirilen açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığı’nın zeytinlikleri koşulsuz koruma görevi hatırlatıldı;  aynı bakanlığın Enerji Bakanlığı’nın doğayı ve tarım alanlarını yok edecek uygulamalarına aracılık etmesinin kabul edilemez olduğunun altı çizildi.

Cuma günü ayrıca zeytin varlığının yoğun olduğu Çanakkale’de, Balıkesir’de ve Muğla’da yaşam savunucuları bir araya geldiler. Çanakkale ve Balıkesir’de gerçekleşen eylemlerde Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tüm ekoloji örgütlerini, sektör örgütlerini, emek ve demokrasi güçlerini ve demokratik kitle örgütlerini zeytinlikleri yok edecek yönetmelik değişikliğine karşı ortak mücadeleye davet etti.

Muğla’daki eylemin adresi ise kömür madenlerinin tehdidi altında olan Akbelen Ormanı oldu. Zeytin İçin Adalet pankartı arkasında bir araya gelen İkizköylüler ve yaşam savunucuları zeytinin yeşilini kömürün siyahına değişmeyeceklerini beyan ettiler.

İkizköylüler Akbelen için, zeytin için adalet istiyorlar. Fotoğraf: İkizköy Direniyor

 

Dün ayrıca yaşam savunucuları, #ZeytinimeDokunma demek için İklim Adaleti Koalisyonu çağrısıyla İstanbul Kadıköy’de bir araya geldi. İklim Adaleti Koalisyonu yaptığı açıklamada: “Zeytinliklerin ölüm fermanı olacak olan bu değişiklik asla kabul edilemez! Kutsal ve ölümsüz zeytin ağacı kömüre, taş ocaklarına, madenlere kurban edilemez.” dedi.

 

Yasa tasarısına karşı Cumartesi günü de çeşitli eylemler ve basın açıklamaları devam etti. Egeçep, Akhisar Çevre Derneği ve Salihli Çevre Derneği saat 14’te Akhisar’da konuyla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirirken İstanbul’da basın açıklamasının adresi Beşiktaş oldu. Türkiye Ormancılar Derneği, Kuzey Ormanları Savunması, Yeşil Düşünce Derneği, Yokoluş İsyanı, Youth For Climate Türkiye, İklim Öncüleri, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Greenpeace ve 350 Türkiye’nin gerçekleştirdiği basın açıklamasında “3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun” hatırlatılarak ve bu alana 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası harici tesis yapılamayacağı vurgulandı.

Açıklamada Türkiye’deki zeytinliklerin:

  • Dünyadaki zeytinlik alanlarının %8,3’ünü oluşturduğu,
  • Zeytin ve zeytinyağı üretiminde bizi dünyadaki ilk 5 ülkeden biri yaptığı,
  • 159,38 milyon meyve veren ağacı ile, geleceğimiz için gıda ve karbon yutağı anlamında iklim krizine karşı önemli bir savunma mekanizması olduğu,
  • 320 bin aileye geçim kaynağı sağladığı söylendi.

Basın açıklamasında Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onayladığı da hatırlatılarak kömür için zeytinlikleri yok etmeden bir an önce geri dönülmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca dün yayınlanan yeni yönetmelik değişikliğiyle SIT kapsamındaki koruma alanları üzerinde elektrik üretim hatları dahil, çeşitli altyapı inşaatları yapılmasının önünün açılmasına da değinilerek kamu yararının zeytinliklerin, doğal ve kültürel varlıkların korunduğu bir iklim ve çevre politikası olduğu söylendi.

 

Yaşam savunucuları önümüzdeki günlerde de zeytin için, Anadolu için, yeryüzü için ses vermeye devam edecekler.