8 Eylül’de dünyanın dört bir yanında binlerce insan Rise For Climate / İklim İçin Ses Ver diyecek, küresel iklim hareketinin bir parçası olarak yaratıcı etkinliklerle parkları, sokakları, meydanları dolduracak.

Bu küresel eylem günü, bir yandan iklim krizinin çözümünün aciliyetine dikkat çekmeyi diğer yandan yerel yönetimlere bir an önce harekete geçmeleleri için çağrı yapılmasını amaçlıyor. Dünya üzerindeki bütün toplulukların karşılaştığı iklim krizinin günden güne artan etkilerine dikkat çekileceği etkinlik gününde aynı zamanda iklim hareketinin sesinin yerelden yükselmesi gerektiği de vurgulanacak.

8 Eylül’de % 100 yenilenebilir enerjide öncülük edenlerin, ünlülerin ve yerel iklim hareketi öncülerinin de yer alacağı yüzlerce etkinlik düzenlenecek. Bu etkinliklerde dünyanın dört bir yanından insanlar, fosil yakıtların devrini kapatmak ve iklim eylemlerini hızlandırmak için 12 Eylül’de Kaliforniya’da Küresel İklim Zirvesi’ne katılacak olan karar alıcıların net taahhütler vermelerini isteyecek. Binlerce insan kendi yerellerinden ses verecek, iklim krizine karşı müşterek mücadelede bir araya gelecekler.

Dünyada şimdiden planlaması tamamlanmış yüzlerce eylem var. İşte bu eylemlerden bazıları:

 

Türkiye

Türkiye’de 8 Eylül’de şu ana kadar kesinleşen merkezi olmayan farklı içerikte yedi İklim İçin Ses Ver etkinliği gerçekleşecek. Alakır Nehri Kardeşliği, Alakır Vadisi’nde iklim için herkesin katılımına açık bir forum düzenliyor. Çanakkale’de İda Dayanışma Derneği Güzelyalı Plajı’nda iklim için bir araya gelirken Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin buluşma noktası Kazdağları olacak. Odunpazarı Kent Konseyi aynı gün iklim krizine karşı sıfır salım ulaşımın önemini bisikletlilerle vurgulayacak bir pedallama turu gerçekleştirecek. İstanbul’da ise boğazın iki yakası ses verecek: Kadıköy İklim Elçileri Kalamış Parkı’nda bir şenlik düzenlerken, Sarıyer Çevre ve Sanat Festivali kapsamında 8 Eylül’de iklim krizinin etkilerine ve çözüm yollarına ayrılacak bir forum düzenlenecek. İstanbul’da ayrıca Kadıköy İklim Elçileri 1 Eylül’de Koşuyolu Parkı’nda iklim belgeselleri gösterimi ve ardından forum gerçekleştirecek. Sarıyer’de ise Eylül’ün ilk haftasında Kumdan Sanat Festivali’nde iklim değişikliğine atıf yapan bir kumdan heykel çalışması yapılacak. Kırklareli’nde Doğaya Dönüş Derneği de 8 Eylül’de ses vermek için hazırlıklarını sürdürüyor.  

 

Kuzey Amerika

Amerika Birleşik Devletleri’nde, çeşitli eyaletlerde bu Kasım ayındaki önemli ara seçimlerle birlikte “iklim”, “iş”, “adalet” başlıklı pankartlar altında yüzlerce eylem düzenlenecek. Bu eylemlerden ilki ve en büyüğü 8 Eylül’de Kaliforniya’da gerçekleşecek.  San Francisco sokaklarında on binlerce insan dünyanın en büyük sokak resminin de yapılacağı oldukça görünür ve dikkat çekici sokak eylemleri yapacak. Bu resimleme iklim değişikliğinin yol açtığı şiddetli sel baskınları, su kirliliği ve fosil yakıt kullanımından muzdarip olan farklı toplulukları temsil ederek insanların mağduriyetlerine dikkat çekecek.

Kanada’da, ülkenin dört bir yanından, çiftçilere ve kırsal kesimlerde yaşayan insanlara doğrudan tehdit oluşturan Kinder Morgan Boru Hattı’na karşı yerel muhalefeti artırmak için 20’den fazla eylem gerçekleştirilmesi planlanıyor.

 

Latin Amerika

Peru’daki yerli topluluklardan biri olan Iquitos, Mother Earth’ün  halka açık bir kutlamasına katılacak ve fosil yakıt endüstrisinin yol açtığı zorunlu göç ve mülksüzleştirme hikayelerini insanlarla paylaşacak.

Kolombiya’da yenilenebilir enerjiyi teşvik etmek adına düzenlenecek olan bisiklet etkinliklerini halk festivalleri, halk sanatı gösterileri izlerken Brezilya’da da aktivistler  Curitiba Belediye Başkanı ile birlikte kentin fosil yakıt yasağının hayata geçirilmesi için çalışmalara başlayacak. Bu çalışma ile Brezilya’nın ilk sıfır karbon kenti için adım atılacak.

 

Afrika

İklim değişikliği etkilerine düzenli olarak maruz kalan Güney Afrika, Nijerya ve Senegal’de #İklimİçinSesVer hareketi kapsamında bölgesel iklim zirveleri düzenlenecek. Herkes için ulaşılabilir ve adil enerji sistemlerine geçişin ön plana çıkacağı bir dizi planı tartışmak için yerel yöneticiler ve iklim aktivistleri bir araya gelecek.

 

Avrupa

Fransa’da eylemler, deniz seviyesinin yükselmesi gibi iklim değişikliği etkilerinin yaşandığı bölgelerdeki toplulukların belediyeler üzerinde baskı oluşturmasına odaklanacak.  Ayrıca bir araya gelinerek sel felaketlerine, fosil yakıt endüstrisinin ortaya çıkardığı kirliliğe ve MidCat boru hattı gibi kirli enerji projelerine karşı bir muhalefet oluşturulacak.

Kömürün ülke çapında aşamalı olarak bitirilmesi için gerekli desteğin artırılması amacıyla Almanya’da da belediye binalarında çeşitli etkinlik ve eylemler gerçekleştirilecek.

Portekiz’de iklim mesleklerini teşvik etmek için büyük bir yürüyüş yapılacak ve ülkenin en büyük sendikası da %100 yenilenebilir enerjiye desteğini göstermek ve iklim hareketi ile olan ilişkisini güçlendirmeye devam ettiğini vurgulamak  için bu yürüyüşte yer alacak.

Ukrayna’da da kamuya açık yerlerde geniş enerji değişimi etkinliği ve %100 yenilenebilir enerjiyi destekleyen sokak resimleri yapılacak.

 

Asya

Hindistan’da iklim değişikliğine karşı mücadele eden gruplar, Delhi’de daha temiz, erişilebilir ve daha sürdürülebilir bir ulaşım sağlamak için süregelen çabalarının bir parçası olarak fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan ölümcül hava kirliliğinin etkilerinin görsel bir gösterisini sunacak. Tayland’da kadınların liderliğinde bölgedeki devasa fosil yakıt projelerini hedef alan bir dizi yürüyüş düzenlenecek. Filipinler’deki yerel gruplar da, fosil yakıtların yıkıcı etkilerine karşı gelerek, dünyanın ilk sanal yürüyüşlerinden birini yapacaklar. Alışılmış eylemlerin asla ulaşamayacağı yerlere yansıtılmak üzere hologramlara mesajlarını gönderecekler. Nepal’de, Everest Dağı’nın eteklerinde yaşayan topluluklar, iklim değişikliğinin buzulların erime hızını artırarak yol açtığı etkilere ilişkin deneyimlerini paylaşmak ve hayatta tutmaya çalıştıkları hassas ekosistemin maruz kaldığı zararlara dikkat çekmek için etkinliklere katılacaklar. Tayland’da Bangkok’ta düzenlenecek olan BM İklim Değişikliği Konferansı’nın toplanacağı mekanın dışında bir yürüyüş düzenlenecek. Bu yürüyüşle dünya çapından on binlerce insanın iklim mesajlarının dünyanın çeşitli yerlerinden konferansa katılacak olan müzakerecilere ulaştırılması hedefleniyor.

 

Avustralya ve Pasifik

İklim değişikliği etkilerinin toplulukların ve kültürlerin varlığını tehdit ettiği Pasifik Ada Ülkeleri genelinde ise insanlar, ibadet ve inanç kurumlarından % 100 yenilenebilir enerji taahhüdünde bulunmalarını ve iklim krizinin çözümüne yönelik eylemlerde ön safhalarda yer alıp liderlik etmelerini talep edecek. Avustralya’da ise Sidney limanından geçecek olan bir geminin yelkenlerine  belediye binalarının, üniversitelerin, bankaların, özel kurumların fosilsiz yakıta geçmelerini teşvik edilmesinin amaçlandığı görüntüler yansıtılacak.