Fosilsiz Postası’nın yeni sayısından merhaba!

Aylık bültenimize abone olmak için tıklayın

Oxfam’ın gerçekleştirdiği yeni bir araştırmaya göre iklim krizine sebep olan sera gazı salımlarında dünyadaki en zengin %1’lik kesimin payı, yoksul %50’inkinden daha fazla. Tam da bu sebeple iklim aktivisti gençler dünyanın dört bir yanında iklim adaleti talebini yükseltmeye devam ediyorlar. Bir sene önce 20 Eylül’de dünya çapında 7 milyonun üstünde insanın katıldığı küresel iklim grevlerinin altıncısı bu sene 25 Eylül’de gerçekleşti. Gelecek İçin Cumalar (Fridays For Future) ismiyle bir buçuk senedir cuma günleri okul grevi gerçekleştiren gençler bu grevde #iklimadaletisosyaladalettir diyerek iklim adaleti taleplerini haykırdılar.

154 ülkede 3500’in üzerinde dijitalde ve sokakta etkinlikler düzenlendi. Türkiye’de ise Bursa’dan Eskişehir’e, İzmir’den, İstanbul’a gerçekleşen yaratıcı sokak etkinliklerinin yanı sıra genç iklim aktivistleri dijital iklim grevinde bir araya geldi.

İstanbul’da iklim adaleti figürleri Beşiktaş’ı ziyaret ederken, Bursa’da gençler #BursayaTemizHava kampanyasını duyurdular

 Kahramanlar: 6. Küresel İklim Grevi’nin bu seneki liderliğini “Krizden En Çok Etkilenen Bölgeler ve Topluluklar”ı temsilen 6 genç iklim aktivisti çekti.İklim krizine karşı kırılgan durumda olan topluluklarının adına harekete geçen gençlerin hikayelerini okumak için buraya tıkla (İngilizce)

#KaplumbağaKömürSevmez!

İklim grevleriyle eş zamanlı olarak Çin, 2060 öncesi karbon nötre ulaşma hedefini açıkladı. Bu cesur adım şayet gerçekleşirse küresel ısıtmanın bu yüzyıl içerisinde 0.2-0.3 derece azalmasını sağlayabilir. 

Öte yandan Çin, ülkesi dışında fosil yakıtları desteklemeye devam ediyor. Adana’nın Sugözü Sahili’nde inşaatı devam eden Hunutlu kömürlü termik santrali, Çin bankaları tarafından finanse edilmekte. 

Bir diğer önemli nokta, santral inşaatının kaplumbağalarının yuvalama alanı üzerine yapılıyor olması. Adana’ya Temiz Hava Kampanyası’nı başlatan stklar son olarak, santral için yapılan dolguların kaplumbağaların yuvalama mevsimi döneminde kaldırılmadığını açıkladı. Sen de buraya tıkla, #KaplumbağaKömürSevmez de

İkizköy soruyor : “salgın burada, suyumuz nerede?”

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’ün Yeniköy kömürlü termik santrali sebebiyle suya erişimde yaşadıkları sıkıntılara karşı köylüler eylemlerine devam ediyor. Covid – 19 salgınına rağmen suya erişimde büyük zorluk yaşayan İkizköylüler, Eylül ayında “Kömüre termiğe değil, İkizköy’e su” dediler.  

Öte yandan Yeniköy kömürlü termik santrali, Bodrum Yarımadası’nda da su kesintilerine sebep oldu. 

Kömür santrallerine kapatma davası

16 sivil toplum kuruluşu Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’deki 37 termik santrali kapatması istemiyle Danıştay’a dava açtı. 

Termik santrallere #İzinVermeyin

Temiz Hava Hakkı Platformu, çevre yatırımlarını tamamlamadan yeniden açılan kömürlü termik santrallere karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na seslenerek #izinvermeyin demeye devam ediyor. Kampanyayı imzalamak için tıklayın

Günebakanlara müjde! 🌻

ÇŞB, Kırklareli’nde yapılması planlanan Eren – 1 termik santrali ÇED başvurusunu iptal etti! Bölge halkı, iki seneyi aşkın süredir projenin iptal edilmesi için mücadele ediyordu.

Seyirlik öneri

Dünyanın dört bir yanında 25 Eylül iklim grevlerinde neler oldu? Tıkla, izle, paylaş! 

Fosilsiz Postası’nın bir sonraki sayısında görüşmek üzere!

Ege