Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii’nde madencilik faaliyetlerine karşı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘ÇED Olumlu Raporu’nun iptali istemiyle 751 kişi ve 61 avukat tarafından açılan Türkiye’nin en büyük çevre davasının karar duruşması öncesi yasaklar birbirini izledi.

Artvin ve Rize Valilikleri, OHAL kapsamında kentlerde miting ve yürüyüşleri yasaklarken, Rize Emniyeti duruşmanın yapılacağı Adliye Sarayı önünde bariyerli güvenlik önlemi aldı. Duruşma ise 09.10’da başladı.

34-4

Birgün’den Ömer Şan’ın özel haberine göre Davada ilk sözü alan Cerattepe avukatlarından Bedrettin Kalın, adil yargılanma hakkı ve güvenlik konularında sorunları dile getirdi. “Davaya gelirken savaşa geliyormuş gibi bir muamele görmek kabul edilemez bir tutumdur” diye Kalın, davaya gelenlere yönelik tehdit içeren bildirileri hatırlattı.

Kalın sözlerini şöyle sürdürdü: “Rize’de dağıtılan bildiriler nedeniyle mahkeme baskı altındadır, adil yargılama yapılamaz. Bu sizin şahsınıza yönelik değildir ama bu baskı kabul edilemez. Neden otobüsler durduruluyor?Neden bu davaya sahip çıkanlar mahkeme salonuna alınmıyor? Valiliğin dünkü genelgesi mahkemenin kararını etkileyecektir. Siyasi iktidarın Cengiz İnşaatın arkasında olduğunun dolaylı ifadesidir. Önceki davamızdan danıştay kararı varken, bu davada hala yürütmeyi durdurma kararı verilmemesi hukukun neresindedir?”

Cerrattepe’de madencilik faaliyetlerini yargıya taşıyan Yeşil Artvin Derneği’nin 19 Eylül’deki duruşma için yaptığı çağrının ardından Artvin Valiliği, önceki gece internet sitesinde yayımladığı açıklama ile kentte bir ay boyunca eylem yasağı uygulanacağını duyurdu. Söz konusu kararın OHAL Kanunu’na dayandırıldığı açıklamada, “Karar doğrultusunda, mevcut huzur ortamının devamı, kamu düzeninin bozulmaması ile vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla her türlü yürüyüş, basın açıklaması, toplantı, miting, çadır kurma, oturma eylemi, stant açma, afiş, pankart, bildiri ve benzeri türdeki tüm etkinlikler, öncesi, sırası ve sonrasında oluşabilecek şiddet hareketleri gerekçesi ile 19 Eylül-19 Ekim 2016 tarihleri arasında yasaklanmıştır” denildi.

Rize Valiliği’nden yapılan açıklamada da, “19.09.2016 Pazartesi günü duruşma öncesi, esnası ve sonrasında ilimiz genelinde yapılacak her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü, miting, basın açıklaması v.b. tüm etkinlikler oluşabilecek şiddet hareketleri gerekçesiyle yasaklanmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan, Rize Emniyet Müdürlüğü ekipleri Rize Adliyesi binasının etrafını, cadde ve sokaklardan geçiş yapılamayacak şekilde bariyerlerle kapattı.

35-5

Sabah saatlerinden itibaren davayı izlemek üzere Rize’ye şehir dışından gelen Artvinliler ve doğa severlerin arabaları il girişinden çevrildiği görüldü.

 

(Yeşil Gazete, Birgün)