350.org’den May Boeve “fosilsiz bir dünya için artan bir ivme yakalanmış durumda ancak hızlanmamız gerekiyor” diyor ve ekliyor: “(Küresel İklim Eylem Zirvesi) haftasında bir çok doğru taahhüt duyduk, ancak zamanlamaları yanlış. Eyleme 2050’de değil, şu anda geçmemiz gerekiyor. Laf değil icraat bekliyoruz. Bu hafta (Küresel İklim Eylem Zirvesi’nde) verilen sözlerin sahada gerçek ve acil eyleme dönüşmesi için zorlayacağız.”

Zirve, Kaliforniya Valisi Jerry Brown tarafından iklim eyleminin önemini göstermek ve iklim krizine karşı ulusal hükümetler dışında kalan aktörler tarafından bir an önce taahhütler dalgası yaratmak amacıyla toplandı. Yüzlerce taahhhüt ve duyuru Zirve’de gerçekleşti, ancak verilen sözler ve taahhütlerden oluşan iklim eylemlerinin toplamı hala dünya hükümetlerinin de üzerinde uzlaşıya vardığı 1,5 derece hedefinden uzak. Meselenin aciliyetine dikkat çekmek için iklim hareketi, zirve başlangıcından  önce 8 Eylül’de, 95 ülkede 900’ün üzerinde etkinlikle İklim İçin Ses Ver / Rise for Climate dedi. Paris, Kopenhag ve San Francisco’daki eylemlerde on binlerce insan sokaklara çıkarak fosilsiz bir dünya çağrısı yaptılar. Taban örgütlenmelerinin eylemleri hafta boyunca devam etti. Bir çok örgüt, özellikle San Francisco’da gerçekleşen eylemlerde Kaliforniya Valisi Jerry Brown’ın yeni fosil yakıt yatırımlarını durdurmamasını ve ayrıca şirketlerin Küresel İklim Eylem Zirvesi’ni kendilerini aklamak için yeşile boyama (green washing) girişimlerini protesto ettiler.

350.org’den Boeve konu hakında “Sokaklardaki eylemlerin açık bir şekilde Zirve’de konuşulanları gölgede bıraktığını düşünüyorum” diyor. Bu durum, “gerçek iklim liderliğinin tabandan yükseldiğini bir kez daha hatırlatıyor. Halk, siyasetçilerin önerdiklerinden çok daha fazlasına hazır. Geçtiğimiz sene yaşanan iklim sebepli afetler, insanları harekete geçirdi ancak karar alıcılar hala ayakta uyuyor.”

Kaliforniya Çevre Adaleti İttifakı, iklim kriziyle mücadele için topluluk odaklı çözüm taleplerini Jerry Brown zirveye geldiği sırada eylemleriyle duyurdular.

Zirvenin, yoğunlukla dünya ekonomisinde fosil yakıtlardan %100 yenilenebilir enerjiye geçiş meselesine odaklanmasında iklim hareketinin etkisi büyük. Dünyanın dört bir yanında zirve boyunca bir çok kent yenilenebilir enerjiye geçiş hedeflerini açıkladı. Halklar, topluluklarında adil enerji geçişini sağlamak için yerel yönetimlerine baskı yaparken Doğu Avrupa ve Orta Asya’da görülmemiş bir iklim taahhütü dalgası yaşandı: Ukrayna’da Zhytomir ve Lviv, Gürcistan’ın ikinci büyük kenti Kutaisi de bu hedeflerini açıklayan kentlerden bazılarıydı.

Ukraine is on the Fossil Free path! Lviv, Ukraine has become one of the TOP 5 cities of Eastern Europe, which has declared the transition to renewable energy.

Posted by Fossil Free on Friday, September 14, 2018

Ukrayna’daki Lviv kenti, yenilenebilir enerjiye geçiş konusunda somut taahhütler verdi

Zirve, ayrıca fosil yakıtlardan yatırımların çekilmesine yönelik cesur taahhütlere de şahitlik etti. 350.org ve paydaşları, 10 Eylül’de 6.4 trilyon dolarlık sermayeyi temsil eden yaklaşık bin işletmenin fosil yakıtlardan yatırımlarını çektiklerini duyurdu. Aynı gün New York ve Londra yerel yönetimleri, kentlerin fosil yakıt yatırımlarını çekmeye ve iklim çözümlerine yatırım yapmaya yardımcı olacak yeni bir küresel forum başlattı. Haftanın ilerleyen günlerindeyse New York kenti, emeklilik fonlarından 4 milyar doları iklim değişikliğine karşı çözümler için ayırdığını açıkladı.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio emeklilik fonlarından 4 milyar doları iklim çözümleri geliştirmek için ayırdıklarını Küresel İklim Eylem Zirvesi’nde açıkladı

Fosilsiz bir gelecek taahhütünün, iklim liderliğinin de yeni bir ölçütü olduğunu söyleyen Boeve: “Zirvenin en önemli ve yüksek profilli taahhütleri, fosil yakıtlardan herkes için% 100 yenilenebilir enerjiye geçiş meselesine odaklanmıştı. Bu yönde devam eden ivmenin yükselmesine yardımcı olmak için BM İklim Müzakereleri’ni ve bu zirve gibi gelecek forumları takip edeceğiz. Fosil yakıtlar çağını sona erdirmek bizim kuşağımıza kalmış durumda ve geçtiğimiz hafta dünyanın dört bir yanındaki hareketi gördükçe fosil yakıtlara karşı olan mücadele için tam anlamıyla hazır olduğumuza inanıyorum.” dedi.

Zirve sona ererken, Florence Kasırgası Kuzey Carolina’da karaya ulaştı. Ayrıca 2018’in en güçlü fırtınası olan ölümcül kasırga, süper tayfun Mangkhut Filipinler’i vurdu. Altı ayrı fırtına daha gezegeni etkilemekte. Yaşanmakta olan iklim afetleri, bu tip aşırı hava olaylarının daha yoğun ve daha ölümcül olmasını engellemek için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini hatırlatıyor.

350.org ve iklim hareketi fosil yakıt endüstrilerine karşı mücadeleyi büyütme sözü veriyor. Hareket, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 1.5°C derece raporunu yayımlayacak olmasının, fosil yakıtlardan derhal çıkış ihtiyacını güçlendireceğini öngörüyor. Kanada’da petrol boru hattı Kinder Morgan’a karşı verilen mücadelenin kazanımı gibi güncel zaferlerle, ivme iklim hareketinin yanında.