#İklimİçinSesVer sloganıyla yedi kıtada gerçekleştirilen yürüyüş ve eylemlere 250.000’den fazla kişi katıldı. Dünyanın dört bir yanından insanlar, fosilsiz bir gelecek için karar alıcılara çağrı yaparken, adil geçiş yoluyla hepimiz için %100 yenilenebilir enerji talebini yükselttiler. İklim hareketinin sesinin yerelden yükseldiği 8 Eylül’de, gerçek iklim liderliği için de yerel yönetimlerin, belediye başkanlarının harekete geçmeleri için çağrılar yapıldı.

Etkinlikleri derlediğimiz haberin yanı sıra #İklimİçinSesVer sitesini ziyaret edebilir ve paylaşılan görüntülerin, videoların, mesajların daha fazlasını görebilirsiniz.

Pasifik Adaları

Küresel eylem günü, Pasifik Adaları üzerinden güneşin doğmasıyla başladı.

Fijili aktivistler, Suva Körfezi’ne yelken açmadan önce rüzgar enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji biçimleriyle ilgili hikayelerini paylaşmak için bir talanoa tartışması (Talanoa: Fiji’nin geleneklerinden olan Talanoa, kısaca samimiyetle ve yapıcı bir diyalog kurmak anlamına geliyor)düzenlediler. Bölgede, topluluklar yenilenebilir enerjiyi desteklemek için seferberlik halindeydi.  Küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelere göre 1.5 ° C’den daha fazla artmasını önlemek adına karar mercilerine yapılan çağrılar yinelendi. Kikonang Hindistan cevizi yaprağı rüzgar gülleri, 15 ada ülkesi ve diaspora bölgesinde gerçekleşen 19 eylemde birleştirici bir sembol haline geldi. Kikonang #PacificPawa’nın bir sembolü ve şimdi yenilenebilir enerjiye geçişin aciliyetinin de bir sembolü haline geldi.

Pasifik İklim Savaşçıları Koordinatörü Isso Nihmei “Dünyadan göçüp giden atalarımız ve  halkımız için iklime ses veriyoruz. Fosilsiz bir dünyaya hızlı ve adil bir geçiş için ses veriyoruz. ” diyerek  #İklimİçinSesVer hareketinin önemini bir kez daha hatırlattı.

Port Vila’da, Vanuatu halkı bir araya gelerek şehirde yürüyüş yapmadan önce rüzgar güllerini süsleyerek adeta sanat eserleri ortaya çıkardı.

Samoa’daki çocuklar kikonang yaptılar ve okullarına güneş panelleri almak için harçlıklarını birleştirdiler

Brisbane’de Kiribati dansçıları

Avustralya ve Yeni Zelanda

Avustralya ve Yeni Zelanda’da, topluluklar kömür yakıtları ve gaza karşı durmak ve yenilenebilir enerjiye hızlı ve adil bir geçiş çağrısı yapmak için bir araya geldi.

#İklimİçinSesVer gemisi ikonik Opera Binası’ndan Sydney Limanı’na doğru yola çıktı.

Avustralya’nın kirli kömür bağımlılığına bir son verilmesi çağrısında bulunan Melbourne’daki büyük kitle, Avustralya’da gerçekleştirilen 40’tan fazla eylem arasında yerini aldı.

Melbourne’de Avustralya’nın kirli kömür bağımlılığını durdurma çağrısı yapan kitlese eylemden, Alice Springs’te taşralarda madenlere karşı bir araya gelen insanların düzenlediği 40’tan fazla eylem Avustralya’dan yükselen sese ses kattı. Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’da, Pasifik İklim Savaşçıları ve şehir sakinleri “Petrol ve Wellington karışamaz!” demek için bir araya geldi.

Melbourne merkezindeki kitle, Başbakan Scott Morrison’ın kömürü politikasından çıkarıp atması için seslendiler.

#İklimİçinSesVer gemisi, gerçek bir iklim hareketine duyulan ihtiyacı dile getirmek için Opera Binası ve Sydney Liman Köprüsü’nü geçiyor.

Doğu Asya

Bangkok’ta kadın hakları örgütleri, çiftçiler ve çevreci gruplar, BM’nin ek iklim müzakereleri oturumunun düzenlendiği binanın hemen dışında yürüyüş gerçekleştirdiler. Müzakerecilerin Paris Anlaşması’nın kural kitabının son ayrıntılarının sağlamasının yapılmasında başarısız olduğu görüldü. Filipinler ve Tayland’da, kadınlar ve gençler, kömür çağını sona erdirmeye odaklanarak eylemlere liderlik ettiler. iklim eylemine öncülük etmek için neler yapabilecekleri konusunda diyalogların yapıldığı Endonezya – Cakarta’da inanç toplulukları mensuplarının da katılımıyla 300’den fazla kişi bir araya geldi. Japonya’da insanlar büyük bankaların kömür projelerini finanse etmelerini durdurmalarını talep ederken, Vietnam’da ülke genelinde kentlerde iklim için ses ver mesajını da içeren boyalı geleneksel şapkalar giyen insan kitleleri dikkat çekti. Ayrıca Vietnamlı sanatçılar bir #İklimİçinSesVer müzik videosunu yayınladılar  

Lamai Manakarn, Pattani’den aktivist ve Tayland güney sınır bölgeleri temsilcisi Lamai Manakarn,  “Küresel Isınma şu anda Tayland’ın güney sınır bölgelerindeki yaşamlarımızı etkiliyor. Halihazırda bir tane bile kömürle çalışan enerji santralini karşılayamayacak durumdayız. Kömüre dur demek ve yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarını aramak için sesimizi yükseltiyoruz.” dedi. Endonezya’da Aisyiyah Ulusal Çevre Koordinatörü Hening Parlan, “Ülkemizde 100 Milyon’dan fazla kadın var. Ben sesimi  kutsal dünyamızı koruma yolunda bizleri aydınlatan kadınlar için yükseltiyorum” dedi.

Fotoğraf: Pongsit Nopmaneepaisan l Survival Media Ajansı

Manila, Filipinler’de dünyanın ilk sanal yürüyüşlerinden biri gerçekleştirildi. Demokratik protesto alanının küçülmesi karşısında sanal yürüyüşte bir araya gelen aktivistler, dayanışma için çektikleri görüntüleri yansıtılmak üzere kullandılar.

Endonezya’nın farklı noktalarından bir araya gelen gençler eski bir maden ocağını ziyaret etmek ve maden ocağından etkilenen topluluklarla temaslar gerçekleştirmek üzere toplandıkları Doğu Kalimantan bölgesinde bir kamp düzenledi.

 

Güney Asya

Bölge, hala ciddi sel ve iklim olaylarından etkilenmeye devam ediyor. Ancak bu durum, 10.000’lerce insanın iklim için ses vermesini engellemedi. Hindistan’ın Mcleod Ganj kentindeki Dalai Lama’nın sürgün evinde, Tibetli mülteciler, Tibet’in hassas ekosistemini iklim değişikliğinden korumak için acil eylem çağrısında bulunan #İklimİçinSesVer etkinliğine katıldı.

Katmandu’da Nepalli öğrenciler, kuzey Hindistan’daki okullarda 10.000 kişiyi bir araya getirerek %100 yenilenebilir bir gelecek için yürüdüler.

Dhaka’da, Bangladeş halkı Buriganga nehrinin kıyısında bir eylem düzenledi.

Tabiat Ana’yla bağlantıyı sembolize etmek için ağaçların çevresine bant bağlayan Red Tape Movement’ın (Kırmızı Bant Hareketi) bir parçası olarak, Hindistan’ın kuzeyindeki etkinliklere binlerce kişi katıldı.

Katmandu, Nepal’de yenilenebilir enerji için yürüyen öğrenciler

Afrika

Mısır, Sierra Leone, Senegal, Gana, Kongo, Nijerya, Kenya, Tanzanya, Botsvana ve Güney Afrika da  dahil olmak üzere on binlerce kişi Afrika kıtasındaki eylemlere katıldı. Nijerya’nın başkenti Abuja’da,  dini liderler ve politikacıları bir araya getiren üç günlük bir iklim zirvesi gerçekleştirildi. Toplantılarda politikacıların yenilenebilir enerjiye geçişte verebilecekleri taahhütler tartışıldı. Kampala’da, Uganda’da 25.000 öğrenci ve velileri büyük bir mitinge katılırken, Güney Afrika’daki şehirlerde bir araya gelenler, kömür tüketiminin artık sonuna gelindiğinin  mesajını gönderdi.

Ibadan, Nijerya

Kampala’da, Uganda’nın “Little Hands Go Green” adlı organizasyonun düzenlediği festivale ve çocuk yürüyüşüne 25.000 kişi katıldı.

 

Doğu Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya

Yerel topluluklardan gelen insanların inanılmaz gücü sayesinde, ikisi Ukrayna’da ve bir tanesi Gürcistan’da olmak üzere üç şehir,  2050 yılına kadar %100 yenilenebilir enerjiye geçiş taahhütünde bulundu. Gürcistan’ın ikinci büyük kentinde parlamentoya kadar giden, tarihi bir yürüyüş gerçekleştirildi. Konserler, bisiklet gezileri, toplantılarvUkrayna’da gerçekleşirken  ve Kırgızistan’daki Göçmen Oyunları’nda güzel bir buluşmayla, bölge halkları gerçek iklim hareketlerine çağrıda bulundu.

Gürcistan’ın Kutaisi kentinde % 100 yenilenebilir talebiyle parlamentoya kadar yapılan yürüyüş

Kırgızistan Göçmen Oyunları da iklim için ses verdi

Avrupa

Fransa’da, Macron yönetimini demeçlerinin aksine iklim hareketine öncelik vermediği için eleştiren çevre bakanı Nicohas Hulot’un istifası üzerine, Paris’te, Hôtel de Ville’nin önünde 50.000’den fazla kişi toplandı. Ülke çapında 150.000’den fazla insan harekete geçti ve bu da Fransa’nın en büyük iklim seferberliği olarak tarihe geçti.

2009’da ilk evrensel iklim anlaşması denemesinin başarısız olduğu Kopenhag’da, Avrupa liderlerinin iklim sorumluluğunu canlı tutmak için 15.000’den fazla kişi büyük yürüyüşe katıldı. Brüksel’de eylemciler, iklim seferberliğini Avrupa Parlamentosu’nun kapısına kadar getirirken, Almanya’da aktivistler, kiliseleri ve yerel yönetimleri fosil yakıtları bırakmaları için eyleme çağırdılar. Bir sonraki küresel iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak olan Polonya’nın Katowice şehri, Katowice Şehri Başkanı da dahil olmak üzere Polonya’nın kömür bölgesi Silezya için %100 yenilenebilir bir gelecek çağrısı yapan bir dilekçeyi imzaladı.

Portekiz’in Lizbon şehrinde 800’den fazla kişi, hükümetin petrol ve gaz sondaj izinlerini genişletme planlarını protesto etmek için yürüdü.

Paris, Fransa

 

Londra, İngiltere

 

Türkiye

İklim krizine karşı İstanbul’da boğazın iki yakası Sarıyer ve Kadıköy’den Antalya Alakır Vadisi’ne, Kırklareli’den Adana’ya 8 ve 9 Eylül tarihlerinde 18 farklı etkinlik gerçekleşti. Yerel yönetimlere bir an önce harekete geçmeleri konusunda çağrıların yapıldığı bu tarihlerde İstanbul – Kadıköy ve Sarıyer, İzmir – Seferihisar, Mersin – Mezitli, Zonguldak – Çaycuma, Eskişehir – Odunpazarı belediye başkanları da konuyla ilgili çeşitli açıklamalarda bulunarak iklim için yerel yönetimlerin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri yönünde çeşitli çağrılarda bulundu.

Latin Amerika

Latin Amerika’da Brezilya, Kolombiya, Peru ve diğer ülkelerde insanlar zor siyasi koşullara rağmen yaratıcı ve renkli eylemler gerçekleştirdiler. Kolombiya’nın Ituango kentinde, iklim değişikliğinden etkilenen topluluklardan yaklaşık 400 kişi, ifade özgürlüğü ve barışçıl gösteri yapma haklarını kullanarak kentin kamusal alanlarından ses verdi. Ituangolular Hidroituango hidroelektrik santrali ve fosil yakıtlarının salımından dolayı maruz kaldıkları ölümcül etkileri protesto etti. Bogotá’da aktivistlerden, sivil toplum örgütlerinden, çevre ve sanat kollektiflerinden yüzlerce kişi, ‘Septimazo Climático’ ’yu (yedi iklim) hayata geçirmek  için Kolombiya başkentinin sokaklarına çıktı. Brezilya’nın Bağımsızlık Günü’nde, ülke çapındaki topluluklar, politikacıları fosil yakıtlarla olan tüm bağlarını koparmaya çağırdı. Mato Grosso-Confresa’da, Tapirape halkının yerlileri hidrolik kırmanın (fracking) sona ermesini istedi. Peru, Iquitos’ta, yerli halkların ve yerel toplulukların liderleri, Amazon yağmur ormanlarında fosil yakıt çıkarmaya karşı ve iklim krizinin etkisiyle ilgili farkındalık yaratmak için sanat aktivitelerine, konuşmalara ve bir oyun sergisine ev sahipliği yaptı.

Nariño, Kolombiya

 

Iquitos, Peru

 

Kuzey Amerika

West Coast’un tarihin en büyük iklim seferberliği için San Francisco’da 30 bin kişi sokağa çıktı. Yürüyüşten sonra onlarca topluluk, toksik madde içermeyen doğal kil boyalarla en büyük sokak resmini çizdi.  Her sokak resmi, iklim kaosuna ve adaletsizliğe ve bu adaletsizliğe karşı çözümleri gözler önüne serer nitelikte. İklim krizinin etkilerini en sert yaşayan topluluklar, çevreciler, işçi sendikaları, ayrımcılık karşıtı örgütler ve sosyal adalet aktivistleri, medeni haklar ve inanç liderleri, gençlik ve göçmen grupları, Küresel İklim Eylemi Zirvesi’nin gerçekleştirilmesinden bir kaç gün  önce bir araya geldiler. New York’ta bir araya gelen 3 bin kişi, Vali Andrew Cuomo, Belediye Başkanı Bill de Blasio’ya ve seçilmiş tüm yetkililere, fosil yakıtlardan %100 yenilenebilir enerjiye geçmesi için çağrıda bulundu.

50 eyalette toplamda 300’den fazla etkinlik düzenlendi. Miami Florida’da binlerce kişi kasırgaların ve deniz seviyesindeki artışın bölge halklarına olan etkisine dikkat çekmek için bir konserde bir miting düzenledi. Porto Riko’da 1,500 genç ve aileleri, hükümeti cesur ve anlamlı bir iklim eylemi yapmaya teşvik etmek ve yerel toplulukları kendi yenilenebilir enerji projelerini başlatmalarında ön ayak olmak için bir eylem düzenledi.

Kanada’da, yerli halklar First Nations toplulukları ve aktivistleri, TransMountain petrol boru hattının önerilen güzergahı boyunca, ABD merkezli Kinder Morgan’ın projeyi iptal etme planlarını duyurduktan sonra, hükümetin boru hattı altyapısını yüksek oranda satın almasına karşı protesto gösterileri düzenlediler.

Beş blok boyunca yer alan sokak resimleri, San Francisco

 

San Francisco, ABD

 

Tacoma, Washington

 

Antartika

Astrobiyolog Cyprien Verseux ve meslektaşları, Antarktika’nın buz sahanlığından ve , sıfır sıcaklıkların altından geçerek, küresel seferberliğe destek verdi.

Dünyanın her yerinden kentlerimiz için, gezegenimiz için, geleceğimiz için, iklim için harekete geçenlere teşekkürler. #İklimİçinSesVer’meye devam!