IPCC’nin 8 Ekim’de yayımladığı 1.5°C Özel Raporu, hali hazırdaki mevcut durumumuzun ve sistemimizin işe yaramadığını açıklığa kavuşturdu. Fosil yakıt endüstrisi, belli bir zümre için kazanç sağlamaya devam ederken bizleri, çoğunluğa ızdırap verecek, yıkım getirecek yeni bir dünyaya mahkum ediyor.
Bir şeylerin değişmesi gerektiği açık.
İnsanları bir araya getirecek, karar alıcıları bu konuda harekete geçirecek farklı bir siyasete ihtiyacımız var.
Son bilimsel bulgular karşısında bir an önce harekete geçmemiz gerektiğine inanan dünyanın farklı noktalarından insanlar, geçtiğimiz hafta değişim için karar alıcılarını hedef aldılar ve farklı yollarla seslerini bir kez daha yükselttiler:: Küresel ısınmayı 1.5˚C’de tutmak için fosil yakıt endüstrisi artık hiçbir şekilde desteklenmemeli!
Siz de fosilsiz bir gelecek mücadelesi için ses verin
Avustralya’da 47 farklı noktada karar alıcılara bilimin mesajının iletildiği etkinlikler düzenlendi. IPCC raporunun özetleriyle karar alıcıların kapılarına dayananlar, karar alıcılarının iklim bilimine uygun şekilde davranmalarını, fosil yakıtlardan gelen paranın reddedilmesini, yerel meclislerde Adani madeni gibi projelerin reddedilmesini ve yenilenebilir enerjinin desteklenmesini talep ettiler. Karar alıcılara yönelik bu tip etkinlikler küçük adımlar gibi gözükse de “sizi yakından takip ediyoruz, harekete geçin!” mesajının iletildiği önemli etkileri olabiliyor.
Across Australia, people have been delivering copies of the #ipcc report to local officials with a clear message: 1.5˚C means zero fossil fuels. #FossilFree #1o5C
No matter where you live, you can too: https://t.co/fLfVN3DZHd pic.twitter.com/46pwlUsAVc
— 350 dot org (@350) October 12, 2018
Fosil yakıt endüstrisine bir kuruş daha yok
13 Ekim Cumartesi günü İsviçre belki de tarihindeki en büyük iklim yürüyüşüne şahit oldu. Cenevre’de 7.000 kişi bankaların fosil yakıtları finanse etmekteki rolüne odaklanarak doğruca bankalara yürüdü. İsviçre Milli Bankası’nı ve Kuzey Amerika’daki Keystone XL ve Dakota Access boru hatları dahil olmak üzere fosil yakıt projelerinin büyük bir fon sağlayıcısı olan Credit Suisse’i hedef aldılar. Aktivistler, ofis duvarlarına IPCC raporunu bantladılar.
Bankaları hedef alanlar sadece İsviçreliler değildi: Yeni Zelanda ve İngiltere’deki, gruplar, yatırımlarını fosil yakıttan yenilenebilir enerjilere çevirmeleri için çağrıda bulundukları ANZ ve Barclays bankalarını hedef aldı. Avrupa’da gerçekleşen eylemlerde küresel ısınmaya ve dolayısıyla 1.5˚C’ye olan katkısı sebebiyle bir fosil yakıt olan doğal gazın kıtada ve başka yerlerde yaygınlaştırılmasının durdurulması gerektiği de altı çizilen başka bir noktaydı.
On Friday we called out one of the biggest roadblocks to the just transition away from fossil fuels: @ANZ_NZ
We believe in a safe climate and a better future —a just, prosperous, and equitable world built with the power of ordinary people. Join us!https://t.co/DVKVOkfRJw pic.twitter.com/CV4PmeN2iW— 350 Aotearoa (@350nz) October 15, 2018
Today we joined Oxford residents to tell @Barlclays to stop financing fossil fuels like #fracking in Yorkshire ❌#1o5C #gasdown #frackdown #DivestBarclays #fossilfree #divest pic.twitter.com/R7lcecxO2Q
— People & Planet (@peopleandplanet) October 13, 2018
Hareketi güçlendirmek
Hakikatleri yaymak, harekete yeni insanlar yetiştirmek ve gidişattan endişe duyan başkalarına dokunmak önemlidir. Gelecek için ortak bir anlayış oluşturur, kuvvetlendirir ve mücadelenin sürdürülebilmesine yardımcı olur. Filipinler’de sivil toplum grupları, 1.5˚C sınırının, iklim eylemliliğinin güçlendirilmesi ve herkes için işleyen yeni bir ekonomi yaratılmasında bir kılavuz olarak nasıl yararlanılacağını tartışan bir toplantı düzenlediler.
Powershift Nepal’in liderliğinde Nepal Argakhachi’de bir günlük atölye ise tartışmayı fotoğraftaki okula taşıdı.
Doğrudan eylem
Bazen doğrudan harekete geçmek daha etkilidir. iklim değişikliğinin ön saflarındaki Bangladeş’te kadınlar, kömürün tehdit oluşturduğu özellikle hassas bir alan olan Sundarbans’ta bir insan zinciri oluşturdu. Dakka’daki Buriganga Nehri üzerinde ise erkekler, her biri üzerinde 1.5˚C ile ilgili yazılı mesajlar bulunan teknelerini güneş şeklinde birleştirdi.
Son olarak, Fransa’da 150.000 kişinin rekor kıran İklim Yürüyüşü için meydanlara inmesinden sadece bir ay sonra, 100.000’i aşkın kişi Fransa’nın 86 şehrinde iklim eylemi için harekete geçmenin gerekliliğine dikkat çekmek üzere tekrar sokaklardaydı. Geçtiğimiz bir ay boyunca ülkenin onlarca şehrinde filizlenen yerel gruplar, uzun vadede yerel hedeflere odaklanarak iklim hareketinin sesini yerelden yükseltebilir, büyük bir araya gelişler için hızla harekete geçerek talebi yükseltebilir.
Bilim açık ve net: Dev bir soruna geçici çözümler için zamanımız kalmadı. 1.5˚C dünyanın her yerindeki topluluklar için kırmızı bir çizgi ve bunun ötesine geçmememizi sağlayacak tek yol, hep birlikte fosil yakıt endüstrisine karşı çıkmak ve yenilenebilir enerjiye adil geçişi bir arada talep etmek. Geçtiğimiz hafta bir kez daha talebimizi yükseltecek farklı araçlarımız olduğunu bize gösterdi. Sen de iklim için ses verenlere katıl, dünyanın dört bir yanından yükselen seslere ses kat!