Bugün, BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) yeni bir büyük rapor yayınladı. Bu seferki rapor, iklim hasarına uyum sağlamak için atmamız gereken adımlara veya başka bir deyişle, halihazırda neden olduğumuz hasarı en iyi nasıl azaltılabileceğimize odaklanıyor. Bir kez daha, kurumlarımızın ve temsilcilerimizin iklim kriziyle mücadele etmede başarısız kaldığı birçok yolla toplu şekilde karşı karşıyayız. Diğer yandan, içinde bulunduğumuz bu an aynı zamanda, genç insanların, özellikle de Küresel Güney’dekilerin, kendi topluluklarında lider olarak öne çıktıkları, iklim riskine karşı evlerini korumak için çalıştıkları ve hepimizin uygulamasında büyük fayda olan değişimi hayata geçirdikleri birçok değişik yolu düşünmek ve kutlamak için bir fırsat.

Bu liderlerden biri de yorulmak bilmeyen Ugandalı iklim aktivisti Nyombi Morris. Nyombi’nin aktivizmi, hiç kuşkusuz daha da hızlanan iklim etkileriyle karşı karşıya kalacak olan yeni nesil topluluk liderlerini geleceğe hazırlamaya odaklı. Fridays For Future Uganda ve Vanessa Nakate liderliğindeki kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan RiseUp ile birlikte çalışan Nyombi; iklim değişikliği, iklim krizinin etkilerinin azaltılması ve gençlerin topluluklarında nasıl gerçek bir etki yaratabileceğine dair konularda Afrika kıtasının dört bir yanından gençlerle birlikte çalışıyor.

Nyombi bu alandaki çalışmalarına bölgedeki okullarla toplu ağaçlandırma faaliyetleri düzenleyerek başladı. Ama Nyombi artık iklim aktivizmi ve ağaç dikmenin yeterli olmadığını, çünkü Afrika’da iklim krizinin şiddetli etkilerinin daha şimdiden geniş çapta yaşandığını belirtiyor. İklim krizinin etkilerini azaltmak, gençleri eğitmeyi, yapılacak değişiklikleri planlamayı ve yenilenebilir bir enerji geçişine doğru adımlar atmayı gerektirir. Bu da, iklim değişikliğinin kıta genelinde okul müfredatlarına dahil edilmesini gerektiriyor.

Nyombi’nin İklim Okulu adında hayata geçirmek için çalıştığı bir projesi var. Bu program ile şu andan başlayarak 2023’e kadar 12.000 ila 20.000 öğrenciye ulaşmayı hedefliyor. Yoğunlaştırılmış öğrenme stratejilerini kullanacak olan bu programda, çocuklara, öğrencilere ve topluluk üyelerine çevre yönetimi, iklim sistemleri, iklim krizinin etkilerini azaltma, uyum, işbirliği, geri dönüşüm ve başka konularda bilgi edinme fırsatları sunulacak.

Bu proje, kıta genelinde okullara gidilmesine ve ders kitaplarının basılmasına imkan verecek fon arayışında. Amaç, gençleri, toplumlarındaki diğer kişilere yardımcı olacak bilgi ve becerilerle donatmak, politikacıları fosil yakıtlara yatırım yapmamaya teşvik etmede öncü olmak ve biyokütle yakmak gibi endüstri tarafından sunulan sahte çözümlerden kaçınmak. Nyombi, bu çalışmayı iklim kırılganlığına karşı bir önlem olarak görüyor ve “geleceğimizde öğretmenlerimiz, araştırmacılarımız, bilim insanlarımız ve aktivistlerimiz olduğu zaman, aşırı sömürülmeyeceğiz” diyor.

Antonella Calle, Ekvador’daki petrol çıkarma endüstrisine karşı çalışmasıyla iklim kaosuna karşı mücadeleye öncülük eden aktivistlerden. Antonella, 2013’te oluşmuş ekolojik bir kolektif olan YASunidos adlı bir grupla birlikte çalışıyor. Bu grup, zamanın Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa’nın, dünyanın en yüksek düzeyde biyolojik çeşitliliğe sahip bölgelerinden biri olan ve birçok yerli topluluğa ev sahipliği yapan Yasuni Ulusal Parkı’nı kötüye kullanmasına karşı çıkmak için harekete geçti.

Bu grup, kurulmasından kısa bir süre sonra, petrol çıkarma konusunda bir referandum düzenlenmesi için bir kampanya başlatarak 757.000 imza topladı. Ekvador hükümeti, son derece başarılı olan bu kampanyanın meşruiyetini sarsmak için sahte imzalar atıldığına dair yanlış iddialar yaydı ama Antonella kampanyayı sürdürdü. Aynı zamanda grubun sözcülüğünü de yapan Antonella, şu anda ulusal düzeyde iletişim sağlanması ve çalışmaların koordine edilmesi temelinde kolektifin güçlendirilmesi çalışmalarında yer alıyor.

Dünyanın en saygın bilim kuruluşları, aynen bu son IPCC raporu gibi, 30 yılı aşkın bir süredir iklim krizi hakkında net raporlar hazırlıyor olsa da; politikacılar ve iş dünyasının liderleri, bizim işe yarayan çözümlere yönelmemizi engellemek için ellerinden geleni yapmaya devam ediyor. Neyse ki, gezegenimizde Nyombi ve Antonella gibi gelecek nesillerin yararını gözeterek korkusuzca örgütlenen, strateji oluşturan ve direnen, parlak ve zinde insanlar var. Bu insanlardan ilham almalı ve şimdiden başlayarak, iklim çözümlerini uygulamak için kendi topluluklarımızda sahip olduğumuz gücü kullanmalıyız.

Bugün IPCC raporunun yayınlanmasıyla birlikte İklim Adaleti Platformu’nu başlattık. Burada küresel iklim adaleti hareketinden mücadele hikayelerini ve insanların güç verdiği çözümleri gururla sunuyoruz.