Koronavirüs krizi ile ilgili kısıtlamalar yavaş yavaş esnerken bir kısmımız dostlarına, ailesine doyasıya sarılacağı anı iple çekiyor. Ancak bir çoğumuz hala kriz kaynaklı sorunlarla karşı karşıya. Hasta sayıları artış hızında azalma olsa da kriz hala yanı başımızda ve sağlığımızı, toplumsal yaşamımızı ve geçimimizi etkilemeye devam ediyor. Öte yandan dünyanın dört bir yanında krize karşı mücadele de devam ediyor. Aynı iklim krizine karşı verdiğimiz mücadelede olduğu gibi.

‘Normal’ krizin ta kendisi

Dünyanın dört bir yanında iklim krizinin etkileri, COVID-19 pandemisinden etkilenen insanların içinde bulundukları durumu daha da zorlaştırıyor. Mayıs ayında Sibirya’da kontrol edilemeyen yangınlar milyonlarca m2 araziyi yok ederken Kenya ve Somali’de binlerce insan seller yüzünden evlerini terk etmek zorunda kaldı. Adana’da ise aşırı sıcaklar, narenciye bahçelerinde %80 üzerinde ürün kaybına neden oldu.

“Normal”e karşı dirençli geleceği inşa edelim

Sanatçı: Ricardo Levins Morales

Hem COVID-19, hem iklim krizi bize içinde bulunduğumuz zamanı değişim için kullanmamız gerektiğini gösteriyor. Tam da bu yüzden krizlere karşı dirençli, adil, eşitlikçi bir geleceği talep edenlerin sesi gün geçtikçe artıyor. Dünya çapında 500’ün üzerinde kurum “COVID – 19’dan Adil İyileşme için 5 İlke”ye imza atmış durumda.

14 farklı ülkeden farklı inançlara mensup 42 dini kurum da ortak bir kararla fosil yakıtların insanlığa ve iklime olan zararlarından dolayı Adil İyileşme çağrısında bulundular.

Dünyanın dört bir yanından 40 milyon doktor, hemşire ve sağlık uzmanı G20 liderlerine bir mektup göndererek krizden çıkış için halk sağlığını merkezine koyan toparlanma talep etti.

Oxford Üniversitesi ve dünyanın önde gelen ekonomistlerinin yayınladığı yeni rapora göre de hem ekonomik iyileşme hem de iklim kriziyle mücadele aynı anda mümkün.

Mücadele 

Türkiye: Bursa Kirazlıyayla Köyü’nde Meyra Madencilik’in Çinko-Bakır-Kurşun Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı kurmak için ağaç kesimlerine başlaması başta köylüler olmak üzere yaşam savunucularının büyük tepkisiyle karşılaştı. Mücadele devam ediyor.

Endonezya: Endonezyalılar dijital etkinlikler organize ederek ülkenin yeni maden çıkarma kanununu protesto ettiler. Yeni kanun yabancı şirketlerin kömür projelerine yatırımlarını kolaylaştırıyor. Whatsapp gibi iletişim uygulamaları yoluyla karar alıcılara mesajlarını ileten vatandaşlar, ayrıca yetkililere pandemi sürecinde yardıma ihtiyacı olanlara destek vermedikleri için sembolik tabut ve çiçek gönderdiler.

Fotoğraf: Shell Must Fall/Twitter

 

“Shell Düşmeli” Petrol Devi Shell, Senelik Toplantısı’nı sanal ortamda gerçekleştirirken Code Rood, Yokoluş İsyanı ve farklı kurumlardan katılanlar fiziksel mesafeyi koruyarak Shell’in Lahey’de bulunan genel merkezi önünde eylem gerçekleştirdiler. Eş zamanlı olarak Avrupa’nın çeşitli kentlerinde de benzer eylemler gerçekleştirildi.

Yeryüzünü ferahlatan haberler 

Verimli Alpu Ovası’na kömürlü termik santral yapımına karşı #EskişehirKıymetlidir diyenler bir davayı daha kazandı! Danıştay, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın kararını iptal etti, termik santral yapılmasına izin vermedi. 🥳

On binlerce New Yorklu ve Williams Boru Hattı’nı Durdur Koalisyonu’nun desteği sayesinde önemli bir hidrolik kırma projesi durduruldu. Boru hattı projesi 1 milyar ABD Dolarına mal olacak ve her gün yüzmilyonlarca m3 gazı taşıyacaktı. ✊

Üç büyük Japon Bankası fosil yakıtlara karşı alacakları yeni önlemleri açıkladılar: Mizhuo Finans Grubu, kömürlü termik santralleri finanse etmeyi durduracağını duyururken Sumitomo politikasını gözden geçireceğini açıkladı. Asya’da kömür yatırımları için çok önemli bir kuruluş olan Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası ise kömür projeleri için kredi başvurularını durduracak.💸

Harekete Geç

Denizli’nin verimli toprakları üzerine kurulması planlanan Avdan termik santrali projesine karşı Denizli’de yer alan demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşları Avdan Platformu’nu kurdu.

Avdan termik santraline karşı açılan imza kampanyasına destek olmak için tıkla

Avrupa’da koronavirüse karşı oluşturulan teşvik paketlerinin fosil yakıtları ve fosil yakıt finansörlerini destekleme ihtimaline karşı binlerce kişi Avrupa Merkez Bankası Başkanı’na sesleniyor. Başkandan fosil yakıt sektörünün ekonomik iyileşme paketlerinden çıkarılması talep ediliyor. Kampanyaya destek olmak için tıkla.

Seyirlik öneri

Fosil yakıt endüstrisi dünyanın dört bir yanında kurtarma paketlerine dahil edilmek isteniyor, bunun en büyük nedeni finansal olarak çok kırılgan durumda olması. Bu videoda Küresel Finans Kampanyaları Sorumlumuz Brett geçtiğimiz ay petrol fiyatlarındaki çöküşün nedenlerini anlatıyor.

Gelecek ay sonu Fosilsiz Postası’nın bir sonraki sayısında görüşmek dileğiyle!

Ege

Çeviri desteği: Ada Başer