Aliağa ve Foça, son otuz senedir başta termik santral projeleri olmak üzere bölgedeki fosil yakıtlara ve ağır sanayi tesislerine karşı mücadele veriyor. Havayı, suyu, toprağı, yaşamı zehirleyen kirleticilerin atıkları da sorunun bir başka ayağını oluşturuyor. Foça ormanlarının ortasında, Aliağa’da bulunan sanayi tesislerinin demir-çelik, kömür ve diğer atıkları depolanıyor, şirketler ormanı daha da katlederek cüruf alanını genişletmek istiyor. Cüruf alanı, yangınlara da sebep oluyor. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz ay, ormanın ortasında çıkan yangına karşı Foçalılar “Artık Yeter” diyerek suç duyurusunda bulunmuştu.

Bunlar da yetmezmiş gibi TÜBİTAK raporlarında “tehlikeli atık” olarak geçen cüruf, yollarda dolgu malzemesi olarak kullanılmak isteniyor. 2015 yılında, cürufun yollara döşenmesine karşı açılan davada bilirkişilerin TÜBİTAK raporunda cüruf hakkındaki “tehlikeli atık” ibaresini “tehlikesiz” olarak değiştirmeleri kamuoyunun gündemine gelmişti.

İzmir’in kuzey ormanlarında gün geçtikçe genişleyen cüruf tepesi

 

Yaşam savunucuları bir kez daha cüruf zehirine engel oldu

Geçtiğimiz hafta (26 Nisan Cuma), İzbeton tehlikeli atık cürufu, bölgede asfalt altı malzeme olarak kullanmak istedi. Kozbeyli Köyü’ne gelen iş makinalarını Yenifoça Forum ve Kozbeyli Köylüleri bir kez daha “Artık Yeter” diyerek durdurdu. Cüruf dolu kamyonların bölgeye girişi engellenerek, cüruf döktürülmedi ve kamyonlar geri dönmek zorunda kaldı. Kolluk kuvvetlerinin bölgeye gelip, yolu kontrol altına almasının ardından dökülmek istenen cürufun halk sağlığı için tehlikeli atık olduğunu belgeleyen TÜBİTAK raporu, İzbeton mühendislerine gönderildi, yetkili kurumlar konu hakkında uyarıldı.

 

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ve İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç da gerçekleşen eyleme katılarak yaşam savunucularına destek verdi. Burada bir açıklama yapan Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki yetkililer ile görüştüklerini söyleyerek yola cüruf dökülmeyeceğinin ve önceden cüruf dökülen bölgenin de kazılıp, asfaltlamanın doğru dolgu malzemesi ile tamamlanacağının sözünü verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de telefonla Kozbeyliler’le görüşüp, durumu araştıracağını ve bölgeyi ziyaret edeceğini belirtti.

Grup adına burada bir açıklama yapan Özgür Küçüktülü de “Belediyeler tarafından verilen sözlerin tutulup, cürufun yaşam alanlarımıza dökülmediğinden emin olana kadar Kozbeyli’de nöbetteyiz. Cürufların kullanımını tüm İzmir’de engellemek için attığımız bu adım bizler için büyük bir kazanç olacak ve Foça’dan tüm İzmir’e örnek olacaktır.” dedi.

Bizler de fosil yakıtların, ağır sanayinin zehiri cüruf tehlikesine karşı yaşamı savunanların yanında olmaya devam edeceğiz. 15 Mayıs 2016’da bölgede cüruf alanının yanında gerçekleşen ve Türkiye’nin dört bir yanından gelenlerle açılan pankartta yazdığı gibi: “YETER, Kömürden Kurtul!

Cüruf alanının yanında gerçekleşen 15 Mayıs 2016 Kömürden Kurtul etkinliğinden

 

Aliağa’nın 30 senelik termik santral mücadelesini izlemek için tıklayın