İlki 2019’da yayımlanan Birleşmiş Milletler Üretim Açığı Raporu, hükümetlerin planladıkları kömür, doğalgaz ve petrol üretiminin, Paris Anlaşması hedefleri ile karşılaştırıldığında ortaya çıkan farkı derlemekte.

Elde edilen verilen iki yıl içerisinde maalesef çok büyük bir değişiklik olmadığını bize gösteriyor. Hatta hükümetlerin şu andaki hedefleri incelendiğinde, önümüzdeki 20 yıl içerisinde, küresel petrol ve doğalgaz üretiminde artış bekleniyor.

Her ne kadar kömür üretiminde bir düşüş olsa da, genel olarak baktığımızda 2040’a kadar fosil yakıtların üretiminde artış bekleniyor ve bu üretim açığını giderek artırıyor.

Raporda, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Almanya, Hindistan, Endonezya, Meksika, Norveç, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve ABD olmak üzere en fazla fosil yakıt üretimi yapan 15 ülke profilinin inceleniyor.



Hükümetlerin 2030’a kadar küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırmak amacı ile oluşturduğu planlar, aslında olması gereken seviyeden yaklaşık yüzde 110 daha fazla fosil yakıt kaynağı üretimi içeriyor.

Bu üretimler ile 2030’da olması gerekenden yüzde 240 daha fazla kömür, yüzde 57 petrol ve yüzde 71 daha fazla doğal gaz üretimi planlanmış.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı Direktörü Inger Andersen, iklim krizinin etkilerini artık herkesin görebildiğine dikkat çekerken, küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlandırmak için şansımızın olduğunu ama bu kapının giderek kapandığına dikkat çekiyor.

Andersen, COP 26 ve sonrası için, hükümetlerin harekete geçip, hızlı ve kararlı adımlar ile fosil yakıt üretim açığını kapatmaya ve adil ile eşitlikçi bir dönüşüm için çalışmaya çağırdı.