23083798610_4b54d055d7_o

Yenilenebilir enerjinin maliyetinin düşmesi, kömürün yerin dibinde kalmasını sağlıyor. Daha fazla yatırım, yenilenebilir enerjiye güç kazandırıyor.

Adeta “Nasıl olacak?” sorusunun cevabı!

Dünyanın en büyük kömür madenciliği şirketi Coal India, 37 madeni kapatacağını açıkladı, çünkü ekonomik olarak barınamıyorlar. Coal India, Hindistan’ın kömür ihtiyacının %82’sini karşılıyor. Mart 2018’de bu 37 kömür madeni tamamen kapatılacak.

Peki, ama neden?

Çünkü Hindistan’daki güneş enerjisi oldukça yüklü miktarda yatırım aldı. Böylece ülkede güneş enerjisinin fiyatı düştü. Durum böyle olunca da fosil yakıt şirketlerinin üzerinde bir baskı başladı. Hindistan ülke olarak en doğru kararlardan birine adım adım yaklaşıyor. Gücü hepimize yetecek güneşin enerjisinden faydalanarak, kömürü tamamen yerin dibinde bırakacak bir ülke olmaya hazırlanıyor. Hükümet, 2022’den sonra kömür santralı kurmayacağını ve 2027 yılına kadar yenilenebilir enerjinin yüzde 57’sini üreteceğini öngördüğünü açıkladı. Yenilenebilir enerjiye olan yatırımın ne kadar fayda sağlayabileceğine Coal India şirketinin durumu harika bir örnek teşkil ediyor.

Bizde durumlar nedir?

Geçtiğimiz yıl Türkiye,  hem pastası dursun hem de karnı doysun istediği için COP22 zirvesinde günün fosili seçilmişti. Çünkü Türkiye henüz iklim değişikliği ile mücadele için taahhüt dahi vermeden finansman istedi. Ülkede nelerin ne kadar yatırım aldığı ise ortada. Aynı Hindistan gibi, ülke olarak yenilenebilir enerji potansiyelimiz oldukça yüksek. Yeterli miktarda yatırım eksiği ortadan kalktığı zaman tarihi mirasları, ormanları, temiz havayı ve kavrulmadığımız iklimi korumak için elimize biraz daha şans geçecek.

Potansiyel çok ama yatırım yok!

Türkiye, 2010-2023 İklim Değişikliği Stratejisi Planı’nda, sera gazı salımını azaltmak için harekete geçeceğini ve katkı sunacağını belirtiyordu. Bunu temel bir ilke olarak belirten Türkiye’de hala yeni kömür santralları kurulması için ihaleler düzenleniyor ve oldukça büyük miktarda yatırımlar dönüyor. Üstelik kömüre teşvik bitmiyor.

Tüm bu çaba yenilenebilir enerjiye harcansa, kullanışsız ve verimsiz kömüre bel bağlamak, diğer ülkelerden kömür ithal etmek yerine gerçek enerji bağımsızlığına ulaşabiliriz.

Kaynak;

https://thinkprogress.org/coal-is-dead-692729aa910d

http://www.independent.co.uk/news/world/asia/coal-india-closes-37-mines-solar-power-sustainable-energy-market-influence-pollution-a7800631.html